En Sıcak Konular

Ergenekon’un arkasında Rusya mı var?

24 Nisan 2008 14:06 tsi
Ergenekon’un arkasında Rusya mı var? Bugün neredeyse gizlenerek verilen bir haber, Türkiye ile Rusya arasında örtülü bir savaşın, gizli operasyonların ipuçlarını fısıldıyor. “Türklerle Çeçenler Elmas kaçakçılığı yapıyordu” başlığı ile duyurulan bu haberin sabırlı okurlar için ile

Ama parçalar iyi birleştirilirse bu geçmişteki olayların, günümüz Türkiye’sinde popüler olaylarda önemli iz düşümleri hissediliyor.

Rusya’da bir TV kanalının “Kafkas Planı” konulu özel programında dile getirilen iddialar şöyle; 1990’lı yılların başında Rusya’da büyük inşaat projelerine imza atan ALARKO’nun, 2001 yılında cinayete kurban giden Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Garih, Çeçen lider Cuhar Dudayev ile gizlice anlaşarak elmas kaçakçılığına başladı.”

“Moskova’nın kontrolünden çıkan Grozni havaalanından Türkiye’ye kalkan uçaklar kaçak elmas götürüyordu. Kaçak elmaslar Garih tarafından dünya piyasasına sürülerken, Dudayev kaçak elmas ticaretinden yükze 25 pay alıyordu.”

“ İddiaya göre elma satışından elde edilen 20 milyon dolar ile Çeçenlere nasıl silah temin edileceği konusundaki çalışmalara dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’te dahildi.”

Bu haberin başlığı, sunumu, yerleşimi, yukarıdaki satırların ancak ilerleyen bölümlerde yer alması konunun öneminin fark edilmesini zorlaştırıyor. Zaten bu haberi alan sitelerin tamamı da şu ana kadar orijinal başlığıyla alıntı yapmış durumdalar.

Garih cinayetinde yeni şüpheli?

Fakat bu kadarlık haber bile Üzeyir Garih cinayetinde tetiği (bıçağı) çekenlerin arkasında bulunan gücün kimliği hakkında şüphelere bir yenisini eklemeye yeterli. Bu şüpheli açık biçimde Rusya’dır.

Cinayet tarihinden (25 Ağustos 2001) bu yana Çeçen-Garip-Elmas bağlantısı üzerinden bir haber ya da istihbarat bilgisi pek anımsanmıyor. Fakat iddialar doğru ise-ki iddia sahipleri içinde zaman dilimi içinde iktidarda da bulunan DYP’nin bir danışmanı da bulunuyor-Rusya için Garih önemli bir tehtid anlamına geliyor.

Öte yandan Çeçenlerin desteklenmesi meselesini salt Türkiye üzerinden okumak da zorlaşıyor. Bu kadar kapsamlı bir operasyonun-tekrarlayalım eğer doğruysa-daha fazla ülke tarafından gerçekleştirilmiş olması ihtimali bulunuyor.

Elmaslar ve Yahudiler

Mantık zincirinin akla getirdiği bağlantılardan biri, dünya kıymetli taş piyasasının büyük akterlerinin önemli bir kısmının Yahudi olması. Sadece İsrail de değil, hatta daha çok ABD’de (New York’ta sadece Yahudilerin sahibi olduğu firmaların bulunduğu bir kıymetli taşlar caddesi bile mevcut) büyük taş şirketlerinin sahipleri ve yöneticileri Yahudi.

Bu önerme (yine doğruysa) Üzeyir Garih’in seçilme nedenini de açıklıyor. Yani sanki, Latin ülkelerine satılan uyuşturucu parasının İran-Irak savaşına silah olarak aktarılması gibi bir Oliver North vakası” söz konusu.

Moskova, Çeçenlere verilen destek nedeniyle sık sık rahatsızlığını ciddi biçimde ifade etmiş bir ülke. Öyle ki, zaman zaman Çeçen kartına karşı PKK kozunu oynadığı desteklediği yönündeki haberler anımsanmalı.

Keza terörist başı Öcalan’ın Suriye’den kaçtıktan sonra bir süre Rusya sınırları dahilinde bulunduğu da not edilmeli. Doğal sonuç olarak Ruslar’ın Üzeyir Garih’e sempati beslemedikleri çok aşikar. Bu şüphe-en azından-araştırılmaya değer görünüyor.

Ergenekon ilişkisi ne?

Ergenekon operosyunu başladığından bu yana ortaya atılan iddialardan biri de-pek bir ayrıntı göze çarpmasa da-Garih cinayeti ile Ergenekon arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığı sorusu.

Daha doğrusu ortada böyle bir soru var mı tartışılır ama operasyon süreci boyunca bu konuda bazı haberlerin genişce basında yer bulduğu gerçeği.

Örneğin 27 Şubat 2008 tarihli Hürriyet gazetesi, “Ergenekon’da Üzeyir Garih sorgusu” başlıklı bir haber yayınlamış. 
 
 Bu haberde gözaltına alınanlardan bir kişiye sorgu sırasında evinde bulunan işadamı Üzeyir Garih cinayeti ile ilgili haber ve evraklarla ilgili sorular soruldu. Bunların ismini hatırlayamadığı bir gazeteci tarafından kendisine verildiğini anlatan kişi, evraklara bu güne kadar bakmadığını söyledi.”

Bu pek önemli bir not olarak görülmeyebilir ve öyle de ama devamı geldi. “Üzeyir Garih cinayetinde şok gelişme” başlıklı 4 Mart 2008 tarihli bir başka haber, “Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılara ilgili soruşturma kapsamında, Üzeyir Garih cinayetine ilişkin de inceleme yapıldığı öğrenildi” şeklindeydi.

“Soruşturma kapsamında, bir süre önce tutuklanan bir sanığın, kendisine ait bazı adreslerde yapılan aramada iş adamı Üzeyir Garih cinayetine ilişkin belgelerin yanı sıra kan örnekleri, DNA testleri ve otopsi raporu gibi dokümanların ele geçirildiği ortaya çıktı.”          

Bunun üzerine, Garih cinayeti konusunda inceleme başlatan savcılığın, bu cinayeti işlediği gerekçesiyle müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan Yener Yermez'in de ifadesine başvurabileceği de belirtiliyor haberde. 

Aynı minvaldeki haberlere aynı tarihlerde tüm gazetelerde rastlamak mümkün.

Garih cinayeti sanığı Yener Yermez, Garih davasında suçlamaları kabul etmeyerek "Bu cinayet böyle muamma olarak gidecek" demişti. Cinayetinin tek görgü tanığı, otoparkçı Ayhan Yıldız ise, 2004'te bir arkadaşının otomobilinde öldürülmüştü.

Bağ!..

Ergenekon ile Garih cinayeti arasında Rusya üzerinden bir bağlantı kurmak, bu kadar bilgi ile ve küçük ölçekli bir haritadan iz sürerek mümkün değil. Daha yüksek çözünürlüklü bir bakış gerektiyor ve bunun için kimse yeterli bilgiye sahip değil.

Kuşbakışı yorumlar ise ipucu vermek kabiliyetinden yoksun. Rusya’nın Türkiye’nin Batı bağlantılı enerji politikalarından memnun olmadığı, yeni gelişen bölge konjonktürü nedeniyle Ankara’nın ABD, AB ve İsrail düşüncelerinden haz etmediği, özellikle Orta Asya ülkeleri üzerinde Türkiye üzerinden Batı girişimleri algıladığı, bunun sorumlusu olarak da işin pratiği gereği AKP’yi istemediği düşünülebilir.

Ama bunların hepsi sadece düşünce notları ve konu üzerinde çalışmalar yapanlara ve meraklılara değişik bakış açıları sunmaktan öteye gitmiyor.



Bu haber 6,744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs