9 Mayıs senaryosu! | " /> 9 Mayıs senaryosu! | "/>

En Sıcak Konular

Ruslar'ın 9 Mayıs senaryosu!

23 Nisan 2008 23:02 tsi
Ruslar'ın 9 Mayıs senaryosu! Ruslar 9 Mayıs gününe sıkı hazırlık yapıyor. SSCB sonrası stratejik silahlar ilk kez ortaya çıkacak.

8 Mayıs'ta Duma Putin'in başbakanlığını oylarken 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da stratejik silahların SSCB sonrası ilk kez sergilenmesi Rusya'nın "yeniden diriliş" mesajını taşıyor.

Yağmura karşı 4 milyon dolar

Rusya Zafer Günü'nde olumsuz hava şartlarının bu güne gölge düşürmemesi için de kesenin ağzını açtı. Moskova Belediyesi başkentin üzerindeki yağmur bulutlarını dağıtmak için 4 milyon dolar bütçe ayırdı.

Kızıl Ordu'nun Hitler Almanyası karşısındaki nihai zaferini ilan edişinin yıl dönümünün kutlandığı 9 Mayıs Zafer Günü'nde Kızıl Meydan, 8 binden fazla askerin, yüzlerce aracın, tankların, füzelerin ve yeni silahların sergileneceği son yılların en görkemli geçidine sahne olacak.

ABD ile füze krizi

Avrupa'daki füze kalkanı projesi nedeniyle ABD ile Rusya arasında soğuk savaş rüzgarları estiği biliniyor. En son NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Bush ile Rusya Devlet Başkanı Putin biraraya gelmiş ancak füze kalkanı konusunda bir ilerleme sağlanamamıştı. Tamda bu dönemde Rusya 9 Mayıs'ta kutlayacağı Zafer Günü'nde askeri bir gövde gösterisi yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Rusya askeri gövde gösterisiyle dünya politikalarına yeniden yön vermeye hazır olduğu mesajını vermek istiyor.   

Kısa süre önce Rus lider Putin ABD’nin Avrupa’daki füze kalkanı projesini 60’lı yıllarda SSCB ve ABD arasındaki Küba krizine benzeterek iki ülke arasında yeni bir soğuk savaş sinyali vermişti.

ABD kendisini ve Avrupa’yı başta İran olmak üzere Asya ve Afrika’dan gelebilecek olası füze saldırılarına karşı korumak için Çek Cumhuriyeti’ne dev bir radar, Polonya’ya da güdümlü füzeler yerleştirmek istiyor.
 
13 gergin gün

14 Ekİm 1962’de ABD uçakları, Küba’ya Sovyetler’in füze yığdığını ortaya çıkardı. SSCB füzeleri geri çekmeyince, Küba ABD’nin ablukasına alındı. 16 Ekim ile 22 Ekim arasında iki ülkede de generaller savaş çıkarılması için çok uğraştı. Yoğun diplomasiden sonra 26 Ekim’de SSCB, Kenndey’nin Küba’ya saldırmama sözü verirse füzeleri geri çekeceğini söyledi. Türkiye’deki Moskova’ya dönük Jüpiter füzelerini de çekmesi istendi. Gergin geçen gecenin sabahında SSCB lideri Nikita Kruşçev, ABD’nin, tüm önerilerini kabul ettiğini açıkladı. Küba füze krizi Kevin Costner’ın başrolü oynadığı Yakın Tehlike (Thirteen Days) filmiyle beyaz perdeye de aktarıldı.
 
hurriyet



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,831 µs