Yargıçlara: Kendinize 'misyon' Yargıçlara: Kendinize 'misyon'

En Sıcak Konular

Yargıçlara: Kendinize 'misyon' 26 Nisan 2008 10:16 tsi
Yargıçlara: Kendinize 'misyon' Bugüne dek 'asık suraklı' yüksek yargı mensuplarından hep 'katı laiklik' söylevleri dinleyen Türkiye, Haşim Kılıç'ın çok yönlü mesajları ile şaşırdı. Kılıç konuşmasında 'tam bir Anayasa değişikliği' istedi, hukuk dışı yollardan güç kazanmak isteyen

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 46. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşma bir hukuk manifestosuna dönüştü. Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere yüksek yargı organları başkan ve üyeleri ile bakan ve çok sayıda milletvekilinin katıldığı törene, Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya ile muhalefet partilerinin katılmaması dikkat çekti.

HAKİM KENDİNE MİSYON YÜKLEMEZ

Anayasa'daki kuvvetler ayrılığına dikkat çekerek, “Güçler kaynağını Anayasa'dan olmadığı bir yetkiyi üstünlük kurmak için kullandığı sürece bu çatışma devam edecektir” diyen Kılıç, hukukun üstünlüğünün yargıcın üstünlüğü anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Yargıçların bir dereceye kadar değil, mutlak anlamda tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Tarafsızlığın olmadığı yerde adalet de olamaz. Yargıç kendisini anayasa ve yasalarla verilmiş görevler dışında misyon üstlenemez. Millet adına kullanılan yargı yetkisinin adalet duygularını tatmin edebilmesi için kararların irdelenmesi, eleştirilmesi ve tartışılması gerekir. Kurumsal özeleştiri, yapılan görevin ve sorumluluğun doğal sonucu olup anayasal organlar bu özeleştiri yapabilme cesaretini gösterebilmelidir.”

'MUTLAK İKTİDAR YOZLAŞTIRIR'

Herkesin aynı şekilde düşünmeye ve inanmaya zorlandığı bir ülkede çoğulcu demokrasiden bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyen Kılıç, “tek doğru” anlayışı etrafında toplumu şekillendirmek isteyen bir siyasi yapının, bir adım ötede siyasi vesayetçiliğin tuzağına düşeceğini vurguladı.

AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ

“Siyasi kutuplaşmaların bu ülkeye ağır bedeller ödettiği hepimizin malumudur” diyen Kılıç, “Gün, farklılıklarımızı zenginlik kabul edip, bir arada refah ve özgürlük içinde yaşamak için elimizden geleni yapma günüdür. Gün, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olarak, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için bir adım daha atma günüdür” diye konuştu.

DEMOKRASİ VE LAİKLİK VURGUSU

Kılıç, “Farklı inanç ve dinlerin ya da inançsızlıkların bir arada yaşamasının temel güvencesi olan laiklik, bir büyük 'barış projesi' olarak Türk toplumunun koruması ve güvencesi altındadır” diye konuştu.


Yeni anayasa gerekli mesajı

Kılıç, 12 Eylül dönemini kastederek, olağanüstü dönemdeki “aşırı” hükümlerin, normalleşmeyle değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, özgürlükçü bir anayasa gerektiğini söyledi. Kılıç, toplumsal dönüşümün ancak özgürlüklerle ileri bir düzeye taşınabileceğini, iç barışın toplumun yalnızca demokratik kültüre sahip olmasıyla değil, siyasetin ve bürokrasinin demokratik bir kültürü içselleştirmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Ergenekon'a dikkat çekti

Üstü kapalı olarak Ergenekon ve benzeri oluşumklara dikkat çeken Haşim Kılıç'ın “Hukuk dışı yollardan güç alarak, rejimi ya da ülkeyi kurtarma girişimlerinin ülkenin batışını hızlandırmaktan başka işe yaramayacağı bilinmelidir” sözleri, darbe tehditlerine ve girişimlerine uyarı olarak değerlendirildi.

Yapılanların farkındayız

Mahkeme üyelerine yönelik kategorik değerlendirmelerin “yargıçların kendilerini koruma içgüdülerini harekete geçirerek vicdani kanaatlerini saptırmaya yönelik ağır bir saldırı” olduğunu söyleyen Kılıç, üyelerin hedef gösterildiğini de ifade ederken, “Yaşanmış elim olaylardan ders çıkarmayanları sorumluluktan kurtaramayacaktır. Yapılanları izliyor ve farkındayız” dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,461 µs