Derin devlet nasıl çökertilir, anlatacak! | " /> Derin devlet nasıl çökertilir, anlatacak! | "/>

En Sıcak Konular

Derin devlet nasıl çökertilir, anlatacak!

24 Nisan 2008 13:51 tsi
Derin devlet nasıl çökertilir, anlatacak! İtalyan derin devleti Gladio'yu çökerten savcı Felice Casson Türkiye'ye geliyor. Casson'un Glaio'yu tasfiye süreci kadar yaşam öyküsü de oldukça ilginç. Casson, aralarında bir cumhurbaşkanı ve başbakanının olduğu Gladio'nun 622 üyesini ortaya çıkardı

Cumartesi günü Genç Siviller'in Derin Devlet Sempozyumu'nda Gladio ve Ergenekon soruştumaları üzerine konuşacak olan Casson, aralarında bir cumhurbaşkanı ve başbakanının olduğu Gladio'nun 622 üyesini ortaya çıkardığında sadece 37 yaşındaymış.

1972 yılında İtalya'da Trieste yakınlarında kimliği belirsiz bir ihbar üzerine üç jandarma görevlisi şüpheli bir aracı kontrol etmek ister. Jandarmalardan biri aracın kaputunu açtığında bomba patlar ve üç jandarma görevlisi yaşamının yitirir. Olaydan iki gün sonra kimliği belirsiz bir ihbaer telefonuyla komünist Kızıl Tugaylar'a yönelik aoperasyon yapılır ve örgütün 200 üyesi göz altına alınır.

1984 yılında, henüz 31 yaşında bir savcı olan Felice Casson, uzun süredir üzeri kapanan bombalı saldırıyla ilgili soruşturmayı yeniden açar. Faşist bir silahlı örgütlenme olan “New World” üyelerinden, terörist Vincenzo Vinciguerra’ya ulaşır. Vinciguerra, Trieste bombalaması ve 84 kişinin hayatını kaybettiği 1980 yılındaki Bolonya Tren Garı Katliamı gibi bir çok bombalı saldırı ile bağlantısını itiraf eder ve ömür boyu hapse mahkum edilir.

Vinciguerra tüm bu yaptıklarının sivil ve askeri gizli servisler tarafından bilindiğini iddia eder. Dönemin İtalya Başbakanı Andreotti ise iddiaları reddeder. 1988 yılına gelindiğinde ise bu kez Kuzey İtalya'da yere gömülü olarak 127 adet silah ve patlayıcı depoları ortaya çıkarılır.

Bu depoların İtalya Haber Alma Örgütü SİSMİ'nin denetiminde olduğu anlaşılır. Bunun üzerine savcı Casson, 1972’deki bombalı saldırıyı 1989 yılında tekrar gündeme getirir ve konuyla ilgili araştırmalarını derinleştirir. Fakat araştırma derinleştikçe devletin farklı kademeleri tarafından önüne bir takım engeller çıkar.


Casson dönemin Başbakanı Andreotti’ye giderek araştırmaları için özel izin ve Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga’dan da açıklama ister. 24 Ekim 1990 yılında eski başbakan Anrdreotti Gladio’nun varlığını itiraf eder ancak sadece İtalya’da değil NATO üyesi başka bir çok ülkede benzeri örgütlenmeler olduğu üzerinde durur.

GLADİO’NUN TASFİYESİ

İtirafın ardından özel yetkilerle donanan Savcı Casson, SİSMİ arşivlerini inceler ve İtalyan kontrgerillası Gladio'nun ABD ve İtalya gizli servisleri tarafından 1956 kasım ayında Savunma Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde kurulduğunu keşfeder.

Ayrıca örgütün İtalya Cumhurbaşkanı Cossiga, P-2 Mason Locası ve Başbakan Andreotti'yle olan ilişkilerini ortaya çıkarır. Soruşturma sonucunda Gladio'nun 622 üyesi, 139 gizli silah deposu ve Sardilya Adası'nda bir eğitim kampı ortaya çıkarılmış İtalyan Gladio’su tamamen tasfiye edilmiştir.

BİLGİ DOLAPDERE, CUMARTESİ, 11.00

Operasyonun ardından görevini bırakan ve iki dönemdir Demokratik Sol listesinden Venedik senatörülüğü yapan savcı Felice Casson, 26 Nisan cumartesi günü Genç Siviller tarafından Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusunda düzenlenecek "Hukuk, Devlet, Derin Devlet Sempozyumu" için Türkiye'ye geliyor.

Türkiye'de İtalya'daki mafya-devlet ilişkilerini ortaya çıkaran Temiz Eller operasyonunun savcısı Di Pietro ile karıştırılan Casson illkez Türkiye'ye geliyor.

Casson'un Cumartesi günü saat: 11.00'de açılış konuşmasını yapacağı Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusundaki sempozyuma aralarında Hasan Cemal, Ali Bayramoğlu, Yasemin Çongar, Zafer Üskül, Cengiz Çandar, Mehmet Elkatmış gibi isimlerin de konuşmacılar katılacak. Sempozyumda İtalya'daki tecrübe ve Türkiye'deki Ergenekon soruşturması masaya yatırılacak.

Taraf



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs