En Sıcak Konular

Akkad’ın 'Çağrı'sı devam edecek mi?

25 Nisan 2008 15:21 tsi
2005 yılında Amman’da öldürülen “Çağrı” ve “Ömer Muhtar” filmlerinin ünlü yönetmeni Mustafa Akkad hayatı belgeselleştirlidi. Belgeselin yönetmeni, “Çağrı devam edecek mi?” diye soruyor.

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan El-Cezire televizyonun düzenlediği ve bugün sona eren “4. Uluslararası Belgesel Film Festivali”nde meşhur yönetmen Mustafa Akkad, ustalara saygı bölümünde ünlü yönetmenin hayatını anlatan bir belgeselle anıldı. Filmde Akkad’ın 50’li yılların başlarında doğum yeri Suriye kenti Halep’ten dünya sinemasını başkenti olan Holywood’a yolculuğu anlatılıyor.

Birkaç ay önce çekimi tamamlanan ve film festivalinde gösterilen 90 dakikalık belgesel, el-Cezire’nin programlar bölümü sorumlusu Faslı yönetmen Muhammed Belhac imzasını taşıyor.

Filmin başlığı, İslam dünyasında Akkad’ın en büyük projesi olarak tanınan Çağrı filmiyle Akkad’ın sinema serüveni arasında bağlantı kurmakta ve soru edatıyla birlikte gelmektedir: ‘Çağrı devam edecek mi?’ Filmin alt başlığı olarak ise “Halep’ten Holywood’a” adı uygun görülmüş.

Belhac’ın belgeseli, olayları sondan başa doğru ele alıyor. Dolayısıyla film, Halep’te küçüklüğünü geçirdiği dönemden değil 2005 yılında Amman’da öldürülmesinden sonra cenaze töreniyle başlıyor. Daha sonra ünlü yönetmenin küçüklüğüne atlayan belgeselde Akkad’ın sinemaya nasıl merak saldığı ve Halep’teki sinema salonlarında çalışan Ermeni komşuları sayesinde hemen hemen her gün nasıl film seyretmeye gittiği anlatılıyor. Ardından Amerika macerası başlıyor. Amerika’ya cebinde babasından aldığı 200 dolar ve bir Kuran-ı Kerim’le ulaşan Akkad’ın doğduğu yerle bağını kaybetmeden Amerika’da verdiği yaşam mücadelesi anlatılıyor.

ZORLUKLAR VE BASKILAR

Belgeselde Akkad’ın eserlerini özellikle de Çağrı filmini çekerken yaşadığı baskılar ve zorluklar aktarılmış. Bu baskıların en önemlisi, Suudi Arabistan tarafından Çağrı filmi fikrini ortaya atan Fas Kralı İkinci Hasan’a yapılırken aynı bakıyı Kral Hasan Akkad’a gerçekleştiriyor. Filimden desteğini çeken İkinci Hasan, filmin ülkesinde çekilmesini yasaklıyor. Daha sonra Libya lideri Muhammed Kaddafi’nin davetiyle Libya’ya geçerek filmi orada tamamlıyor. Fas’ta yaşadıklarından geriye milyonlarca dolar zarar ve olumsuz psikolojik etki kalıyor.

“Çağrı devam edecek mi?” adlı belgesel film, dünya çapındaki usta yönetmenin bilinmeyen yönlerine, Antony Quinn, Abdullah Ğays ve Irine Papas gibi ünlü oyunculara nasıl yönetmenlik yaptığına ışık tutuyor.

Akkad, filminde enterasan bir anekdota da değiniyor. Antony Quinn’in eşi bir gün akkad’ı arar ve ondan Hamza ve Ömer Muhtar rollerini oynayan kişiyle (kocasıyla) konuşarak onu teskin etmesini ister. Çünkü kocası, yaklaşık bir yıldır Ömer Muhtar elbisesiyle ortalıkta dolaşmaktadır.

YAŞANANLARIN FİLME AKTARILMASI

Belgeselde daha çok Akkad’ın ses ve görüntüleriyle şahitliğine başvurulsa da öte yandan kardeşleri, eşi, evlatları ve yönetmenliği altında oynamış meşhur Arap oyuncularının tanıklığına da başvurulmuş.

Akkad hakkında çok değerli bilgiler içeren bu belgeselin çekiminin Akkad’ın vefatından üç ay önce tamamlandığını belirtiyor. Filmde her biri hakkında Akkad’ın birer saat konuştuğu üç farklı konu belirlenmiş: Birinci bölümde Çağrı’yı, ikincisinde Ömer Muhtar’ı üçüncüsünde ise diğer eserlerini anlatıyor.

Yönetmen Belhac, belgeselin adının bilinçli bir şekilde “Çağrı devam edecek mi?” şeklinde konduğunu ve aslında ilk önce Akkad’ın Holywood’da yönetmenlik yapmasına rağmen Arap ve aynı zamanda İslam kimliğine da sahip çıkması hasebiyle “Çağrı Devam Edecek” şeklinde koymayı düşündüklerini kaydetti.

TIMETURK



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,852 µs