Kral'dan tepki: Tahrik mi etseydim! | " /> Kral'dan tepki: Tahrik mi etseydim! | "/>

En Sıcak Konular

Kral'dan tepki: Tahrik mi etseydim!

22 Nisan 2008 17:54 tsi
Kral'dan tepki: Tahrik mi etseydim! Galatasaray'ın kaptanı Hakan Şükür'ün Kutlu Doğum Haftası'na atıfta bulunarak 'Kutlu bir maç olsun. Stada güllerle gelin' açıklamasının Doğan Grubu medyasında 'futbolda irtica' kıvamında haberlere konu olması hem Hakan'ın hem de spor camiasının te

       
'Allah kime nasip ederse o kazansın.' diyen rekortmen oyuncunun sözleri, bazı basın-yayın organlarının internet siteleri ve radyo programlarında çarpıtıldı. Ahlâk ve fair-play çağrısında bulunan Hakan Şükür'ün taraftarlara stada kesici, delici aletler yerine güllerle gelmesini istemesi, 'derbi öncesi dini mesaj' şeklinde yorumlandı.

Geçen yıl yaşanan olaylardan sonra sahalarının 5 maç kapatıldığına dikkat çeken yıldız futbolcu, "Ortamı gerecek demeçler verip, taraftarımızı tahrik edeyim, rakip taraftarı da rencide. Bu şekilde mi beyanat verseydim? Centilmence bir maç olsun istedim. Bazılarının rahatsızlığını anlayabilmiş değilim." dedi. Spor camiasının birçok tanınmış ismi de Hakan Şükür'e destek vererek, temennilerin farklı boyutlara çekilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Zaman Gazetesi'nde dün 'Bu derbi çok farklı olacak' başlıklı habere konu olan 'Kutlu Doğum Haftası'na yakışan bir derbi olsun.' değerlendirmesinin arkasında olduğunun altını çizen Hakan Şükür, konuyla ilgili ne G.Saray Başkanı Adnan Polat'tan ne de G.Saray Sportif AŞ Genel Müdürü Adnan Sezgin'den tepki almadığını belirtti. Geçen yıl Ali Sami Yen'de yaşananların unutulmadığına işaret eden golcü futbolcu, "Sahaya atılan pet bardak ve şişeleri, koltukları unutmadık. Takımımız büyük zarar gördü. 5 maç sahamız kapatıldı. Daha önce oynanan derbilerde döner bıçakları, kamalarla geldiler, insanlar yaralandı, kan aktı." diye konuştu. Bunları düşünerek Kutlu Doğum Haftası'nı hatırlattığını ifade eden Şükür, şöyle devam etti: "Hem taraftarımıza hem misafirimiz Fenerbahçe taraftarına stada güllerle gelin dedik. Centilmence bir maç olsun dedik. Taşı, sopayı, döner bıçağını kapıp maça gelin diye mi beyanat verseydim. Stada gelecek iki takım taraftarı da bizim insanımız ve onlar da bu ülkenin değerlerini, kutsallarını biliyor ve ona göre davranıyorlar."

Hakan Şükür'ün derbiye yönelik açıklamalarının sporcu ahlakıyla ilişkilendirilmesi gerektiğine vurgu yapan spor camiasının tanınmış simaları, tecrübeli futbolcunun başarılarından ötürü malzeme yapılmak istendiği konusunda hemfikir oldu. Bazı çevrelerin 'Hakan'a vurma' ihtiyacı hissettiğini düşünen Hakan'ın eski takım arkadaşı ve yorumcu Hakan Ünsal, olayın çarpıtılmak istenmesini, 'Öküz altında buzağı aramak' deyimiyle ilişkilendirdi. Amacın Hakan'ı eleştirmek değil, farklı düşüncelerin ürünü olduğuna değinen Ünsal, ilginç bir yorumda bulundu: "Bıkmadan usanmadan bunu yapıyorlarsa Hakan Şükür için, o zaman 'İrticacı faaliyetler yapıyor' diye dava açsınlar." Şükür'ün sözlerinde tuhaf herhangi bir olgu bulamadığınu kaydeden Sarı-Kırmızılı kulübün eski başkanlarından Alp Yalman da, demeçleri farklı yorumlayanların toplumda ayrımcılığa yol açtığı görüşünde. Yabancı futbolcuların dini sembollerini sahaya çıkmadan yansıttıklarını ifade eden Yalman, Hakan'ın centilmenlik mesajının yadırganmasına anlam veremediğini söyledi.

Açıklamaları normal karşılayan Kasımpaşaspor Teknik Direktörü Uğur Tütüneker, Hakan Şükür'ün güzel mesajlar verdiği fikrine sahip. G.Saray eski yöneticisi Fatih Gökşen ise, Türkiye'de bir tane Hakan Şükür'ün olduğunu ve olumsuz eleştirilerin bu sebeple farklı mecralara çekilmek istendiğini vurguluyor.

GÖRÜŞLER

Hakan Ünsal (G.Saraylı eski futbolcu, yorumcu)

Yapılan öküz altında buzağı aramak

Olayı farklı tarafa çekmek isteyenler 'Öküz altında buzağı arıyor'. Amaç Hakan Şükür'ün sözleri değil, 'Bir yerlere nereden vururum' düşüncesinin ürünüdür. Ben diyorum ki artık bıkmadan usanmadan bunu yapıyorlarsa Hakan Şükür için, 'İrticacı faaliyetler yapıyor.' diye dava açsınlar.

Kutlu Doğum Haftası, bundan 6 hafta sonra olsa ne alaka dersiniz Hakan'ın mesajları için. Ama içinde bulunulan günlerin değerlendirmesini yapmıştır. Niye hep vurma derdi içindeler buna anlam veremiyorum. Bir futbolcunun birilerine örnek olması ne tuhaftır ki yadırganıyor. Bunun da cevabı, kendi hoşlarına gitmeyen mesajlar taşıması. 'F.Bahçe'yi yeneceğiz, şöyle devireceğiz.' şeklinde açıklama yapsaydı birilerini mutlu edecekti. Ancak o centilmenlik vurgusu yapınca birileri Hakan'a vurma ihtiyacı hissetti. Dediğim gibi onlar için Hakan'ın mesaj değil, tam istedikleri bir ortam bulmuş olduğunu sanmaları.

Hakan gol attı eleştirildi, gol kralı oldu eleştirildi, birçok kupa kaldırdı yine eleştirildi. Hakan rekorları kırmaktan bıktı, ama onlar Hakan'ın peşini bırakmamaktan bıkmadı. Ne söylerlerse söylesinler, halk her şeyi görüyor. Önemli olan insanların ne düşündüğü.

Alp Yalman (Galatasaray Eski Başkanı)

Farklı taraflara çekenler toplumu ayrıştırıyor

İnsanların inançları kendilerinedir. Olanları maneviyatı çerçevesinde gözlemlemek gerek. Ben Hakan Şükür'ün sözlerinde tuhaf görülecek bir taraf bulamadım. Tam tersine bu olayı ve Hakan'ın düşüncelerini başka taraflara çekmek toplumda ayrıcalığa sebep oluyor. Ben bu olayın bu türlü değerlendirilmek istenmesini ve farklı boyutlara çekilmesini yadırgıyorum asıl. Ve hiç de doğru bulmuyorum. Söylenenler ve yapılanlar kendi içinde değerlendirilmeli. Başka türlü ele alınınca bu tür yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Her şeye hoşgörüyle yaklaşılmalı. Hakan Şükür'ün de niyeti buydu sanırım. Centilmenlik mesajı yadırganabilir mi? Türkiye'deki yabancı futbolcular sahaya çıkarken nasıl Hıristiyansa haç ve put çıkartıyor, golden sonra benzer dini olgularını tekrarlıyor. Onlara bu yönlü eleştiriler yapılmıyor.

Fatih Gökşen (Galatasaray eski yöneticisi)

Bir tane Hakan var, eleştiriler o yüzden

Herkesin dini inancı kendine aittir. Herkes bir şeylere inanabilir. Beni bir futbolcunun sahadaki performansı ve kazanma azmi ilgilendiriyor. Bir tane Hakan Şükür var ve onunla ilgili eleştirel boyutta yazılırsa önemli bir olay olur düşüncesiyle hareket ediliyor. Hakan Şükür'ün bu sözleri, derbi öncesi sarf etmesini 'dini mesaj' şeklinde yorumlayanları doğru bulmuyorum. O kendince görüşlerini ve duygularını ifade etmiştir. Nonda'ya sorsanız Gana usulü, Song'a sorsanız Kamerun usulü, Lincoln'e sorsanız Brezilya usulü dini görüşlerini yansıtabilir.

Uğur Tütüneker (Kasımpaşa Teknik Direktörü)

Gayet doğal ve güzel bir mesaj

Bu tamamen Hakan Şükür'ün kendi duygu ve düşünceleridir. Gayet doğal karşılıyorum. Güzel bir mesaj diye düşünüyorum. Peygamber Efendimize yönelik saygısının bir gereği olarak böyle bir mesaj vermek istemiş olabilir. Konuyu farklı yere çekenler hakkında bir yorumda bulunmak istemiyorum. Ancak kanımca Hakan, içimde bulunduğumuz hafta dolayısıyla böyle bir fikri spor ahlakıyla ilişkilendirmek istemiş diye algıladım. Hakan'ın dürüstlüğe vurgu yapması, fair-play açısından böyle bir açıklamada bulunmuş olmasının da karşılaşmanın dostane geçmesi adına yapılmış olduğu fikrindeyim.


ZAMAN
 



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs