En Sıcak Konular

Gül'den Anayasa Mahkemesi mesajı

25 Nisan 2008 13:36 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Türkiye'nin 200 yıla yaklaşan modernleşme sürecinde hukuki normların ve standartların yükselmesinin belirleyici bir yeri var"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 46. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında, dünyanın köklü ve tecrübeli yüksek mahkemeleri arasında seçkin bir yeri bulunan Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıldönümünün kutlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 200 yıla yaklaşan modernleşme sürecine bakıldığında, sağlanan başarıların, gelişmelerin, inkılap ve reformların altyapısında hukuki normların ve standartların yükselmesinin belirleyici bir yeri bulunduğunun görüleceğini kaydetti.

Bu durum sadece Türkiye için değil, çağdaşlaşma mücadelesi veren birçok ülke için de geçerli olduğunu vurgulayan Gül, "Ancak Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ilkesini bütün alanlara yayma ve derinleştirme alanındaki performansı, dünyada takdir edilen bir başarı teşkil etmiştir" dedi. Abdullah Gül, bu başarının önemli bir boyutunun da Anayasal denetim alanında sağlanan aşamaların oluşturduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin 46 yıllık tarihi bunun en somut göstergesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Anayasa Mahkememizin faaliyetine esas teşkil eden Anayasamızın, devletimizi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlayan ilkeleri üzerinde milletimiz kuvvetli bir mutabakat içinde bulunmaktadır. Bu mutabakat, halkımızın kültürel dokusunda yer etmiş, geriye dönüşü olmayan köklü bir anlayış birliğini yansıtmakta olup, milletimizin tarihsel tecrübe ve birikiminden süzülmüş olan akılcı temellere ve dengelere dayanmaktadır. Dolayısıyla, Anayasa Mahkememiz güçlü ve sağlam bir anayasal demokrasi temelinde faaliyet göstermektedir. Diğer yandan, Cumhuriyetimizin kuruluş döneminde gerçekleştirilen inkılaplardan, son yıllarda hayata geçirilen kapsamlı reformlara kadar uzanan süreçte, hukuk sistemimiz çağdışı unsurların kalıntılarından tedricen arınarak daha da gelişmiş ve modernleşme yolunda önemli mesafe katetmiştir. Bunun neticesinde, Türk Hukukunun, bugün başta Avrupa Birliği hukuku olmak üzere, dünyadaki en ileri hukuk sistemleri ile eşit düzeye yaklaştığını memnuniyetle ifade edebilirim. Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve Avrupa kurumları çerçevesinde kabul edilen uluslararası sözleşmelerin çok büyük bir bölümüne taraf olmasıyla, hukuk sistemimizin evrensel düzeyi daha da yükselmiş, evrensel referansları güçlenmiş bulunmaktadır. Bu gelişmeler hukuk sistemimizin evrensel gerçekler ve normlar ile olan bağlarını daha da güçlendirmiş bulunmaktadır. Hukuk sistemimizin bugünün dünyasındaki teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri de dikkate alarak geliştirilmesi Türkiye'yi daha da güçlendirecektir. Böylece, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu 'çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma' hedefine, hukuk gibi esas bir alanda da yaklaşmış olduğumuzu söylemek mümkündür. Türkiye'nin çağdaşlaşma ve kalkınma sürecinde, ulusal birlik, beraberlik ve çıkarlarımızın Anayasamız ilkeleri temelinde korunmasında bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da TBMM'nin ve Hükümetlerimizin yanısıra, başta Anayasa Mahkememiz olmak üzere hukukçularımızın da öncü rol oynamaya devam edeceğine inanıyorum."
 

8 sütun



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs