En Sıcak Konular

İnönü'den eşine: Ruhum, iki gözüm

22 Nisan 2008 15:33 tsi
Türk siyasi hayatının önde gelen isimlerinden, İsmet İnönü’nün 57 yıl evli kaldığı, eşi Mevhibe İnönü’ye yazdığı “Aşk mektupları’’ gün ışığına çıktı.

Türk siyasi hayatının önde gelen isimlerinden, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün tam 57 yıl süreyle evli kaldığı eşi Mevhibe İnönü’ye yazdığı “Aşk mektupları’’ gün ışığına çıktı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı dolayısıyla halka açılan Ankara’daki Pembe Köşk’te İnönü’nün eşine yazdığı mektuplar da sergilendi. İsmet İnönü mektuplarında eşine, “İki gözüm, ruhum’’ diye hitap ediyor.

Gazeteport'un haberine göre, İsmet İnönü’nün 48 yıl süreyle yaşadığı Pembe Köşkte, eşi Mevhibe İnönü’ye yazdığı sevgi dolu mektuplar, ikili arasındaki büyük aşkı da gözler önüne seriyor. Pembe Köşk’ün duvarlarındaki fotoğraflar kadar, ikili arasındaki mektupların içeriği de ilgi çekiyor. İsmet İnönü mektuplarına “Sevgili Mevhibeciğim’’ diye başlıyor ve sık sık “ İki gözüm ruhum Mevhibeciğim.” ifadesini kullanıyor.

Mektupları da genellikle “ Senin gözlerinden yanaklarından binlerce öperim” diyerek tamamlıyor.

Mevhibe İnönü ise eşine yazdığı mektuplarda hasretinden bahsediyor ve “Niçin sevgili kocacığımın yanında bulunup da bakamıyorum. Ne vakit ben size hizmet edecek vazifemi ifa edeceğim. Sevgili Paşacığım...Ehemmiyeti yok, kocacığım. Siz sağ olun, sizin yanınızda olayım sizi gözümle göreyim” diyor.

57 YILLIK AŞK

Mevhibe İnönü 1897 yılında doğdu ve 95 yaşında 1992’de öldü. Eşi ölene kadar 57 yıl evli kaldı. Erdal İnönü, Ömer İnönü ve Özden Toker'in annesi olan Mevhibe İnönü, küçük yaşta babasını veremden kaybetti. Okula devam ederken, karşı komşularının oğluna gönlünü kaptırarak 13 Nisan 1916’da Miralay İsmet Bey ile evlendi. 21 gün sonra eşi cepheye gitti. Mevhibe İnönü’nün evliliğinin ilk yılları eşinden haber beklemekle geçti. İsmet Bey, 30 Ekim 1918’de Mondoros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra eve dönebildi ve 1919’da ilk bebekleri doğdu.

İsmet Bey, 1920’de Anadolu’ya geçerek kendini Milli Mücadele’ye adadı. İstanbul’da idama mahkum bir asinin eşi olarak görülen Mevhibe İnönü, savaş yılları sırasında ailesi ile beraber Malatya’ya yerleşti. İlk bebeği İzzet’i de burada hastalıktan kaybetti.

1922’de İzmir’e yerleşen Mevhibe Hanım, 2. Lozan Konferansı’nda Türk heyeti başkanı olan eşi ile beraber Lozan’a gitti, 24 Temmuz 1923’te anlaşmanın imzalanmasından sonra İstanbul’a geri döndü. 1924’te oğlu Ömer dünyaya geldi. Mevhibe Hanım daha sonra eşinin yanına, Ankara’daki Pembe Köşk’e yerleşti. 1925’te oğlu Erdal’ı, 1930’da kızı Özden’i dünyaya getirdi. 1938’de İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı eşi oldu. 11 Kasım 1938-22 Mayıs 1950 yılları arasında Çankaya Köşkü’nün ev sahibeliğini yaptı. 1928’de Yardımsevenler Derneği’ni, 1949’da Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu. 7 Şubat 1992’de öldü.

Timetürk



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs