En Sıcak Konular

TÜSİAD'dan 'kutuplaşma' uyarısı

25 Nisan 2008 14:51 tsi
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, siyasi liderler ve kadrolara yaptıkları sağduyu çağrısının geçerliliğini bugün de koruduğunu belirterek şu çağrıyı yaptı:

         
TÜSİAD Başkanı, laik yapısı ileri derecede güvence altına alınmış, demokratik bir Türkiye üzerinde mutabakat sağlanması gerektiğini belirtti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ''Siyaset sahnesindeki kutuplaşma yüzünden, Türkiye ekonomisini bekleyen riskler yeterince algılanamıyor ve bu riskleri iyi yönetmek için tatmin edici bir çaba gösterilemiyor'' dedi.

Yalçındağ, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunun (TÜRKONFED), Şanlıurfa Sanayici ve İşadamları Derneği (ŞUSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''Başkanlar Konseyi'' toplantısında, Türkiye'nin dört bir yanından toplantıya katılan dernek başkanları ve yöneticileri ile federasyon başkanları ve TÜRKONFED yönetiminin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi konjonktürü tartıştığını ve yeni açılımlar aradığını belirtti.

Siyaset sahnesindeki ''çatışmalı ortamla'' ilgili görüşlerini daha önce açıkladıklarını hatırlatan Yalçındağ, siyasi liderler ve kadrolara yaptıkları sağduyu çağrısının geçerliliğini bugün de koruduğunu ifade etti.

''Gerilimin düşürülmesi, diyalog kanallarının açılması, herkes için tam demokrasinin, hukuka koşulsuz saygı ile birlikte savunulması, bu çağrımızın altını dolduran temel ilkeler olarak hala önem taşıyor'' diyen Yalçındağ, şunları söyledi:

''Görünen o ki bu gün siyaset sahnesindeki kutuplaşma yüzünden, Türkiye ekonomisini bekleyen riskler yeterince algılanamıyor ve bu riskleri iyi yönetmek için tatmin edici bir çaba gösterilemiyor. Unutmamalıyız ki siyasi gerginlik, yavaşlayan bir ekonomiyle ve küresel çalkantı ile birleşirse, ortaya daha vahim bir tablo çıkacaktır.''

-GLOBAL KRİZİN ETKİLERİ-

Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünya ekonomisinde baş gösteren krizin boyutlarının ne olacağı ve ne kadar süreceğinin hala tam olarak bilinmediğini dile getirdi.

Başlangıçta 300 milyar dolar olarak öngörülen zarar tahminlerinin, bugün 1 trilyon doları aştığına işaret eden Yalçındağ, büyüme tahminlerinin sürekli aşağı doğru revize edildiğini ve dünya ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daralacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Bugünlerde gıda fiyatlarındaki aşırı yükselmeye değinen ve bu gelişmelerin enflasyon rakamlarını olumsuz etkileme riski bulunduğunu aktaran Yalçındağ, devamla şöyle dedi:

''Bu, işin bizim dışımızdaki boyutu... Bir de ekonomimizin iç dinamikler nedeniyle yavaşlamaya başlaması var. Aslında bu yeni bir olgu değil. TÜSİAD olarak geçtiğimiz yıl yaptığımız tüm konuşmalarda, ekonomide gözlenen yavaşlamayla ilgili tespit ve uyarılarda bulunmuştuk. Bildiğiniz gibi, ekonomik büyümemiz 2004 yılının ortalarından beri yavaşlamaktadır. 2007 yılı son çeyreğinde ise büyüme hızımız yüzde 3,4'e kadar gerilemiştir. 2007 yılında ulaşılan yüzde 4,5'lik yıllık toplam büyüme ise kaybedilmiş olarak tanımlanan 1990'lı yılların büyüme ortalamasıdır. Yani ekonomik ve sosyal sorunlarımıza çare olmayacak bir büyüme oranıdır.''

-İÇ TÜKETİMDEKİ YAVAŞLAMA

Daralma sürecinin en temel nedeni olan iç tüketimdeki yavaşlamanın, gelecek aylarda tüm reel kesime yansıyabileceği uyarısında bulunan Yalçındağ, reel kesimdeki sıkıntıların bankacılık sistemine doğru yaygınlaşmasının ise ekonomik yavaşlamayı daha da belirgin hale getirebileceğini sözlerine ekledi.

AA
 



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs