'Ecevit formülü' için düğmeye basıldı | " /> 'Ecevit formülü' için düğmeye basıldı | "/>

En Sıcak Konular

'Ecevit formülü' için düğmeye basıldı

26 Nisan 2008 11:54 tsi
'Ecevit formülü' için düğmeye basıldı MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan resepsiyonunda gündeme getirdiği 'Ecevit formülü' AK Parti'yi harekete geçirdi. Başbakan Erdoğan sinyali verdi. Kurmaylar harekete geçti.

AK Parti, Bahçeli'nin arkasında durduğunu söylediği formül üzerinde müzakere etmeye hazır. İktidar ile muhalefetin mayısın ilk haftasında buluşması bekleniyor.

MHP'nin 'Ecevit formülü' olarak bilinen 2000 yılındaki teklifinin arkasında durduğunu açıklaması parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği için uzlaşma umudu doğurdu. AK Parti, muhalefet partilerini ziyarete hazırlanıyor. Siyasi trafik, Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantılarının tamamlanmasının ardından başlayacak.

Başbakan Erdoğan'ın önceki gün yemek yediği milletvekillerine değişiklik tekliflerinin hazır olduğunu ve muhalefetle görüşeceklerini söylediği bildirildi. Kapıları tamamen kapatmış görünse de CHP de ziyaret edilecek. Sorunun çözümü için kilit parti MHP. İktidar ile muhalefetin mayıs ayının ilk haftasında buluşması bekleniyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, uzlaşma ikliminin oluşması halinde anayasa değişikliğini gerçekleştireceklerini kaydetti. Ergün, "Şartlar olgunlaştığı takdirde anayasa değişikliğine varız. Muhalefetle de görüşmeler yapacağız." dedi.

AK Parti, MHP'den gelen açıklamalar konusunda ihtiyatlı. MHP lideri Bahçeli'nin 15 Mart'ta yaptığı açıklama uzlaşma arzusu olarak görülüyor. Bahçeli, kapatma kararının vahim siyasi sonuçlar ve tahribat doğuracağına dikkat çekmişti. Buna rağmen iki hafta önce AK Parti'ye MHP'den, "CHP ile uzlaşın" mesajı geldiği konuşuluyor. Bahçeli'nin 23 Nisan akşam yaptığı konuşma ise MHP'nin anayasa değişikliğine sıcak baktığının göstergesi olarak algılandı. Ancak Bahçeli'nin "Bir adım daha atmayı gerektiren şartlar var." şeklindeki cümlesinin anlamı çözülemiyor.

DSP-MHP-ANAP koalisyonu döneminde hazırlanan "Ecevit formülü" üzerinde müzakere etmeye hazır olduklarını söyleyen AK Parti, bunu tek başına yeterli görmüyor. İktidar, Anayasa'nın 69. ve 84. maddelerinde yer alan 'siyaset yasağı' hükmünün değiştirilmesinde ısrarcı. Anayasa 69'uncu maddeye göre, partilerinin temelli kapatılmasına sebep olanlar 5 yıl boyunca partilerde kurucu üye, yönetici ve denetçi olamıyor. 84'üncü madde de, milletvekilliğinin kapatma kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra düşeceğini öngörüyor.

Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleriyle yaptığı toplantıda anayasa değişikliği ve uzlaşma çabaları gündeme geldi. Milletvekilleri Bahçeli'nin yaptığı açıklamaları 'yumuşama' sinyali olarak değerlendirdi. İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit ile Elazığ milletvekili Fevzi İşbaşaran'ın ise başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini hatırlatarak, "MHP'nin oyununa geldik. Çok acele edildi." dediği ileri sürüldü. Erdoğan'ın bu sözlere, "Bunlar geçmişte kaldı, artık önümüze bakalım. Bunları tartışmayalım. Yaptıklarımız suç değil." karşılığını verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın vekillerle ikinci buluşmasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 23 Nisan'da yaptığı konuşma da tartışıldı. Erdoğan'ın, "Bari o gün konuşmasaydı. Bir gün bekleseydi. 23 Nisan'da o sözler söylenir mi?" diye sitem ettiği belirtiliyor. Baykal'ı "kaos"a yol açmakla suçlayan Erdoğan'ı Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu'nun yaptığı esprinin güldürdüğü öğrenildi. Başsavcının hazırladığı iddianameyi eleştiren Kutlu şu ifadeleri kullandı: "Hangi rejim olursa olsun, hiçbir ülkede bir yargı mekanizması o ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını, bakanlarını mahkemeye vermemiştir, yasak getirilmesini istememiştir. Özellikle cumhurbaşkanı açısından yapılan çirkin bir faaliyettir ve bunun dünyada örneği yoktur. Hukukta da yeri yoktur. Bizi yiyebilirler ama midelerine otururuz."




Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,997 µs