En Sıcak Konular

Barzani: Kerkük referandumu ertelenebilir

22 Nisan 2008 15:27 tsi
Barzani: Kerkük referandumu ertelenebilir
Bölgesel Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük referandumun ertelenmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Erbil'de bulunan bölgesel Başbakanlık binasında basın toplantısı düzenleyen Neçirvan Barzani, merkezi Bağdat hükümeti ile yapılan görüşmeler ve gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Neçirvan Barzani, Bağdat ziyaretinin çok olumlu geçtiğini ifade ederek sorunların karşılıklı görüşülerek çözüm yolu arandığını söyledi. Barzani, görüşmelerde petrol yasası, Kerkük'ün statüsüyle ilgili 140. madde ve Peşmerge güçlerinin durumunun ağırlıklı olarak gündeme geldiğini bildirdi.

Barzani, Bağdat ziyareti kapsamında Kerkük'ün kaderini belirleyecek olan 140. madde çerçevesinde yapılması planlanan referandumun iptalinin söz konusu olmadığını vurguladı. Referandumun ertelenmesi ihtimalini ise reddetmeyen Barzani, şunları söyledi: "Kerkük sorunu 30 yıla aşkındır devam ediyor. Bu sorunu 6 ay içersinde çözmek çok zor olacak. Bu kadar karışık ve yıllardır devam eden sorunun çözümü için Bağdat'taki yetkililer ve Birleşmiş Milletler de çalışıyor." Referandum önünde siyasi engel bulunmadığını anladıklarını ifade eden Neçirvan Barzani, "Fakat bu sorun 6 ay veya 1 yılda hal edilemez. Yasal çalışmalar devam ediyor. Anayasada öngörülen referandumun yapılması gerekir." şeklinde konuştu.


BAĞDAT'TA TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞECEKTİK, FAKAT GERÇEKLEŞMEDİ

Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat'taki temasları sırasında Türk yetkililerle de görüşme planlandığını fakat Başbakan Nuri el Maliki'nin yurtdışı ziyaretleri nedeniyle görüşmenin gerçekleşmediğini söyledi. Barzani, "Komşu ülkeler ile iyi ilişkiler istiyoruz, Türkiye ile ise daha iyi ilişkiler istiyoruz" diye konuştu.


PETROL ANLAŞMALARI IRAK ANAYASASINA AYKIRI DEĞİL

Neçirvan Barzani, Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani'nin yerel yönetimin yaptığı petrol anlaşmalarının geçersiz olduğu açıklamasına da cevap verdi. "Yabancı şirketlerle yapılan anlaşmalar anayasaya uygun" diyen Barzani, Bağdat hükümetinin söz konusu anlaşmaları denetlemek için bölgeye geleceğini ifade etti.

Barzani, Peşmerge güçlerinin maaşlarının bir kısmının merkezî hükümet tarafından ödenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

CİHAN



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs