En Sıcak Konular

Mahkeme Başkanı: CHP’ye kapatma olmaz

24 Nisan 2008 18:21 tsi
Mahkeme Başkanı: CHP’ye kapatma olmaz Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP’nin Kanaltürk’e 3 milyon YTL ‘usulsüz’ bağışta bulunduğu iddiasını incelediklerini söyledi, bu dosyanın kapatmaya neden olmayacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, TBMM’de düzenlenen resepsiyonda, Yargıtay Başsavcılığı’nın mahkemeye gönderdiği CHP dosyasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP’nin Kanaltürk’e usulsüz bağışta bulunduğu iddialarına ilişkin raporların Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderildiğinin hatırlatılarak, CHP ile ilgili mali denetimin öne alınıp alınmadığının sorulması üzerine Kılıç, “mutad, normal incelemeler yapıldığını, özel bir inceleme olmadığını” söyledi.

Kılıç, “Bu mali denetim kapatma sonucunu doğurur mu?” sorusuna, “Olayı tam bilmiyorum. Parti kapatmalarının gerekçesi bellidir, üç tanedir. Bunların içinde ancak yurt dışından bir yardım alındığında bir kapatma söz konusudur” karşılığını verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “CHP hakkındaki söz konusu mali denetim kapatma davası gibi gösteriliyor” sözü üzerine de “Ya hukuku bilmiyorlar ya amaç başka, ne alakası var” dedi.

Kılıç, üniversitelerde türban serbestisi getiren Anayasa değişikliği ile ilgili davada da, raportörün esas hakkındaki raporunu hazırlamasını beklediklerini söyledi, dosyanın ne zaman ele alınacağı sorusuna “Tarihi inanın hiç bilmiyorum” karşılığı verdi.

PAKSÜT: CHP’Yİ ÖNE ÇEKMEK OLAMAZ
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt de, “CHP’nin mali denetimine” ilişkin sorular üzerine, siyasi partilerin hesaplarının sırasıyla incelendiğini, tüm partilerin hesaplarına bakıldığını belirterek, şöyle dedi:

“CHP’nin de MHP’nin de iktidar partisinin de hesaplarına bakılacak. Bunun ne şekilde yapılacağı belli. Denetim sonucu iddiaların doğruluğu saptanırsa Hazine’ye gelir kaydedilmesi gibi bir yaptırım var. Bu konunun kapatma davası ile ilişkilendirilmesi zor.”

Paksüt, Yüce Divan yargılamalarının Anayasa Mahkemesi’nin iş yükünü yüzde 40 oranında artırdığını belirterek, bu nedenle raportörlerin belli sıra dahilinde raporlarını tamamlayarak heyete gönderdiklerini ifade etti. Paksüt, “Bir yığın parti var. Adını bile duymadığınız partiler... Bunların hepsine inceleme yapmak gerekiyor. Heyetin gündeminde çok parti var. CHP’nin oradan çekilip de öne alınması gibi bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu.

Üniversitelerde türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğine ilişkin bir soruya ise Paksüt, “Şu an bir takvim yok. Makul bir sürede inceleriz” yanıtını verdi.

ANAYASA MAHKEMESİNİN 367 KARARI
Osman Alifeyyaz Paksüt, “Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 kararının askerin baskısıyla alındığı” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

“367 kararı ile ilgili yapılan eleştiriler haksız. Karardan sonra, ‘Bir daha Cumhurbaşkanının seçilemeyeceği’ yönünde eleştiriler yapılmıştı ama uygulamada görüldü ki uzlaşmayla Cumhurbaşkanı seçilebildi. Bu kararın hukuka uygun ve demokratik bir karar olduğunu düşünüyorum. Eleştirileri kabul etmiyorum. 367 kararı ile ilgili ne asker telefon açtı, ne bunu duydum, ne de olacağını düşünüyorum. Mümkün değil. Son derece yakışıksızdır, yargıya hakarettir, ayıptır. Ne kendim, ne başkası için böyle bir şey duydum. Saygısızlıktır, bunları kabul etmiyorum.”

Ntvmsnbc



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs