Yeni dünya’ bitti ‘başka dün | " /> Yeni dünya’ bitti ‘başka dün | "/>

En Sıcak Konular

Yeni dünya’ bitti ‘başka dün

23 Nisan 2008 14:03 tsi
‘Yeni dünya’ bitti ‘başka dün Küresel ve yerel krizlerin ötesinde, ‘küre dışı’ bir gözün bulunması hep eğlenceli. ‘Dabbet’ül Arz’ın ‘koloni sevdası’ şu sıralar yeniden alevlendi. Dünyadan ümidi kesmek olarak da sayabilirsiniz, bir tür ‘b

Stephen Hawking nasıl anılırsa anılsın, insanoğlunun yerküre dışındaki geleceğine her zaman çarpıcı kestirmeler sunmuş bir isim.

Talihsiz sağlık yaşamı ve ilginç söylemleri, dünyanın çeşitli noktalarında farklı algılarla karşılansa da, nihayetinde O’nun temel noktası “dünya dışında”! Tabii “zaman ve mekan” mefhumları sıradışına çıkınca, bazıları onu “meczup” bazıları da “ilimsel vahyin” sahibi olarak görebiliyor.

Ama şurası sabit: Hawking bir an önce uzaya gidilmesinden yana. Koloni kurulması isteğinde. Yani bir yandan dünyadan umudunu kesmiş görünüyor öte yandan insanlığın 1 milyon yıl daha dayanabileceği imasında bulunuyor.

Son açıklamaları bu yolda… “İnsanlığın geleceği uzayda” diyen Hawking, sadece 30 yıl içinde Ay’da yaşamın başlayacağını neredeyse “kesin” bir dille iddia ediyor.

Aslında bu iddia Hawking için “büyük” sayılmaz. Uzun süre önce Ay’a ayak basmış insanlık için de artık “önemli bir adım” sayılmaz. Ama uzayın keşfi farklı.

Hawking pek detaya girmiyor ama aslında böylesi bir durumun, yani insanlığı uzaya taşınması halinin, “küreyi dönüştüreceğini” söylüyor. Basit örneklemi ise Avrupa’nın 1492’de Amerika’yı keşfetmesi.

Bundan sonra yaşanan ve günümüze kadar etkisini koruyan “dönüşümün” bir benzerini ve muhtemelen daha hızlısını kestiriyor. Tabii iyi mi kötü mü o konuda bir yorum yok.

“Uzayın feth edilmesinin insanlığa cesaret, macera ruhu ve zenginlik getireceğini” vurgulayan 62 yaşındaki fizikçi aslında Amerika’yı keşfeden ruhun tasvirini yapıyor. Saydıkları hep Amerika aslında.

Tek fark, Amerika’nın keşfinde “yeni dünya” bulunurken, uzayın keşfinden “başka dünya” bulunacak! Bu işin bir kısmı.

Yeşil yaratıklar!

Tabii başka dünya başka yaşam(lar) demek. Yani başka yaşam formları. Astronomi ve UFO meraklılarının tekrarlamayı pek sevdikleri Carl Sagan sözü, “başka hayat yoksa fazlaca bir alan kullanılmış” mealindeki beklenti şu sıralar Hawking tarafından fazla yüz bulmuyor.

Eğer ömrümüz yeterse (!) milyon yıl sonra canlı formlarına uluşmak mümkün olacak! Tabii beklediğiniz gibi “yeşil” olmayabilirler. Hatta belli bir “formları” da olmayabilir.

Sadece “ilkel organizmalar” bulma olasılığımız daha yüksek Hawking için. Ama bu minik hayal kırıklığı uzaya gitmemiz zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.

Dediğimiz gibi artık nasıl yorumlarsanız. Bir ilimsel vahiy, dünyadan umudu kesme ikazı veya Dabbet’ül arz kehaneti!



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,505 µs