Bırrrrrr! Hillary, McCain oldu! | " /> Bırrrrrr! Hillary, McCain oldu! | "/>

En Sıcak Konular

Bırrrrrr! Hillary, McCain oldu!

23 Nisan 2008 15:02 tsi
Bırrrrrr! Hillary, McCain oldu! Demokratlar yorgunluktan ayakta duramıyor. Hillary Clinton bir nevi hayata dönüş olarak görülen Pennsylvania seçimlerini-bu sabaha karşı-kazandı ama bu arada garip bir şey oldu. Hillary, Cumhuriyetçiler’den bile daha sert bir dönüşüme uğradı. Nedenl

Eğer Hillary Clinton dün yapılan ve Türkiye saati ile bu sabaha karşı sonuçları gelen Pennsylvania ön seçimlerini kaybetseydi, Obama tek kalıyordu.

Bu açıdan dünkü ön seçimler Clinton için “dirilmek” gibi oldu. Bu süre içinde de ABD kamuoyu bu eyalete kilitlendi.

Ancak iki-üç günlük kısa süreçte Hillary Clinton “dirilmekle” kalmadı bir de “değişime” uğradı. Demokrat Hillary gitti yerine “benim” diyen Cumhuriyetçiyi titretecek bir radikal geldi.

ABD’nin gerekirse savaşacağını, gerekirse İran’a “haritadan sileceğini” (bu cümleye ileride değineceğiz), Obama’nın yumuşak kaldığını, küresel terörle mücadele edemeyeceğini, 11 Eylül afişleri de yaptırarak haykırmaya başladı.

Bu keskin söylemler Amerikan seçim süreci içinde makul görülebilir. Ancak seçim “genel” değil, demokratlar arasında! Başta bu nedenle, Clinton’un bu dönüşümünü dikkatli analiz etmek gerekiyor.

Ama önce yine de Demokratlar arasındaki sebebine değinelim. Demokratlar genellikle barış ve liberal ilkeler üzerinde hassasiyetle dursalar da, özünde onlar da Amerikalı. Ve bir çoğu yine muhafazakar gelenekten geliyor.

Kısaca Demokratlar içinde ABD’nin bir tehlike karşısında ve küresel menfaatleri için sertleşmesi gerektiğine inananlar da var. Ancak mesele bu değil. Demokların seçimi çok uzun sürdü ve daha da sürecek gibi.

Ve tahminler tutarsa bu rekabet neredeyse asıl seçime az zaman kalana değin ilerleyecek. Yani Kim seçilirse seçilsin, dinlenmeye, toparlanmaya ama en önemli hazırlanmaya vakit bulamadan büyük seçimlere başlayacak.

Oysa Cumhuriyetçiler uzun zamandır rahat. Rahat derken kendi içlerinde artık çekişme ve enerji kaybı yaşamıyorlar.

İlgilirini daha çok Başkanlık seçimlerine hazırlanmak ve küresel sorunlara odaklıyorlar. Bunların başında da bir yandan Ortadoğu bir yandan Amerikan ekonomisinin toparlar süreci geliyor.

Ama temel prensip McCain’in seçilmesi halinde Cumhuriyetçi ekolün ana hatlarının sürdürelecek olması. Bu noktada Hillary Clinton’un “İran’ı haritadan silmek” mealindeki çıkışına gelebiliriz.

Bu söz çok boyutlu. Bir yandan Demokratlar içindeki muhafazakarlara, bir yandan Obama’nın naifliğine bir yandan da bu sözle Yahudi lobisine gönderme yapıyor. Bunu yaparken de aslında bizzat Ahmedinejad’ın kullandığı, “İsrail’i haritadan silmek lazım” tehditine gönderme yapıyor.

Tabii buna büyük savaş ve sanayi kartellerine gönderilen bir selamı da ekleyebilirsiniz.
Kısaca Hillary asıl seçimleri de düşünüyor. Peki Clinton’un parti içi seçimden çıkma şansı var mı?

Pennsylvania seçimleri bu oksijeni “zaman” olarak ona tanıdı. Karar verecek delege sayısında ise büyük etki yaratmadı. Pennsylvania seçimlerinin Clinton lehine 16-18 arasında delege getirmesi tahmin ediliyor.

(Şu ana kadar oyların yüzde 95’i sayıldı.) Fakat toplamda durum hala 1694’e1561 Obama lehine. 2025’e ulaşan galip çıkacak ve demokratların adayı olacak. Öte yandan parti kodamanlarının oluşturduğu süper delegelerde durum tersine. 233 Obama, 258 Clinton.



Bu haber 1,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,847 µs