Mikado’nun çöpleri: Alttakini kim çekiyor? | " /> Mikado’nun çöpleri: Alttakini kim çekiyor? | "/>

En Sıcak Konular

Mikado’nun çöpleri: Alttakini kim çekiyor?

22 Nisan 2008 16:54 tsi
Mikado’nun çöpleri: Alttakini kim çekiyor? Optik yanılsama şu; kelebek etkisi bir tarafa, burnumuzun dibinde yaşanan gelişmelerin bizi nasıl etkileyeceği görülmüyor. Sonra da ‘vay canına’ deniyor. Gelin bir basit olaydan hareketle bunu yapalım. En alttaki değil, en üstteki çöpü alıp, &

Örnek vaka: “Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, işgalci ABD Ordusuyla, kukla Irak hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin operasyonlarının sürmesi halinde ‘açık savaş’ başlatma tehdidinde bulundu.”

Bu açıklama 20 Nisan tarihi taşıyor. Esasen Sadr’ın bu tondaki açıklamaları yeni değil. Yeni olan ‘açık savaş’ ifadesi. Tabii öbür yanıyla da bir “örtülü savaşın” varlığını kabul ediyor ama bu da bilinmeyen bir şey değil.

Haberin detaylarına girmiyoruz. Zira konumuz Mikado’nun çöplerini teker teker bitirmek. Bu açıklamanın Türkiye’yle ilgisi/etkisi ne olabilir?

1) Bu açıklamanın muhatabı kim? Yanıtı basit, Irak’taki hükümet ama asıl olarak ABD.
2) Yani cephenin biri belli. Öbürü kim? Sadr değil. Zaten devletler hukuku açısından Sadr’ın savaş ilanı biraz garip olur. Ama silahlar patladıktan sonra da bu hukukun anlamı yok. Sadr oyunculardan biri. Peki arkasında kim var?
3) Bu sorunun yanıtı da basit. İran. Zaten saklısı gizlisi de yok. Sadr İran’da bulunuyor. Bu açıklamayı da Necef’te yapıyor. Şii kimlik üzerinden bir konuşma bu.
4) Demek bir İran-ABD cepheleşmesinden bahsetmek mümkün ama bu da büyük bir buluş değil. O halde İran’ı kim destekliyor?
5) Bu sorunun yanıtını Irak’taki çatışmalardan değil ama küresel oyundaki dengelerden biliyoruz. Rusya! Biraz da Çin.
6) Bu halde Moskova ve Washington bu örnek olayda Sadr üzerinden karşı karşıya gelmiş bulunuyor. Peki neden?
7) ABD’nin başta NATO eliyle, sonra enerji yolları üzerinden, daha sonra füze kalkanı ve orta asya ülkelerine basarak Rusya’yı sıkıştırıyor. Cephe sayarsanız biri bu.
8) Bağlı olarak Irak’ta bir ABD veya Avrupa’yı da katarsak Batı hakimiyeti istemiyor. Hatta belki Çin’i dahi arzu etmiyor.
9) Türkiye ile ilk bağlantı: Böyle bir cepheleşme var ise ABD’nin bu savaşta atabileceği ilk mermi enerji, yani petrol fiyatları. ABD bu fiyatları düşürebilir! Böylesi bir düşüşü İran’ı da Rusya’yı da vurur. Peki Türkiye’yi nasıl etkiler?
10)  İkinci bağlantı: Cepheleşme sadece bu coğrafyada değil yakın başka coğrafyada da sürüyor. Merkez asya ülkeleri bu oyunda taraf olmaya zorlanıyor. Hepsinin Türkiye ile özel bağlantıları var. Taraf oluyorlar ve onlar taraf oldukça, Türkiye arada kalıyor.

Örnek vaka-2: "Gürcistan-Azerbaycan Rusya'ya ne yapıyor" için lütfen TIKLAYINIZ.


11)  Daha direkt bir Türkiye ilintisi var mı? Bunu görebilmek için daha çok Mikado çöpüne ihtiyacımız var. Çünkü çöpleri topladıkça “masa” ortaya çıkıyor. Bu cepheleşmeler bir kısır çekişme mi, yoksa yeni bir dünya sistematiği mi inşa ediliyor?
12)  Mahir Kaynak’ın bugün yayınlanan “Ağlar örülürken” başlıklı yazısından; “Bazıları yapılacak bir erken genel seçimde Milli Görüş çizgisinde olanların dışlanacağını ve böylece rejim kaygılarının azaltılacağını düşünüyor. Bölgede İran’ın simgelediği politikanın yanında olan Milli Görüş, din konusundaki tavrı nedeniyle değil, Türkiye’nin Dünya üzerindeki yeri ve konumu konusundaki görüşü ve ABD karşıtı tavrı nedeniyle dışlanmak isteniyor.”
13)  Türkiye ile açık bağlantı: “Yani herkes laiklik-irtica tartışması yaparken, birileri cumhuriyetin temel ilkelerini korumak uğruna, diğerleri demokrasi adına mücadele ederken gerçekte bölgenin yeniden şekillenmesinde ülkemizdeki siyasal iktidarın nasıl olması gerektiği sorgulanıyor ve ona biçim verilmeye çalışılıyor.”
14)  Sadr’ın iki satırlık açıklamalarının geldiği sonuç bu denebilir mi? Bu Mikado için masaya oturanların çöpleri kendi açılarından görmeleri gibi. Diğer çöpleri oynatmamak için herkes farklı bir çöpü çekmeyi tercih ediyor. Peki Türkiye hangi çöpü çekmeye çalışıyor?
15)  Kapatma davası ile başlayan süreç yakın vadeli gelecek açısından bir değişimin işaretlerini taşıyor olabilir. Keza, bugüne değin AKP yönetimini destekleyen “hakim” medyanın rota değişikliğini açıklamakta müşkil var.

Son çöpe daha var. Tabii Türkiye “çekeyim gitsin” demezse.



Bu haber 1,443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs