En Sıcak Konular

Bu isimler kahkaha attırır!

24 Nisan 2008 14:12 tsi
DTP’li yerleşim birimlerinin değiştirilen eski isimlerin kullanılmasını istedi. Ama öyle isimler var ki, kahkahayla gülersiniz!

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir kanun teklifi vererek, Cumhuriyetin kuruluşu sırasında kullanılan ancak daha sonra çeşitli nedenlerle kaldırılan eski yer isimlerinin, yeni isimlerle birlikte kullanılmasını istedi. Kaplan'ın teklifi kabul edilirse Hıyar Köyü, Zurna Köyü, Kuduzlar Beldesi gibi isimler duymak mümkün olacak. Tabii bunun yanı sıra köylere Kivax, Hezex gibi Kürtçe isimler de koyulabilecek.

TÜRKİYE KÖKLERİNDEN KOPMASIN

Sırrı Sakık’la birlikte basın toplantısı düzenleyerek, Kanun teklifini ve amacını açıklayan Kaplan, “Cumhuriyet ilanından sonra Kürtçe, Gürcüce Lazca Arapça isimler değiştirildi. Değiştirilen isimler orijinal isimlerle uyuşmuyor. 56 yıl içinde 30 bin isimler değiştirildi. Kanun teklifimizle tarih bağını sağlamak için eski isimlerin de yeni isimlerle birlikte kullanılmasını istedik. Türkiye çok sesli çok kültürlü olarak yaşasın, köklerinden tarihinden kopmasın” dedi.

KOMİK VE MÜSTEHCEN OLANLAR NE OLACAK?

Sakık’a, “Bazı isimler var ki hem komik hem müstehcen, bu isimlerin de kullanılmasını istiyor musunuz?” diye sorduk.

“O tür isimleri oradaki halka sorarak onların görüşünü alarak kullanalım. Sizce çok ters gelen bir isim olabilir ama onun tarihsel önemi vardır. Bu danışılarak kullanılsın. Yeni isimlerin yanına parantez içinde eski isimler de yazılsın” dedi.

ÇOK KOMİK YER İSİMLERİ

Buna göre DTP’lilerin istediği gerçekleşir ve eski isimler kullanılmaya başlanırsa, çok komik yer isimleri ortaya çıkacak. İşte bunlardan bazıları:

“Aptaldam, Aşıran, Atkafası, Cadı, Çakal, Çürük, Deliler, Domuzağı, Dönek, Haraççı, Hırsızpınar, Hıyar, Kaltaklı, Karabelalı, Keçi, Kıllı, Komik, Kötüköy, Kuduzlar, Sinir, Şeytanabat, Zurna…”

BÖLÜCÜLÜK OLMASIN DİYE DEĞİŞTİRİLDİ

Tabii, bunlar kötü anlamlı olan isimler. Bir de bölücülük olmasın diye değiştirilen isimler var. Arapça, Farsça, Kürtçe, Lazca, Rumca, Ermenice, Gürcüce ve Çerkezce bir çok isim; yıllar içinde değiştirildi. Yeniden kullanılması istenen eski isimlerden bu tür örnekleri şöyle:

“Şemsi, Telhınta, Pervana, Telenbar, Telseyif, Tilesvet, Kebirkazani, Anbartepe, Telşair, Kivax, Harapşeref, Hespist, Hezex…”

Kaplan’ın teklifi kabul edilirse; içlerinde il ve büyük ilçelerin bile bulunduğu 30 bin yerleşim biriminin adının yanına eski isimleri de eklenerek kullanılacak. Bunun için yerel bazda anket ya da oylama bile yapılacak.

İnternet haber



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs