En Sıcak Konular

Kapatma her halükârda AİHM'lik

23 Nisan 2008 14:57 tsi
Hakkında siyasi yasak istenen eski AK Parti vekil Cavit Torun, kapatma davası alehte de lehte de sonuçlansa AİHM'e taşıyacağını açıkladı. Torun'dan çok sert eleştiriler var.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasında hakkında siyasi yasak istenen, ancak bireysel savunma yapmak için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedilen eski AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, davayı alehte de lehte de sonuçlansa Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi’ne (AİHM) taşıyacağını söyledi.

Torun, “Ben bırakın demokrasileri, diktatörlükle idare edilen ülkelerde bile herhangi bir isnada maruz kalıp, savunması alınmayanı görmedim, duymadım” dedi.

AKP’ye açılan kapatma davasında 5 yıl siyasi yasak istenenler arasında adı geçen eski Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel savunma yapma başvurusunun reddedildiğini belirtti. Torun, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, kişisel savunma yapmak üzere iddianamenin tarafına tebliğini istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Başvuru dilekçesinde, açılan dava her ne kadar ‘sui generis’ (kendine özgü) yani ne ceza davası ve ne de hukuk davası olmadığı ifade ediliyor ise de, görülecek olan davaya uygulanacak olan kuralların ceza usul kanunu hükümleri olacağını, tüzel kişiliğe verilecek kapatma hükmünün, aynı zamanda ve esas olarak hükmünü gerçek kişiler üzerinde gösterecek ve bazı kişiler sınırlı da olsa bir siyasi partiye girememek, üye veya yönetici olamamak/siyasi yasaklı cezasına mahkum edileceğini belirttim. Ülke yönetimine talip olan, bu yönde önemli mesafeler kat etmiş bulunan kişilere verilecek olan 5 yıllık siyasi organizasyonlarda görev alamamanın çok büyük bir ceza olacağını belirterek, bu itibarla savunma yapmak için iddianame ve eklerin tarafıma tebliğini talep ettim. 7 Nisan’da, bana gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç imzalı yazının son cümlesinde, ‘Davanın parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle iddianame ve eklerinin tarafınıza tebliği mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle İddianame ve gerek duyulan diğer belgelerin davalı partiden temini gerekmektedir’ denildi.”

‘DAVA SERBEST, SAVUNMA YASAK’

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği cevaba göre, kişisel savunma yapma hakları olmadığından avukat da tutamadıklarını kaydeden kendisi de hukukçu olan eski milletvekili Torun, “Savunmamızı yapacak olan kişi avukat olmadığı gibi, bizim tarafımızdan özel yetkilendirilmiş birisi de değil. Hukuk açısından çok garip bir durum ile karşı karşıyayız. Yapılacak işin adı, ‘vekaletsiz iş görmedir’ ve böyle bir iş görme yok hükmündedir” dedi. Torun, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel savunma ile ilgili cevabının Anayasa’nın 36’ıncı maddesi ile çelişkili olduğunu da ileri sürerek, “Hakkınızda dava açılıyor, bu serbest. Ama, savunma yapmamız yasak. O zaman Anayasa’da en önemli ilkelerden birisi olarak yerini bulan adil yargılanma nasıl olacak?” diye sordu.

‘AİHM'E TAŞIYACAĞIM’

AKP’li eski milletvekili Cavit Torun, “Ben bırakın demokrasileri, diktatörlükle idare edilen ülkelerde bile herhangi bir isnada maruz kalıp, savunması alınmayanı görmedim, duymadım. Cumhurbaşkanı seçilmekle hiçbir siyasi kimliği kalmayan sayın Abdullah Gül'ün durumu ne olacak? Siyasi parti yetkilileri onu hangi sıfatla savunacaklar? Gerçekten çok garip bir durum ile karşı karşıyayız. Mahkemenin kapısına dahi gitmeden hakkımızda hüküm verilecek. Dava lehte de alehte de sonuçlansa, iki durumda da konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağım.”


Hürriyet
 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs