Casson: Demokraside derin devlet olmaz! | " /> Casson: Demokraside derin devlet olmaz! | "/>

En Sıcak Konular

Casson: Demokraside derin devlet olmaz!

24 Nisan 2008 17:40 tsi
Casson:  Demokraside derin devlet olmaz! İtalya'da derin devlet olarak bilinen Gladio örgütünü çökerten ünlü savcı Felice Casson, 26 Nisan'daki Türkiye ziyareti öncesinde Roma'daki ofisinde Türk gazetecilere röportaj verdi. Casson'un sözleri İtalyan derin devletinin nasıl tasfiye edildiği ha

Venedik'te sorgu hakimliği yaptığı dönemde "Gladio" adlı gizli örgütün varlığını ortaya çıkaran bir kişi olarak tanınan İtalyan senatör Felice Casson, Genç Siviller'in 26 Nisan'da Bilgi Üniversitesinde "Hukuk, Devlet, Derin Devlet" adı altında düzenleyeceği sempozyuma katılacak.

Casson, Senatodaki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Derin devlet, demokrasiyle bağdaştırılamaz. Derinliğin, karanlığın olduğu yerde her şey olabilir. Bu ise demokratik bir ülkede kabul edilebilecek bir durum değildir" dedi.

AB Komisyonunun Türkiye raporunda Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi talebinin de bu çerçevede algılanması gerektiğini belirten Casson, "Bu konuda yargıya büyük görev düşüyor. Konunun tüm boyutlarıyla aydınlatılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun yapılması, güçlü bir demokrasi sinyali anlamına gelecektir. Demokrasilerde, İtalya'daki Gladio'ya benzer, yasalarda öngörülmemiş gizli yapılanmaların, yer altı örgütlenmelerin yeri olamaz" diye konuştu.

Türkiye'de Ergenekon adıyla bilinen örgütlenmenin nitelik ve içeriğinin ancak soruşturma sonucunda açıklığa kavuşabileceğine işaret eden Casson, "Yargı, soruşturmasını bağımsız biçimde sürdürebilmelidir. Yargının işi, olayı, diğer tüm erklerden bağımsız biçimde soruşturarak gerçeği ortaya çıkarmak olmalıdır" dedi.

Casson, İtalya'da Gladio adlı yer altı örgütlenmesinin, faaliyette olduğu dönemlerde ülkenin iç politikasına da yön vermeye çalıştığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Gladio'yu ortaya çıkardığımızda, İkinci Dünya Savaşı akabinde oluşturulan bu gizli yapılanmanın, aslında olası bir Sovyet işgalini göğüsleme amacı taşıdığını söyleyenler oldu.

Ama gerek muhtelif davalar, gerekse meclis araştırma komisyonu, Gladio'nun faaliyette olduğu dönemde, sosyalistler ve komünistler, hatta kimi Katolik papazlar ve dernekleri dahi sürekli takip altında tutarak, iç politikaya müdahale niteliğinde eylemler yaptığını da ortaya çıkarmıştı."

O dönemlerde Gladio'nun varlığından kimi başbakanların dahi haberdar edilmediğini kaydeden Casson, "Ben, sorgu hakimi olarak, o dönemde gerekli izinleri alarak, askeri istihbarat servisinin arşivlerine de göz atma imkanı buldum. Ama arşivlerde, hassas olaylarla ilgili tüm dokümanlar yok edilmiş vaziyetteydi" diye konuştu.

Varlığı ortaya çıkarılan Gladio'nun 24 Ekim 1990'da resmen feshedildiğini anımsatan Casson, "Dönemin Başbakanı Giulio Andreotti, Gladio üyelerine ilişkin 622 kişilik bir liste yayımlamıştı. Ama Gladyatörlerin sayısı bence daha da fazlaydı.

Dediğim gibi hassas olaylara karışanlara ilişkin dokümanlar zaten yok edilmişti. Listedeki kişiler zaman aşımı nedeniyle aklandı. Ama ayrı davalarda, belirli olaylar nedeniyle ceza alan örgüt üyeleri de oldu" dedi.

Senatör Casson (55), İtalya'da sorgu hakimi olarak görev yaptığı dönemde Gladio adlı gizli yapılanmayı ortaya çıkaran en önemli kişilerden biri olarak tanınıyor.

Casson, 31 Mayıs 1972'de Pateano'da üç jandarmanın ölümüne neden olan dinamitli saldırıyı konu alan davada, patlayıcıların bir gizli örgüte ait bir silah deposundan temin edildiği bilgisine ulaştı.

Soruşturmanın derinleşmesi neticesinde, Gladio örgütünün varlığı 80'li yılların ortasında resmen ortaya çıkarıldı. Süreç, 1990'da Gladio'nun lağvedilmesiyle sonuçlandı.

O dönemdeki tartışmalar, İtalya'daki Gladio'ya benzer paralel yapılanmaların, Soğuk Savaş döneminde NATO üyesi ülkelerin tümünde bulunduğu iddialarını da beraberinde getirdi.

Programla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız!



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs