En Sıcak Konular

TMSF, Demirel'in şirketlerini iade etti

22 Nisan 2008 14:56 tsi
Egebank'ın borçları sebebiyle 2005'te Şevket Demirel'in mal varlığına el koyan TMSF, dün şirketleri iade etti

Egebank'ın borçları sebebiyle 2005'te Şevket Demirel'in mal varlığına el koyan TMSF, dün şirketleri iade etti. Bugüne kadar tahsil edilen 62 milyon YTL ise TMSF'de kalacak.


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Egebank'tan kaynaklanan borçlarından ötürü 2005 yılında el koyduğu Göltaş Şirketler Grubu'nu Demirel ailesine geri iade etti. Fon yönetimi tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin devri konusunda Demirel ailesiyle mutabakata varıldığı açıklandı. TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili olarak açılan davaların çoğunlukla fon aleyhine geliştiği ve sonuçlandığı belirtilerek, "Mevcut hukuki durum, şirketlerin ülke ekonomisine katkısının devamlılığı, yatırım ihtiyaçları ve muhtemel hukuki gelişmeler göz önüne alınarak taraflar arasında müzakerelere başlanmış olup, bugün itibarıyla bu çalışmalar mutabakat ile sonuçlanmış bulunmaktadır." denildi. Anlaşmaya göre Fon'un Şevket Demirel ve bağlantılı kişilerden tahsil ettiği 62,4 milyon YTL, uzlaşma bedeli olarak TMSF'ye ödenmiş sayılacak ve bu para fondan geri talep edilmeyecek. Buna karşın Demirel ailesi de fona karşı açtıkları tüm davalardan feragat edecekler. TMSF, Yahya Murat Demirel ve diğer kişilerle ilgili yürütülen takip ve tahsil işlemlerine devam ederken, Şevket Demirel ve bağlantılı kişilere karşı yürütülen takip ve tahsil işlemlerine ise son verecek. Fon, Egebank'tan olan amme alacağının takip ve tahsiline yönelik olarak Yahya Murat Demirel ve Egebank nedeniyle borçlu bulunan diğer gerçek ve tüzel kişilerle ilgili olarak dava ve takiplerini ise sürdürecek.

TMSF 1999'da devraldığı Egebank'ın hakim ortağı konumundaki Demirel ailesine karşı büyük bir hukuk mücadelesi veriyordu. 1,2 milyar dolara yaklaşan kamu alacaklarının tahsil edilebilmesi için sürekli çağrıda bulunan Fon yönetimi tüm bunlardan netice alamayınca aralarında Göltaş Çimento'nun da bulunduğu 9 şirkete 2005 Ağustos'unda el koydu. Murat Demirel'in sahibi olduğu Egebank'a el konulmasından 5,5 yıl sonra TMSF'nin zararını baba Şevket Demirel'in Isparta'daki 9 şirketi kanalıyla tahsil etmek istemesi taraflar arasında bir hukuk savaşı başlatmıştı. TMSF, baba Şevket Demirel ve kız kardeş Neslihan Demirel başta olmak üzere Demirel Grubu ve ailesi tarafından Egebank'ın birlikte yönetildiğini, banka kaynaklarının hâkim ortaklar lehine istismar edildiğini açıklamıştı. Baba Demirel ise oğlunun borcunu üstlenmeyerek, şirketlerine haksız yere el konulduğunu savunmuş ve dava açmıştı. Demirel'in başlattığı hukuk savaşında ilk raundu TMSF kazanmıştı. Ancak 'bir TMSF, bir Demirel' şeklinde devam eden bu mücadelede, en son Yargıtay, Demirel'in lehine bir karar almıştı. Son dönemde çıkan kararların çoğunun Demirel ailesi lehine olması Fon yönetimini harekete geçirdi. Yargı kararlarına itiraz eden TMSF, sorunu çözemeyeceğini anlayınca şirketleri iade etme kararı aldı.

TMSF yetkilileri, geçen hafta, Demirel ve yöneticileriyle bir araya geldi. Yöneticiler, "Göltaş'ın sektör payını artırdık. Yatırımları durdurmadık, şirketleri aldığımız günden daha iyi bir seviyeye getirdik." dedi ve harcanan 60 milyon YTL'lik yatırım tutarının ödenmesini istedi. Bu yaklaşıma Demirel ailesinden de olumlu tepki geldi ve aile parayı ödemeyi kabul etti. Murat Demirel'in borcu son açıklanan rakamlara göre temerrüt faizleriyle birlikte 6 milyar dolara ulaştı. Anaparası 1,2 milyar dolar olan borçtan ise sadece 130 milyon dolarlık tahsilat yapılabildi.


TMSF'NİN GERİ VERECEĞİ DEMİREL ŞİRKETLERİ

- Elma-Su Elma ve Diğer Meyveler Özü ve Suları Sanayi ve Ticaret AŞ

- Göltaş Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ

- Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ

- Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret AŞ

- Göl Yatırım Holding AŞ

- Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim AŞ

- Orma Orman Mahsulleri İntegre Sanayi ve Ticaret AŞ

- OZF Fidancılık Sanayi ve Ticaret AŞ

- Puccinelli-Elmataş Göller Bölgesi Meyve Sebze Değerlendirme Sanayi ve Ticaret AŞ

Aktifhaber



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,109 µs