Türkiye | " /> Türkiye | "/>

En Sıcak Konular

Gıda krizi riskinin en az olduğu ülke: Türkiye

24 Nisan 2008 17:29 tsi
Gıda krizi riskinin en az olduğu ülke:   Türkiye BM, dünyadaki gıda krizi çıkma ihtimali olan ülkeler listesinde Türkiye'yi en sonda gösterdi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü Josette Sheeran, dünyayı etkileyen gıda krizinden etkilenmesi olası ülkeler listesinde Türkiye'nin de bulunduğunu açıkladı.

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, BM tarafından açıklanan "Gıda Krizinden Etkilenme Riski Taşıyan Ülkeler" listesinde, Türkiye son sıralarda yer alıyor.

Listenin başında ise, başta Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere, Irak, Filistin, Çin ve bazı Güney Amerika ülkeleri bulunuyor.

Türkiye "en az riskli ülkeler" arasında yer almasına rağmen; özellikle kırsal kesimde yaşayanlar, çiftçiler ve şehirlerde yaşayan fakir halkın "gıda kıtlığından en çok zarar görebilecekler" arasında olduğu belirtildi.

BM Dünya Gıda Programı Direktörü Josette Sheeran, gıda krizinin hemen giderilemeyecek kadar ciddi olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay 500 milyon dolarlık bağış yapılması çağrısında bulunan Sheeran, buna ek olarak 256 milyon dolarlık yardım daha gerektiğini, aksi takdirde Dünya Gıda Programı'nın yardımlarının yüzde 40 oranında azalabileceği uyarısında bulundu.

TÜKETİM ÜRETİMİ GEÇMİŞ DURUMDA

Kısa süre önce Washington'daki düşünce kuruluşlarından Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) konuyla ilgili bir sunum gerçekleştiren Sheeran, sorunun temelinde üretilenden çok gıda tüketilmesinin yattığını söyledi.

Dünya pirinç üretiminin 2000 yılından bugüne yüzde 50 düştüğünü vurgulayan Sheeran, gıda krizine yol açan faktörleri sıraladı.

Sheeran, gelişmekte olan Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde ekonomik refah arttıkça halkın beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve tahıl ürünleri yerine et ve hayvan ürünlerine eğilimin arttığını söyledi.

Bu durum, tahıl üretiminin azalmasına ve üretilen tahılın hayvancılıkta kullanılmasına neden oluyor. Uzmanlar yarım kilo et ürünü elde etmek için 3 kilo tahıl harcamak gerektiğini hesaplıyor.

Ekonomik gelişme ve sanayileşmenin dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı olan Çin'i tahıl ithal eden bir ülkeye çevirdiğini de belirten Sheeran, krize yol açan ikinci büyük neden olarak artan petrol fiyatlarını gösterdi.

Tahıl üretim ve dağıtımı için gerekli petrol tüketiminin artan fiyatlar nedeniyle imalatı zora soktuğunu hatırlatan Sheeran, pahalı benzine alternatif olarak geliştirilen ve ham maddesi tahıllardan oluşan yan ürünlerin de gıda krizini körüklediğini anlattı.

BM yetkilisi giderek daha da sıklaşan çevresel felaketlerin de tarımcılığa darbe vurduğunu belirtti.

Sorun devam ettiği takdirde gıda krizinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde eğitim ve sağlık alanlarında büyük zarara yol açacağı uyarısı yapıldı.

dünya bülteni



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,517 µs