En Sıcak Konular

"İlhak olursa Türkiye Kerkük'e girer"

24 Nisan 2008 23:44 tsi
ABD'li Christian Science Monitor gazetesi, Irak Türkmen Cephesi'nin Kerkük'ün bölgesel Kürt yönetimine bağlanmaması konusunda Türkiye'den taahhüt aldığını öne sürdü.

Gazetenin bugünkü nüshasında çıkan habere göre, eyalet konseyinin Türkmen üyesi Jale Neftçi, üst düzey Türk yetkililerle bu yıl yaptıkları görüşmede Kerkük'ü ilhak etme girişimine engel olunacağı sözünü aldı. İddiaya göre Neftçi, "Türk hükümeti seyirci kalmayacaklarını, güç kullanarak müdahale edeceklerine dair taahhüt verdi" dedi.

"Irak'ta etnik savaş Kerkük üzerinde pişiyor" başlıklı haberde Amerikan işgalinden sonra kentte etnik ve mezhepsel tabanlı gruplar arasında çetin bir güç mücadelesi yaşandığı vurgulanıyor. Haberde Irak'ın kuzeyindeki petrol üretiminin merkezi Kerkük'ün bölgesel Kürt yönetiminin doğal bir parçası gibi olduğu öne sürülüyor.

Kentte misilleme şeklinde adam kaçırma ve cinayet vakalarının yaşandığına dikkat çeken gazete, Kürt yönetiminin dış ilişkilerden sorumlu bakanı İhsan Muhammed'in sözlerine yer veriyor. "(Kerkük'teki) Teröristleri kaçırıyoruz, çünkü Kürdistan'ı korumanın tek yolu bu" diyen Muhammed, Türk askerî istihbaratının Irak Türkmen Cephesi (ITC) bürolarında faaliyet gösterdiğine dair ellerinde kanıtların olduğunu öne sürdü.

Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Erbil'de gazeteye verdiği mülakatta ise Kerkük'ü nasıl kuşattıklarını avucunu göstererek anlattığı öne sürülüyor. İddiaya göre parmaklarını kapatan Barzani, "Durumu güç kullanarak değiştirmek istesek, işte böyle yaparız" dedi. Kerkük konusunda kendi kamuoyunun baskısı altında olduklarını söyleyen Barzani, güç kullanmak yerine tüm tarafların kabul edeceği bir çözümü arzu ettiklerini vurguladı.

İhsan Muhanmmed ise, bölgesel yönetimin de bir sabrı olduğunu ifade ederken, Kerkük'ün ilhakının seçenekler arasında yer aldığını inkâr etmedi. CSM'ye göre, "Irak'ın yeninden güçlenip geri gelmesini bekleyeceğimizi mi düşünüyorsunuz. Şu anda bile anayasayı uygulayamıyorlar" diyen İhsan Muhammed, referandumu 2008 sonuna kadar ertelenmesini kabul edeceklerini, fakat daha fazla taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Gazete, ITC Selahattin Sorumlusu Ali Haşim Muhtaroğlu'nun ise bir yemek sırasında ITC üyelerine, "Kürtler çok ileri gitti, haklarını tamamen aldılar, şimdi başkalarının haklarına tecavüz etmeye çalışıyorlar Kendimizi savunmak için bir gün silahlı mücadeleye mecbur kalabiliriz" dediği öne sürülüyor.

Haberinde 'Kerkük'teki dedikodular'a da yer veren gazeteye göre Muhtaroğlu, Kürtlerle muhtemel bir çatışma için silah tedarik etmeye başladı. Habere göre, eyalet konseyinin Türkmen üyesi Jale Neftçi, üst düzey Türk yetkililerle bu yıl yaptıkları görüşmede Kerkük'ü ilhak etme girişimine engel olunacağı sözünü aldıklarını söyledi. İlhak girişimi durumunda dışarıdan bir güç müdahale edene kadar direnmeleri gerektiğini söyleyen Neftçi, "Türk hükümeti seyirci kalmayacaklarını, güç kullanarak müdahale edeceklerine dair taahhüt verdi" diye konuştu.



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,524 µs