En Sıcak Konular

Buğday kimin elindeyse dünyanın kralı odur

26 Nisan 2008 16:40 tsi
Hedef Alliance Başkanı Ethem Sancak Forum İstanbul’da tarımın en aktüel konu haline geldiğini belirterek ‘Onbinlerce yıl buğdayı elinde tutan kraldı. Bundan sonra da öyle olacak’ dedi. Sancak ‘Bir kilo bilgisayar, 10 bin ton buğday

FORUM İstanbul 2008’de son günlerde dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen gıda konusunun tartışıldığı dünkü oturumların açılış konuşmasını yapan Hedef Alliance Başkanı Ethem Sancak, buğdayı elinde tutanların ‘dünyanın kralı’ olmayı sürdüreceğini söyledi. İğneyle kuyu kazar gibi gündeme getirdiği tarımın, bugün aktüel hale geldiğine dikkat çeken Sancak ‘Bazen doğru bazen de dezenformasyonla dile getiriliyor, tarım konusu... Fikir karmaşası var’ dedi. Tarımın geleceğimizde çok önemli olduğunu, bilgisayarın karın doyurmadığını sık sık söylediğini de vurgulayan Ethem Sancak ‘Bir kilo bilgisayar 10 bin ton buğday alırmış, köylülükmüş gibi paradigmaların etkisiyle tarımdan hoşlandığım olmuştu. 10 binlerce yıl buğdayı elinde tutanların kral olduğunu savunmuştum. Bundan sonra da öyle olacak. Bugün yaşananlar haklı olduğumuzu gösteriyor’ diye konuştu.

KRİZ ASLINDA FIRSAT

BUGÜN ülke tarımı için kriz gibi görünen olayların aslında bir fırsat olduğunu da kaydeden Ethem Sancak, ‘Krizi fırsata dönüştürmeye başladık. Ben çok umutluyum. İşi, erbabı ele almıştır’ dedi. Sancak, eskiden kendilerini bir tek Ziraat Bankası’nın kabul ettiğini belirterek, ‘O da köylü muamelesi yapardı. Hala bize köylü muamelesi yapıyor’ dedi.

Cackler: Tarım kalkınmada çok önemli

DÜNYA Bankası Tarım ve Kırsal Kalkınma Bölümü Yöneticisi Mark Cackler de, açılışta yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl Dünya Bankası’nın yayınladığı tarım raporunun sunumunu gerçekleştirdi. Cackler, dünya nüfusunun yüzde 75’inin kırsal alanlarda yaşadığını ve çiftçilikle geçindiğini belirterek, 21’inci yüzyıl da tarımın hala fakirliğin azaltılmasında ve sürdürülebilir kalkınmada önemli bir unsur olduğunu söyledi.


Rejime giden parayla 850 milyon aç doyar

Bakan Eker, dünyada 1.5 milyar insanın kilo vermek için harcadığı parayla tüm açların doyabileceğini söyledi

TARIM Bakanı Mehdi Eker, Forum İstanbul’un dünkü açılışında dünyada 850 milyon aç insana karşılık, 1.5 milyar insanın ise varlığın getirdiği kilo problemlerini çözmek için çaba gösterdiğine dikkat çekti. Eker, bu 1.5 milyar insanın kilo vermek için harcadığı parayla 850 milyon aç insanın karnının doyacağını belirterek, tarım dışında oluşan ve gelişen problemleri şimdi tarımla çözme zamanının geldiğini kaydetti.

SPEKÜLASYON BASINDA

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin hiçbir ürününde yeni bir hasat dönemine kadar herhangi bir arz sıkıntısı, eksikliği bulunmadığını yinelerken, geçtiğimiz hafta gündemi işgal eden ‘pirinç krizi’nde faturayı basına çıkardı. Eker,’Şimdi eğer birileri kalkıp diline dolar, bu şekilde köpürtülerek böyle haberler verilirse, her gün biri kalkar ‘şu ürün de eksik, bu ürün de eksik’, yok öyle bir şey’ dedi. Pirincin maliyetinin 1.3 YTL olduğunu yineleyen Eker, perakende fiyatının 5.5-6 lira olmasıyla ilgili tedbiri devletin kurumlarının alacağını, aldığını vurguladı.

Pirinç % 2 düştü IMF temasa geçti

BİRLEŞMİŞ Milletler yoksul ülkelerin temel gıda maddelerine ödeyeceği fiyatların çok daha pahalandığını açıkladı. Tayland’da bu hafta yaşanan yüzde 5 artışla, pirinç fiyatları ton başına 1.000 dolara yükseldi. Borsalarda doların toparlanmasının ardından hububat fiyatları gerilerken, pirinç üst üste ikinci gün yüzde 2’den fazla değer yitirdi.

YARDIM GÖRÜŞMELERİ

IMF ise çoğu Afrika’da olan 10 ülkenin hükümetleriyle, durdurulamayan gıda fiyatlarını karşılayabilmek için yardım sağlanması konularını görüşmeye başladı. IMF sözcüsü Mesud Ahmed, ‘Tabii bu her ülke için ayrı ayrı belirlenmesi gereken bir konu ama genel olarak biz belirli hedeflere yönelik toplumsal yardımın en iyi politika olduğuna inanıyoruz. Gıda vergisi gibi önlemler gerekebilir’ dedi.

Pirinç bakkalda az hipermarkette çok

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Pirinç var deniyor ama ortada yok. Herkes bakkallarda olduğunu söylüyor ama bakkalda 15-20 kilo veya en fazla bir çuval pirinç olur. Pirinç bakkalda en fazla bir çuval var, hipermarketlerde ise çok. Spekülatörler hem yaygara yapıyorlar hem de saklıyorlar. Şimdi de aynı oyun ette oynanmak isteniyor. Et fiyatlarını da yükseltmek için hazırlık yapılıyor’ dedi.

Türkiye’nin buğday durumu çok iyi

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, buğdayda 2008’de 2 milyon ton üretim beklendiğini, Güneydoğu’da kuraklığa bağlı lokal bir sorun bulunduğunu, ancak Türkiye’de genel durumun çok iyi olduğunu söyledi. Bu yıl iyi bir üretim beklediklerini söyleyen Kemaloğlu, ‘Dünyada 40 milyon ton üretim bekleniyor. Dünyada da fiyatlar gevşedi. Fiyatlar düşer ancak 3 yıl önceki gibi 150 dolar buğday fiyatı artık olmaz’ dedi.

Sütte cambaz yok

Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar’ın ‘Sütte de spekülasyon var’ açıklamasına yanıt üretici Erdal Bahçıvan’dan geldi. Bahçıvan ‘Sütte fiyat artışı yok’ dedi

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar’ın önceki günkü sütte de aşırı fiyat artışı olduğu iddiasına yanıt verdi. Bahçıvan sütte fiyat artışı olmadığını kaydetti. Forum İstanbul 2008 sırasında soruları yanıtlayan Bahçıvan, ‘Sütte bilakis geçen sene başlayan yüksek fiyat artışının tekrar normal dengeye doğru dönüşü var. Tüketicilerimiz süt ürünleri fiyatlarını doğru takip ediyorsa son bir haftadır, 15 gündür fiyatlarda aşağı doğru birtakım düşüşler olduğunu görecektir’ dedi. Bahçıvan, bunun nedeninin arz-talebe bağlı olduğuna işaret ederek, süt sektörünü arz-talebin kendini dengelediği sektörlerin başında geldiğini söyledi.

TÜKETİCİDEN DÖNER

BAHÇIVAN, et konusuna da değinerek, ette şu an spekülatif hareket amacında olan belli kesimler olduğunu duyduklarını söyledi. ‘Ama benim uyarım tüketicinin alım gücüne uymayacak bir fiyat artışı hareketi tüketiciden geri döner. Veya bu sektörün uzun vadede gelişmesinin önünde ciddi sıkıntı yaratır’ diyen Bahçıvan, bu durumun sektörü zarara uğratacağını söyledi. Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin etrafının et ve sütte net ithalatçı ülkelerle çevrili olduğunu belirterek, Türkiye’nin Ortadoğu’nun en önemli ihracatçısı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Türk-İş: Açlık sınırı 717 YTL’ye yükseldi

TÜRKİYE’NİN en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş, açlık sınırı olarak adlandırılan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcamasının nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.9 artarak 717 YTL olduğunu açıkladı. Türk-İş tarafından Ankara ili ölçüt alınarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i açlık sınırı tutarının altında gelir elde ediyor. Açlık sınırının hesaplanmasına konut, ulaşım, sağlık, giyim ve eğitim gibi giderler dahil edilmiyor. Yoksulluk sınırı ise nisan ayında, geçen yılın aynı dönemindeki 2.056 YTL’den 2.336 YTL düzeyine yükseldi. 
 
Star



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,241 µs