Kanaltürk'ün hilesi | " /> Kanaltürk'ün hilesi | "/>

En Sıcak Konular

Kanaltürk'ün hilesi

26 Nisan 2008 09:58 tsi
Kanaltürk'ün hilesi CHP'nin Kanaltürk'e yasadışı yollardan 3 milyon YTL aktardığı yönündeki iddiaların mahkemelik olmasının ardından kanalla alakalı yeni bir gelişme daha yaşandı.

           
Maliye Bakanlığı denetim birimleri Kanaltürk'te yaptıkları incelemede muhasebe hilesi yapıldığını tespit etti. Bunun sonucunda vergi aslı ve cezası olarak 6 milyon YTL'lik ceza kesildi. Yaklaşık 25 gün önce vergi dairesi tarafından gönderilen vergi aslı ve cezası tebliğ edildi. Vergi aslına uygulanacak gecikme faizi ile birlikte cezanın toplamda 10 milyon YTL'yi bulacağı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Maliye denetim birimleri stopaj yatırılmadığı ve vergiden kaçınma yoluna gidilerek muhasebe hilesi yapıldığı sonucuna vardı.

CHP'nin Kanaltürk'ün sahibi Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'ne 2004 ve 2005 yıllarında gönderdiği toplam 4 milyon YTL için 31 Mayıs 2005'te 1 milyon 100 bin YTL'lik fatura kesilirken geri kalan miktar için fatura ancak iki yıl sonra kesildi. Faturalandırılmayan yaklaşık 3 milyon YTL'nin farklı kayıtlarda 'avans' hesabında tutulduğu belirtiliyor. Yetkililer paranın avans hesabında tutulup gelirin gösterilmeyerek vergiden kaçırmak için muhasebe hilesi yapıldığı görüşünde. Geriye kalan miktara ilişkin faturanın Maliye'nin incelemesi sonrasında kesilmesine dikkat çekiliyor.

Konuyu değerlendiren muhasebe uzmanları ise 2004 ve 2005 yıllarında alınan paranın 2007'ye kadar 'avans' adıyla diğer hesaplarda tutulduğunun anlaşıldığını belirterek CHP'nin kanaldan faiz talep etmesi gerektiğini söyledi. Paranın farklı hesaplarda tutulduğu için vergi oluşmadığını aktaran uzmanlar, "Banka faizi kadar CHP'nin kanaldan para alması gerekir. Yoksa faizsiz para kullandırmış oluyorlar." dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen rapora göre CHP'nin İş Bankası üzerinden Kanaltürk'ün sahibi Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'ne gönderdiği toplam para 4 milyon YTL. Kanaltürk'ün hesabına bu paralar 2004 ve 2005 yıllarında yatırılmış. Kanaltürk, CHP'den gelen bu para karşılığında 31 Mayıs 2005'te 1 trilyon 100 milyar liralık fatura kesmiş. CHP'den aktarılan yaklaşık 4 trilyon liranın 2 trilyon 922 milyar 109 milyon 86 liralık kısmı için hiçbir fatura kesilmemiş. Bu para Kanaltürk'ün hesaplarında başka kişi veya kurumlardan alınmış gibi gösterilmiş ve 'avans' hesabına yazılmış.

(Zaman)

 



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs