En Sıcak Konular

Solcular Taksim'de neden ısrarlı

22 Nisan 2008 15:32 tsi
Sol kesim 1 Mayıs'ı Taksimde kutlamak için ısrar ediyor. Peki Taksim'in nasıl bir sembolik değeri var.

Star Gazetesi Yazarı Berat Özipek '1 Mayıs'ı Taksim ısrarı'ndan Türkiye'deki SOL'un durumunu analiz etmiş.

İşte Özipek'e göre Türkiye'deki solun içler acısı durumu

Gelin bu yıl önce Taksim’i bir günlüğüne taliplilerine verelim. Sonra da 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan edelim. Güvenlik önlemlerini anayasal bir hakkın kullanılmasını engellemek için değil, onu sağlamak için kullanalım.

Gelin, bununla da yetinmeyelim, bu talebin sahiplerinden Türkiye solunu da konuşalım.

Eğer Türkiye solu kaybettiği saadeti Taksim’de arıyorsa, ki öyle görünüyor, hala kendisini kandırmaya devam ediyor demektir. Geçmişte Taksim’de buluştuğu halk artık ona yüz vermiyor. O da, artık çok gerilerde kalan bu aşkın mazisine sığınıyor. Halkla birlikte olduğu mekanları yıllar sonra tek başına dolaşarak güzel günlere geri dönebileceğini sanıyor. ‘Ben nerede hata yaptım da o şimdi hiç yüzüme bakmıyor’ demek yerine nostaljiye sığınıyor; ‘aramızı bozanlar utansın’ diyerek kabahati global kapitalizme veya 12 Eylül’e, yani başkalarına yüklüyor.

Oysa halk onu terk etmeden önce, kendisinin halkı terk ettiğini görmek istemiyor. Muhtıra zamanlarında onu yüzüstü bıraktığı, ona tecavüz edilirken başını çevirip yürüdüğü, onun dövüldüğünü göre göre ‘tarafsız kaldığı’ günleri unutuyor. Onu oligarşiye peşkeş çektiğini de.

Kısacası Türkiye solu Taksim’den medet umuyor, çünkü bu ona kendi hatalarıyla yüzleşmekten kaçmak için bir mazeret sunuyor.

Ama duymak istemediği gerçekleri ona hatırlatmak gerek.

28 Şubat’ta halk dövülüp soyulurken ‘ne Refahyol ne hazırol’ diyerek tarafsız kalan kimdi? Tamam, halk unutkan olabilir, ama şunun şurasında 27 Nisan ile 1 Mayıs’ın arasında kaç gün var? Çağlayan’da Cumhuriyet mitingine katılıp halka karşı bayrak sallayan DİSK, 1 Mayıs’ı Taksim’de değil de Kızıl Meydan’da kutlasa ne fayda? Açık lise sınav yönetmeliğinin ‘açığını’ yakalayıp, başörtülü kızlar sınava giremesin diye Danıştay’a başvurup iptal ettiren Eğitim Sen mi halkı kucaklayacak? ‘Emekçi’nin giysisiyle uğraşan bir sendika halkın nesi olur?

Oynayamayan gelin yerim dar dermiş; başarısız bir antrenör de ‘aslında bizim çocuklar yetenekli ama tesis yok tesis!’

Şimdi çete ile mücadele ediliyor, ‘sol’ gazete buna ‘egemen sınıf içi iktidar çatışması’ deyip ‘yiyin birbirinizi’ diye manşet atmış (Doğan Gürpınar’ın konuyla ilgili güzel eleştirisi için bkz. tpe.org.tr).

İliklerine kadar resmi ideolojiyle enfekte olmuş, evrenselcilikten nasyonel sosyalizme savrulan, 1 Mayıs 1977’deki derin cinayetin aydınlatılması için kampanya yürütmek yerine kurbanları anmakla yetinen bir sol, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlasa ne olur, kutlamasa ne olur?

Hani yaşam enerjisi tükenmiş bir hasta, ‘beni köyüme götürün, ben orada iyi olurum’ der ya. O durumda ‘tebdili mekan’ ne kadar fayda ederse, Taksim de Türkiye soluna o kadar iyi gelecek!..

Star



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs