En Sıcak Konular

İşsizlik Sigortası Fonu'na iş bulundu!

24 Nisan 2008 09:32 tsi
Hükümetin yeni istihdam paketine göre, 32 milyar YTL bulunan İşsizlik Fonu'ndan 5 yıl içinde 9,3 milyar YTL kaynak çekilecek. Bu kaynakla yılda 700 bin kişiye iş sağlanacak.

İşini kaybeden işsizlere maaş ödemek amacıyla 7 yıl önce kurulan, ancak birçok işsizin yararlanamadığı İşsizlik Sigortası Fonu'nda "harcama" dönemi başlıyor. Hükümetin hazırladığı yeni istihdam paketine göre, istihdam amacıyla Fon'dan 5 yıl içerisinde 9 milyar 295 milyon YTL kaynak çekilecek. Böylece yılda 700 bin kişiye iş sağlanacak. İşsizlik Fonu, kurulduğundan bu yana biriken 32 milyar YTL'lik kaynağın sadece 1 milyar 588 milyon YTL'sini harcayabilmişti.

Kaynak bulunamadığı için uzun süredir gündeme getirilemeyen istihdam paketi nihayet açıldı. Bütçeye getireceği yük nedeniyle kadın ve genç istihdam teşvikinden bile vazgeçilme noktasına gelinen paket, "atıl" bekletildiği eleştirilerine hedef olan İşsizlik Fonu formülüyle aşıldı. İşsizlere yapılacak maaş artışından yeni istihdama sağlanacak teşviklere kadar, paketteki hemen her madde için gereken kaynak Fon'dan karşılanacak. İşte Fon'un katkı sağlayacağı istihdam alanları:

NEREYE NE KADAR?

Eğitime 270 milyon YTL: Sigortalı işsizlerle, Fon'dan yararlanma hakkı edinememiş sokaktaki işsizlerin işe girişini kolaylaştırmak amacıyla mesleki eğitim verilecek. Bunun için, Fon'a kesilen yıllık yaklaşık 900 milyon YTL'lik devlet payının yüzde 30'u olan 270 milyon YTL kullanılacak. Bu rakam yüzde 50'ye yani 450 milyon YTL'ye kadar çıkabilecek.

GAP'a 6.8 milyar YTL: İstihdam deposu olarak görülen GAP yatırımlarının hayata geçirilmesi için, bugüne kadar devletten kesilen tüm prim ve bunların nemaları toplamından elde edilecek bundan sonraki faiz geliri kullanılacak. Bugüne kadar devletin ödediği 3.5 milyar YTL’lik prime ilaveten yaklaşık 4.7 milyar YTL faiz elde edildi. Dolayısıyla 8 milyar 237 milyon YTL nemalandırılacak. Bu yolla yıllık 1 milyar 358 milyon, 5 yılda da 6 milyar 790 milyon YTL kaynak sağlanacak.

Genç ve kadınlara 1.2 milyar YTL: 18-29 yaş arasındaki gençlerle, yaş şartı olmaksınız kadın istihdam eden işverenin primi de Fon'dan karşılanacak. 5 yılda kademeli uygulanacak bu teşvikten gençler için 5 yılda 700 milyon YTL, kadınlar için de 455 milyon YTL kaynak gerekiyor. 5 puana 4 milyar YTL: İşveren sigorta priminden yapılacak 5 puanlık indirimin maliyeti ise Hazine'ye yüklendi. 5 puanlık indirimin yıllık maliyeti 4 milyar YTL tutuyor.

Bugün
 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,187 µs