En Sıcak Konular

Erkek meme kanseri olunca karizma çizilir mi?

26 Nisan 2008 13:12 tsi
Yalnızca kadınlara özel bir hastalık zannedilen meme kanseri; erkeklerde de yayılıyor. Tıpkı yazar Sergun Ağar gibi. Ağar bir gün aniden bu hastalıkla karşılaşan erkekler arasına katıldı ve hastalığa savaş açtı. Peki ya karizma?

Yalnızca kadınlara özel bir hastalık zannedilen meme kanseri; erkeklerde de yayılıyor. Yazar Sergun Ağar, bir gün aniden bu hastalıkla karşılaşan erkekler arasına katıldı. 50'li yaşlarındaydı ve dönem tarihi kitapları yazıyordu. Bir süredir peşini bırakmayan öksürük şikayeti üzerine doktora gitti. Göğsünde hırıltı olduğu için akciğer röntgeni çekildi. Röntgen temiz çıkınca sevindi. Başka bir hastalığı olabileceğini düşünmemişti... Ancak doktor, muayenede göğsünde bir kitle tespit etti ve Sergun Bey meme kanseri olduğunu öğrendi. Göğsünde bulunan bu kitleyi daha önce fark etmemişti bile... Hiçbir şikayeti yoktu ama hastalık vücuduna gizlice yerleşmişti. Sergun Agar, pek çok erkeğin karşılaştığı ancak kadın hastalığı olarak kabul edildiği için etrafına açıklamaktan çekindiği meme kanserine karşı savaşan bir erkek olarak, yaşardıklarını anlattı:

HASTALIĞI Tİ'YE ALDIM

* Meme kanseri daha çok kadın hastalığı olarak biliniyor. Erkekler hastalıklarını gizlemeyi tercih ediyor. Neden?
Kanser insanı korkutuyor ama bir kez yakalanınca o korku hafifliyor. Meme kanseri olmak biraz tuhaf ama ben bunu ti'ye aldım. 'Karizmayı çizdirdim' diye bir şey söylemeye başladım çevreme. Ama merak etmeyin hastalık karizma çizdirmiyor ve meme kanseri herkesin başına gelebiliyor.

* Sizce erkek olduğunuz için mi bu hastalık aklınıza gelmedi?
Çok sinsi bir meret bu! Ne önleyebiliyorsunuz, ne de korunabiliyorsunuz. En iyi korunma yolu; kontrol. Erkekler de bu konuda kadınlar gibi bilinçli olmalı. Ben pankreas ya da karaciğerle ilgili bir hastalığımın olmasından şüphelenirken, meme kanseri olduğumu duydum. Bu, hiç beklemediğim bir şeydi. Meme sağlığımı umursamazdım. Zaten genelde tüm erkekler ihmal ediyor.

ÇOK ACI ÇEKTİM

* Diğer erkek hastalarla hiç karşılaştınız mı? Onlarla konuşma imkanınız oldu mu?
Hayır, sadece kadınlarla karşılaşıyorum. Doktora eşimle beraber gittiğimiz için bizi görenler, onun hasta olduğunu zannediyorlardı. Benim hasta olduğumu anlayınca şaşırıyor insanlar.

* Erkeklerde daha mı ağır yaşanıyor meme kanseri?
Bilmiyorum ama mamografi çekimi kadınlara göre çok daha ağır. Çok zor. Çok acı verici. Geç fark edildiği ve erkeklerde meme dokusu olmadığı için daha çok sıkıştırıyorlar. Bizde meme olmadığı için, meme olsun diye bayağı bir ızdırap çektiriyorlar. Bana 3 defa yapıldı. Resmen gözlerimden ateş çıktı. Ameliyatta o kadar canım yanmadı...

* Bir erkek için memesini kaybetmek daha mı kolay?
Hayır, şu anda kemoterapi aşamasındayım. Birinci aşama ameliyattı. Ameliyatta sağ memem ve koltukaltımdaki lenf bezleri tamamen alındı. Zor bir durum ama görüyorum ki kadınlar bundan daha fazla etkileniyor. Tedavi bittiğinde yaşadıklarımı yazacağım.


Sergun Ağar "Doktora eşimle beraber gittiğimiz için bizi görenler, onun hasta olduğunu zannediyorlardı" diyor...

KİLOLU ERKEKLER RİSK ALTINDA

Florence Nightingale Hastanesi'nden Meme Cerrahı Dr. Murat Atay, erkeklerde görülen meme kanseriyle ilgili soruları yanıtladı:

* Erkeklerde meme kanseri daha mı riskli?
Daha riskli denmesinin nedeni; erkeklerde meme kanserine geç tanı konulmasıdır. Erkeklerin meme kanseri olabilecekleri akıllarına gelmiyor. Hastalar, böyle bir hastalıktan habersiz. Doktorlar da bazen ihmal ediyorlar. Erkekler genellikle bir şey olduğunu fark ettikten 9 ay-1 yıl sonra doktora gidiyorlar. Göğüslerindeki ağrıyı kas ağrısı zannediyorlar.

ÇOK ŞAŞIRIYORLAR

* Erkeklere kadınlarla aynı tedavi mi uygulanıyor?
Erkeklere de hemen hemen aynı tedavi uygulanıyor.

* Meme kanseri olan erkekler bunun bir kadın hastalığı olduğunu düşünüp, utanıyorlar mı?
Çekinmekten çok şaşırıyorlar. Birçok erkek, bu hastalığın her iki cinste de görülebileceğini söylediğimizde şaşırıyor.

* Erkekler de tıpkı kadınlar gibi memelerini banyodan sonra kontrol edip, belli aralıklarla mamografi çektirmeli mi?
Hayır, meme kontrolü standart tedavi şartları arasında bulunmuyor. Erkeklerde meme dokusu daha küçük olduğu için düzenli bir test yaptıramazlar. Erkeklerde mamografi çekmek daha zordur. Ama göğüslerinde olan farklılıkları izlemeliler. Meme başının altında sert bir kitle ya da ağrı, ciltte veya koltukaltında ele gelen bezeler olduğu zaman, hemen doktora gitmeliler.

* Ailesinde meme kanseri olan erkekler, risk altında mı?
Ailesinde meme kanseri olan erkekler dikkat etmeli. Annesinde, teyzesinde ya da ailesindeki bir erkekte meme kanseri varsa; dikkat etmeli. Karaciğer hastalığı olan, aşırı kilolu ya da prostat tedavisi nedeniyle hormon kullanan erkekler de dikkatli olmalı. Yüksek sıcaklıkta çalışanlarda, mesela çelik işçilerinde meme kanseri daha sık görülüyor. Sıcak ülkelerde soğuk ülkelere göre daha fazla rastlanıyor. Genetik ve ailesel faktörler çok önemli. Bu konuda hastalar kadar, doktorlar da dikkat etmeli. Her memedeki şikayet kanser olmayabilir. En fazla görülen; meme dokusunun iyi huylu büyümesidir. Buna 'jinekomasti' diyoruz.

DAHA AZ TRAVMATİK!

* Erkeklerde meme kanserinin başlıca belirtileri nelerdir?
En sık karşımıza çıkan belirtiler; meme başının altında olan sert şişlik, memede ağrı, gerginlik hissi ve meme cildi üzerindeki cilt yaralarıdır. Bazen de koltukaltındaki lenf bezeleri şişebilir.

* Memelerini aldırmak ya da saçlarının tedavi sırasında döküldüğünü görmek, erkekleri kadınlara göre daha mı az etkiliyor?
Kadında meme; bir cinsellik unsuru ve kadın olmanın şartı gibi görülüyor. Erkekte meme zaten küçük bir doku olduğu için süreç daha az travmatik oluyor. Saç dökülmesi de erkekte daha az sorun yaratıyor. Tedaviyi psikolojik olarak daha iyi tolere ediyorlar.
SABAH
 



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs