En Sıcak Konular

Bahçeli giderek ılımlı mı oluyor?

23 Nisan 2008 23:56 tsi
23 Nisan'da DTP'lilerin elini sıkan ve onlara sahip çıkan tek Bahçeli'ydi. Ardından Bahçeli 1 Mayıs'tan yaşananlara kadar sağ duyulu mesajlar verdi. İşte o açıklamalar..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Mayıs kutlamalarını, “Taksim Meydanı'nda yapalım, yapmayalım” şeklindeki bir gerginlik ortamına sokmanın doğru olmadığını belirterek, “1 Mayıs'ı ılımlı bir ortama çekmekte yarar var” dedi.

Bahçeli, TBMM'de verilen 23 Nisan Resepsiyonunda gazetecilerin gündeme ilişkin çeşitli sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün verdiği yemekte ağırlıklı olarak ülkenin ekonomik sorunları üzerinde durulduğunu anlatan Bahçeli, “Cumhurbaşkanının başkanlığında bir sosyal diyaloğun ilk adımı olarak görülmesinde yarar var. Serbest görüşme çerçevesinde başlatılmış olan bir toplantı. Ama ilerde ülkenin temel sorunlarına dayalı gündemli bir yemek toplantıları olabilir, yemeksiz de olabilir. Yemeksiz olursa biraz daha zaman kazanılmış olur” diye konuştu.

Bahçeli, “Cumhurbaşkanı'nın yemeğine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılmadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Bizim bir şey deme hakkımız yok. Bunu ancak Deniz Bey bilir” karşılığını verdi.

“Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisinin yaptığı konuşmalarda, dikkatini çektiğiniz tehlikelerin farkında olup olmadığına” ilişkin soru üzerine Bahçeli, bu konuya girilmediğini bildirdi. Genel Kurulda bugün yapılan konuşmalara girmeyeceğini belirten Bahçeli'ye, ikinci kez aynı soru sorulması üzerine, “Toplumun gerginliğe ihtiyacı yok” dedi.

DTP'Lİ KAPLAN İLE ARASINDA GEÇEN DİYALOG

Bugün Birinci Meclis'te yapılan tören sırasında DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile arasında geçen diyaloğun hatırlatılması üzerine Bahçeli, şunları söyledi:
“Birinci Meclis'te, protokole göre yan yana bir sıralama olmuş. Yan yana oturduğunuz sırada el sıkışmada tabidir. Sonra el sıkışma, Birinci Meclisin anlam ve ruhuna da uygundur. Birinci Mecliste bütün siyasi partilerin katılımıyla toplantı düzenleniyor. Yıllardır devam edilen bir gelenek. Bu yıl katılanlar arasında onlar da bulunuyor. Dolayısıyla ayrılmış olan yerde temsil edilmeleri en tabii hakları.”

1 MAYIS TARTIŞMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “1 Mayıs tartışmalarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ayakların baş, başların ayak olduğu' yönünde bir değerlendirmesi oldu. Demokrasi açısından böyle bir sözü nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Siyasette üsluba dikkat etmek lazım. '1 Mayısı Taksim Meydanında yapalım, yapmayalım' şeklinde bir gerginlik ortamına sokmak doğru değil. İstanbul'da 1 Mayısı kutlayabilecek bir çok alan vardır. Bunlardan bir tanesinde de yapılabilir. Ama zaman gelir, Taksim Meydanında da yapılabilir. Bu nedenle 1 Mayıs hep olaylı geçen bir gün olarak toplum hafızasında yer etmemelidir. 1 Mayısı bir emek günü, emek bayramı olarak kutlanabilecek bir anlam kazandıran, ılımlı ortama çekmekte yarar var.”

AK PARTİ'YE AÇILAN KAPATMA DAVASI

Parti kapatılmasının zorlaştırılmasına yönelik AK Parti'den bir teklif bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Bahçeli, “Biz bir teklif beklemiyoruz. Türkiye'nin karşılaştığı böyle bir sorun karşısında, 'Nasıl bir çözüm düşünülebiliriz?' Bunu kamuoyuna aktarmaya çalıştık. 'İlla olur olmaz' diye bir tartışmanın içerisine girmek istemiyoruz. Kimseden bir öneri beklemiyoruz. Ama böyle bir çözüm olabilir” diye konuştu.

Bahçeli, grup toplantılarında yaptığı konuşmalardaki önerilerin hatırlatılması üzerine de “Çözüm arayışında adım atması gereken, TBMM'deki sayısal çoğunluğa sahip olandır. O da iktidardır. Biz bir öneriyi sunduğumuzda, kabul edilmediği zaman karşılığı 70 milletvekilidir. 70 milletvekili de sorunu çözmeye yetmez” dedi.

Aynı gazetecinin, “Ama 70 milletvekili, anayasa değişikliğini referandumsuz yapmayı getirir” demesi üzerine de Bahçeli, şöyle dedi:

“Kaç ay geçti? Türkiye'yi bu kadar germeye gerek yoktu. Bir taraftan hukuki süreç devam ederdi, herkes o sürece saygısını sunardı. O nedenle yargının alabileceği herhangi bir karar üzerinde tartışma söz konusu olmazdı. Yargı zedelenmesi de olmazdı. Ama öbür taraftan da böyle bir sorunu, 'Acaba TBMM nasıl çözebilir? Bunu çözebilmek için hangi anayasa maddeleri üzerinde bir değişikliğe gitmeyi gerektirir? Bunlar da ayrı bir yerde tartışılabilirdi.”

“GÖRÜŞLERİMİZDE, BIRAK KOLTUĞU DEĞNEK DAHİ YOK”

MHP Lideri, “AKP'nin koltuk değneği olduğunuz yönünde, sizin tavrınız da eleştiriliyor” sözlerine karşılık, “Bunu söyleyenleri dikkate almamak lazım. Bizim ortaya koyduğumuz görüşlerde, bırak koltuğu değnek dahi yok” diye konuştu.

“57. Hükümet zamanında parti kapatmayı zorlaştırmaya yönelik bir anayasa değişikliğine gidildiğini, ancak bu teklifin gerçekleşmediğini” soran gazeteciye, Bahçeli şu yanıtı verdi:

“Tartışmaları MHP üzerinden yapıyorlar. Doğru yapılmıyor. O zaman 303 oyla kabul edilip, referanduma sunulma oyunu toplayamadığı için anayasa değişikliği yapılamadı. Bizi haksız yere sorguluyorlar. O günkü şartlar altında önemli bir adımdı. Şimdi o adımı korurken, bir adım daha atmayı gerektiren şartlar var. Buna dikkat etmek lazım. O zaman, o adım atılmış olsaydı, Fazilet Partisi'nin kapatılma olayı olmazdı. Şimdi kimin neyi savunduğunu ve bunu yaparken kimi suçladığını dikkate alırlarsa, kendi ayaklarını kıran bir yaklaşımı, başka bir şekilde üstünü örtmeye çalışıyorlar. O madde, çok açık. MHP'nin o maddeden geri kalan bir adımı yok ki... O günkü şartlarda ileri adılmış bir adımdı. Parti kapatma odağının netleşmesi konusunda bir mahkeme kararıyla oluşmuş bir şeyin hükmüydü. Şimdi siz onu, MHP'nin bir suçuymuş gibi ortaya korsanız, 'Siz kapatılmayı mı arzu ediyorsunuz?' sorusu akla gelir.”

“AK Parti'nin kapatılması durumunda büyüyerek geleceği” iddialarına karşılık Devlet Bahçeli, “Kapatılan partilerden büyüyen yok. Parçalanmış olanlarından hep bir tanesinin büyüdüğünü görmüşüzdür. O da çok anlamlıdır” dedi.

“BEŞİKTAŞ İZLİYOR”

MHP Lideri Devlet Bahçeli, hafta sonunda oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbi maçıyla ilgili soruları da yanıtladı. Bahçeli, “Beşiktaş'ın dışında bir gelişmeye yorum yapma hakkımız yok. Beşiktaş öndeki yarışı görmek istiyor” diye konuştu.

TOPTAN İLE TOKALAŞTI

Bu arada TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bahçeli'nin yanına gelerek sohbet etti. Toptan, Bahçeli'ye, “Bilebilseydik, kokteyli bahçede yapardık. Güzel olurdu. Tahmin edemedik, yanıldık” dedi. Toptan, konuşmaya teyp uzatmak isteyen gazetecilere, “Bir şey yok” diye takıldı. Bunun üzerine MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Malzeme topluyorlar” diye konuştu.

Köksal Toptan, “Çok güzel şeyler var. Onların üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Sabahtan itibaren peş peşe güzel şeyler oldu” diye konuştu. “Birinci Meclis Salonuna girmek bile insanı duygulandırıyor” diyen Paçacı'ya Toptan, “Türkiye gerçekten çok büyük. Yapılanlara bakıyorsun, nerelerden nerelere gelmişiz” dedi.

MHP Lideri Bahçeli, Toptan'a herhangi bir yanıt vermezken, dinlemekle yetindi.

hurhaber



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs