En Sıcak Konular

"CHP'den neden ümidi kestim?"

22 Nisan 2008 18:19 tsi
Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, CHP'yi çağdaşlaştırmanın mümkün olmadığını vurgulayarak "Ben CHP'den ümidimi keseli çok oluyor" dedi ve neden ümidini kestiğinin gerekçelerini sıraladı. İşte o gerekçeler...

Bakmayın bir klişe gibi duruyor olmasına, gerçek bu: Ortada hükümete alternatif olan, hükümetle yarışan ve bir sonraki seçimi kazanma ihtimali bulunan belli bir muhalefet partisi olsa, bugün ülkemizde yaşanan siyasi sıkıntıların önemli bir bölümü yaşanmıyor olurdu.
Çok fazla tarife de gerek yok aslında. Türkiye'de aranan muhalefet, özgürlükçü sol-sosyal demokrat bir muhalefet.
Sınıfsal çözümlemelere inanan ama piyasa ekonomisinden de ayrılmayan, devletin düzenleyici gücünü verimliliği artırmak, rekabeti artırmak ve eşitlikçilik için kullanan, özgürlük ve eşitlik sorunlarını doğru teşhis edip onları çözmeyi vaat eden, fakirlikte değil refahta eşitlik programı yapan, en önce en alttakileri kucaklayan bir sol-sosyal demokrat anlayış.
Peki, kendisini 'sol' diye adlandırmakta devam eden Cumhuriyet Halk Partisi bu parti mi? Kusura bakmasınlar ama değil. Belki CHP tarihinin hiçbir anında bu parti olmadı ama yine son 60 yıllık tarihinin hiçbir anında o parti olmaya bu kadar uzak da olmadı.
Bugünün CHP'si, dilim varmıyor ama, bundan 40 yıl önce Deniz Baykal dahil Bülent Ecevit'in bütün ekibinin kurtulmak için mücadele ettiği, en sonunda CHP dışına çıkan ve bir ara Cumhuriyetçi Güven Partisi adı altında örgütlenen gruptan hiç ama hiç farklı değil.
Ama bir fark var: 40 yıl önce CHP içinde bir 'genç kalkışma' vardı, Deniz Baykal'ın da öncü rollerden birini üstlendiği bu kalkışma sonunda o anlayış CHP'den uzaklaştırılmış, CHP de baştaki tarife yaklaşmaya çalışan bir parti olma yoluna girmişti. Bugün, o zamanın Feyzioğlu'sunu, Satır'ını tasfiye edecek bir fikri hareket de yok CHP içinde.
Varsayalım ki Haluk Koç veya Umut Oran'dan biri kurultayda genel başkan adayı olmayı başardı! Bakın 'Genel başkan seçildi' demiyorum, 'Aday olmayı başardı' diyorum.
Sadece bu bile büyük bir başarı olacaktır.
Hadi hayal bu ya, birinden biri seçildi diyelim. Peki CHP'yi dönüştürebilecek midir? Bize böyle bir program sunmakta mıdır bu adaylar?
Haluk Koç, kusuruma bakmasın ama, herhangi bir programı varmış gibi durmuyor. Koç'u Baykal'a neden tercih edeceğim ki? Arada ciddi bir fark olduğunu henüz görmedim ki?
Ya Umut Oran? Bana göre Oran'ın fikri hazırlığı daha fazla ama o bile, diyelim 40 yıl öncenin Ecevit'i gibi bir değişim hareketi olmaktan çok tek başına yürüyen bir adaya benziyor.
Kaldı ki dediğim gibi ben iki aday adayından hiçbirinin 'aday' olmayı başaracağını sanmıyorum, 'tek adam' Deniz Baykal o ihtimali daha başta kesti zaten.
Ama tekrar ediyorum: Diyelim iki muhalif adaydan biri Deniz Baykal'ı devirmeyi başardı, o zaman bile CHP'yi değiştirmek, çağdaşlaştırmak mümkün müdür? Bir de şöyle sorayım: Bunca yılın CHP'sini değiştirmek mi daha kolaydır, sıfırdan yeni bir bina inşa etmek mi?
Ben CHP'den ümidimi keseli çok oluyor.

Radikal
 



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs