En Sıcak Konular

CHP Kulisleri karıştı!

23 Nisan 2008 09:55 tsi
BAYKAL’IN Ercan Karakaş, Mehmet Moğultay, Gürbüz Çapan ve Hikmet Çetin’i Parti Meclisi’ne davet edeceği iddiası kulisleri karıştırdı.

Ancak Baykal’ın ekibi ve Karakaş bu gelişmeyi doğrulamadı GENEL başkanlığa aday olmak için Haluk Koç, Prof. Tolga Yarman, PM üyesi Ayhan Yalçınkaya ve işadamı Umut Oran çalışma yürütüyor. Yarman ve Yalçınkaya’nın adaylık için gerekli imzayı toplayamayacağı konuşuluyor
CHP Genel Başkanı Baykal, verdiği 17 aylık ara hariç, bugüne kadar 9 kurultay kazandı.

CHP’nin hafta sonunda yapılacak 32. Olağan Kurultayı’na üç gün kala, Genel Başkan Deniz Baykal’ın bazı isimleri Parti Meclisi’ne (PM) davet ettiği iddiaları kulislerde konuşulmaya başlandı. Ancak, Baykal’ın ekibi bu gelişmeyi doğrulamadı. Baykal’ın kurultayda zorlanmayacağı ve genel başkanlık koltuğuna 10. kez oturacağı belirtiliyor.

Toplam 1261 delegesi bulunan kurultaya katılamayacak üç il nedeniyle salonda 1213 delege hazır bulunacak. İlk gün yapılacak genel başkanlık seçiminde aday olmak isteyenlerin, Kurultay Divan Başkanlığı önünde delegelerin yüzde 20’si olan 253 kişiden imza alması gerekiyor. Genel başkanlığa aday olmak için, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Prof. Tolga Yarman, PM üyesi Ayhan Yalçınkaya ve işadamı Umut Oran bir süredir çalışma yürütüyor.

Kim, kiminle, nerede?
Çalışmalarını yedi aydır yürüten Koç, Anadolu’yu gezerek delegelerin yarıdan fazlasıyla görüştü. Arkasına, CHP’nin en deneyimli ismi olan İstanbul Milletvekili Ali Topuz’u da alan Koç, çok sayıda eski milletvekilinin yanı sıra Bayram Meral, Ali Arslan, Şinasi Öktem, Fatih Atay ve Yaşar Ağyüz gibi milletvekilleri ile birlikte hareket ediyor. İmza barajını aşmaya en yakın isim olan Koç, 253 delege desteğini çoktan sağladıklarını belirtti.

Oran en büyük desteği, Genel Sekreter Önder Sav’ı eleştirerek yönetimden istifa eden eski Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem’den alıyor. Konya Milletvekili Atilla Kart ve MYK’dan istifa eden Sinop Milletvekili Engin Altay’ın yanı sıra bazı eski milletvekilleri de Oran’ın genel başkanlığı için çalışıyor. Erdem’in, özellikle Doğu ve Güneydoğu delegeleri üzerinde etkinliği bulunuyor.

Yarman, delege imzasını bulabilmenin çok da önemli olmadığını belirtiyor. Eski Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya, partide dönüşüm yaratmak iddiasıyla çalışıyor. Yarman ve Yalçınkaya’nın, aday gösterilmek için gerekli imzayı toplayamayacağı yorumu yapılıyor.

Baykal 9 kez seçildi
Baykal’ın genel başkanlık koltuğuna 10. kez oturacağı belirtiliyor. 14 Aralık 1974’te Bülent Ecevit’in genel başkanlığı ve Orhan Eyüboğlu’nun genel sekreterliği döneminde genel sekreter yardımcılığına seçilen Baykal, yönetim anlayışı ve çalışma yöntemleri konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle 8 Mart 1976’da görevinden istifa etti. 12 Eylül’de kapatılan CHP’nin 1992’de yeniden açılmasıyla partinin başına geçen Baykal, verdiği 17 aylık ara dışında bugüne kadar 9 kurultay kazandı.

Genel merkez yönetiminin, delegelerden “muhaliflere karşı gövde gösterisi” niteliğinde imza topladığı, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’deki delegelerden alınan blok destek sayesinde Baykal’ı aday gösteren imza sayısının bine yaklaştığı belirtiliyor.

Yönetim yalanladı
Öte yandan, muhalif isimlerden Ercan Karakaş, Mehmet Moğultay, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ile eski Genel Başkan Hikmet Çetin’in partiye davet edilerek, PM’ye alınacakları iddiası kamuoyuna yansıdı. Parti yöneticileri, “Aslı astarı yok, biz de basından okuyoruz” dedi.

Karakaş, “Hiçbir görüşme yok, çağrı da olmadı. Benim bir başvurum da söz konusu değil. ‘Parti tekrar topluma açılmaya, bütünlüğü sağlamaya karar verirse ve bu yönde bir çağrı olursa arkadaşlarla değerlendiririz’ dedim” diye konuştu.

Tek aday temasları
Muhalefetin kurultayda aday sayısını teke indirerek güçbirliği yapması için de temaslar yapılıyor. 17 Nisan perşembe günü Koç ile Ankara’da akşam yemeğinde bir araya gelen eski Genel Başkan Altan Öymen şunları söyledi:

“Bugün, kurultayda aday olabilmek matematik olarak giderek güçleşiyor. Bu nedenle, ne kadar aday varsa, bir araya gelmeli. İmzayı bulmada en fazla şansı olan isim üzerinde anlaşılmalı ve demokratikleşmeye öncelik veren 8 -10 maddelik bir program hazırlanmalı. Bir araya gelerek, sorunu kendileri aşmalı.”

milliyet



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs