En Sıcak Konular

Bakan Çelik destek turuna çıktı

22 Nisan 2008 21:45 tsi
Bakan Çelik destek turuna çıktı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik MHP, CHP ile DTP Grup Başkanvekillerini ziyaret ederek, istihdam paketinin ayrıntılarını anlattı, destek istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketine ilişkin olarak, ''Umuyorum ki genç nesillerimizin, ülkenin geleceği açısından, GAP gibi önemli projenin bitirilmesi açısından ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da iş bekleyen, toprağın yeşermesini bekleyen kesimlere çözüm olacak'' dedi.

MHP, CHP ile DTP Grup Başkanvekillerini ziyaret ederek, istihdam paketine ilişkin taslağı kendilerine ileten Çelik, görüşmelerin ardından gazetecilerin taslağa ilişkin sorularını cevaplandırdı.

İstihdam paketi içinde, zorunlu istihdamla ilgili düzenleme getirildiğini bildiren Çelik, ''Özürlü istihdamıyla ilgili işveren payı, Hazine tarafından karşılanacak. Hükümlü zorunlu istihdamı yasadan çıkarılacak. Hükümlü ve terör mağduru olanların istihdamı kamuya bırakılacak'' dedi.

''Alt işveren'' olarak bilinen taşeron firmaların Tuzla'daki kazalarda gündeme geldiğini belirten Çelik, istihdam paketi içinde alt işverenle ilgili bazı düzenlemelerin yer aldığını bildirdi.

Alt işverenlerde, mesleki eğitimin zorunlu hale getirileceğini kaydeden Çelik, ''Mesleki eğitim almayan bir işçimizi çalıştırma şansı bulamayacaklar. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdıkları işçilerle ilgili kayıt dışılık söz konusu. Bununla ilgili mali müeyyideleri de artırmış bulunuyoruz. Alt işverenle üst işveren arasında yazılı bir sözleşme, anlaşma şartı getiriyoruz. Buna, denetim zorunluluğu getiriliyor. Çalışma Bölge Müdürlüklerine, firmaların alt işverene devretmeleri gereken işleri mi, devretmemeleri gereken işleri mi devrettiklerini denetleme imkanı getiriyoruz'' diye konuştu.

-NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İÇİN İŞSİZLİK FONUNDAN KAYNAK...-

İşyeri eğitimi ve işyerinde bulundurulacak teknik elemanla ilgili kolaylıkların getirileceğini belirten Çelik, işyeri hekimliğiyle ilgili hizmet alımına geçileceğini bildirdi.

Çelik, bir organize sanayi bölgesindeki işyerlerinin her birinde işyeri hekimi bulundurulması yerine, sağlık açısından, hekim açısından müşterek olarak istifade etme imkanı olacak'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, nitelikli iş gücü için İşsizlik Fonundan ciddi bir kaynak transferini gerçekleştireceklerini kaydetti. Çelik, şöyle devam etti:

''Yaygın bir şekilde Türkiye'nin dört bir yanından İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin eğitimini sağlayacağız. İşçi arayan birçok işveren var, ama nitelikli eleman bulmada zorlanıyor. Mesleki eğitimin yanısıra İl İstihdam Kurullarını da işlevsel hale getiriyoruz. Valilerin başkanlığında daha aktif daha dinamik, daha fazla kaynak transferi yaparak, işgücü piyasası analizi yapacaklar. Hangi ilde, hangi ilçede ne gibi mesleklere ihtiyaç varsa tespit edilecek. Belediyeler, yerel yönetimler, tüm bakanlıklar tespit edilen meslek verilerine göre eğitim verecekler. 'Ben belediye başkanıyım, istediğim dalda eğitim veririm' dönemi kapanacak. Amacı olmayan, hedefini gerçekleştirmeyecek eğitimlere artık kaynak transferi olmayacak.''

-İŞYERİ KURMA İZNİ KALKIYOR...-

İstihdam paketinde idari bazı düzenlemelere de gidileceğini vurgulayan Çelik, Çalışma Bakanlığından işyeri kurma izni alma şartını kaldıracaklarını bildirdi.

Mevcut uygulamaya göre, ''hiçbir iş yapmamış, henüz kazma vurmamış, ortada hiçbir şey yokken işletme belgesi alacak kişiye birçok yükümlülük getirildiğini'' belirten Çelik, ''Şu, şu, şu evrakı tamamlayacaksınız ki ruhsat almanız konusunda çalışma başlatasınız gibi yükümlülük getirmişiz. Bu şekilde kurallar koyucu ve işverenin şevkini kırıcı, anlamsız, bürokratik muamelelerden de işverenimizi kurtarmış olacağız'' diye konuştu.

-FONUN NEMASI, GAP VE SOSYAL AMAÇLI PROJELERE...-

GAP'la ilgili düzenlemeye de gidildiğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

''GAP, Türkiye'nin öteden beri gerçekleşmesini hayal ettiği projelerden birisi... İşsizlik Fonundaki devlet payının 2008'den sonraki 5 yıllık nemasını GAP ve kalkınmada öncelikli yörelerdeki sosyal amaçlı projelerde kullanmak için devlet hazine payının nemasını aktaracağız. Ana para aynen kalacak. İşsizlik fonunda 33 katrilyon lira var; buna dokunmuyoruz, olduğu gibi kalacak. Yıllık gelirinden kullanılacak. 33 katrilyon içindeki 8 katrilyon liralık kamu payının önümüzdeki 5 yıllık nemasını, GAP ve benzeri projelere yönelik kullanacağız.''

-GENÇ NÜFUSUN İSTİHDAMI...-

''Genç istihdam'' konusun, paketin önemli ayaklarından birisini oluşturduğunu belirten Çelik, Türkiye'de 18-29 yaş arasında genç bir nüfus bulunduğunu, işsizlik oranında da bu yaş aralığının yüksek oranda olduğunu bildirdi.

Çelik, ''Genç nüfusun istihdamı açısından önemli düzenlemeler getiriliyor. İş gücü maliyetlerinde 5 puan indirimi Hükümet programımızda olan düzenlemeyi içeriyor. Burada bazı kurallarımız olacak; kayıt dışı işçi çalıştıranlara ve prim borcu olanlara böyle bir teşviki vermeyi düşünmüyoruz. Ancak borcu olmayan, kayıt dışı çalıştırmayanlara yönelik teşvik olacak. Çünkü bugüne kadar prim borçlarında, vergilerde yapılandırmalar oldu. Bunlardan istifade edenler, bu yapılandırmaya düşmeyen yani zamanında prim ödeyenler karşısında avantajlı hale düştüler. Şimdi vergilerini, primlerini zamanında ödeyenler, kayıt dışı çalıştırmayan işverenlere 5 puanlık indirimi, teşvik olarak vermiş olacağız. Yürütme tarihini ekim ayının başı olarak düşünüyoruz'' diye konuştu.

işini kaybedenlerin en düşük 217 YTL, en yüksek 435 YTL işsizlik maaşı aldığını belirten Çelik, ''İşsizlik ödeneklerinde artışa gidiliyor. Bunu (net maaşı) brüt düzeylere çekmeye çalışıyoruz, bu oranları biraz artırmayı düşünüyoruz'' dedi.

Çelik, işten ayrılanların ve işverenlerin elektronik ortamda başvuru yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemenin de yapılacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''Umuyorum ki genç nesillerimizin ülkenin geleceği açısından, GAP gibi önemli projenin bitirilmesi açısından ve yaygın bir şekilde, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da iş bekleyen, toprağın yeşermesini bekleyen kesimlere çözüm olacak. Türkiye'nin beklediği önemli bir düzenlemeyi hep beraber gerçekleştirmiş olacağız'' diye konuştu.

-TASLAK, MHP, CHP VE DTP'DE-

Faruk Çelik, sırasıyla MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ı makamlarında ziyaret ederek, istihdam paketine ilişkin taslağı sundu.

Çelik, ''istihdam paketi'' olarak kamuoyu tarafından bilinen taslak metni grup başkanvekillerine ilettiğini söyledi. İşsizlik sorununun çözümünde elbirliği arayışında olduğunu belirten Çelik, grupların tasarıya katkı vermesini beklediğini söyledi.

MHP'li Vural, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirterek, ''MHP olarak her zaman sorumlu bir muhalefet anlayışı içerisinde, önerilerimizi paylaşacağız. Amacımız daha fazla insanımıza istihdam sağlamak. Olumlu adımların ve gelişmelerin her zaman yanında olacağız'' dedi.

CHP'li Kılıçdaroğlu, taslağın kendilerine iletilmesini, siyasetin saydamlaşması açısından önemli bulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ''İstihdam konusunda 6. yılda böyle bir önerinin gelmesi bizi sevindirdi. Biz daha önce bu tür önlemlerin alınmasını beklerdik. Ama yine de önemli bir çaba... Türkiye'de kronikleşen işsizliğe çözüm getirecekse, CHP olarak bunu memnuniyetle karşılarız'' diye konuştu.

DTP'li Demirtaş da istihdam paketiyle ilgili hazırlanan tasarının toplumun yararına dönüşmesi için Komisyon ve Genel Kurul aşamasında pozitif eleştiri ve katkılarını sunacaklarını bildirdi.

Faruk Çelik, taslağın sivil toplum örgütlerine de göndermeye başladıklarını belirterek, tasarının birkaç gün içinde Meclise sunulacağını, Komisyonun gündemine ise önümüzdeki hafta alınmasını beklediklerini söyledi.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs