iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Itır çiçeği bizi seviyor

22 Nisan 2008 14:49 tsi
Itır çiçeği bizi seviyor Her bahar gelişinde yeniden doğuyor insan. Aşkın, sevginin sembolü çiçekler bir bir açıyor. Sonra bir ıtır çiçeği ekiyoruz. Biz onu seviyoruz, o da bizi. iyibilgi özel

Doğa insanı, hayata öyle güzel hazırlıyor ki, biz her şeyi kendimiz yaptığımızı sanırken, canımızı sıkan şeylerle içten veya dıştan kavga ederken, bazen şikayet, bazen bıkkınlık yaşarken, zaman akıp gidiyor ve sonunda anlıyoruz ki etrafımızdaki bütün güzellikler bizim için yaratılmış!

Bir görebilsek!

Baharın gelişiyle yeniden doğuyor insan, hayat ağaçların yeşillenmesiyle yeniden başlıyor, hayvanlar kış uykusundan uyanıp yayılıyorlar doğaya, kuşlar cıvıl cıvıl dans ediyorlar mutluluktan, deniz ışıl ışıl parlıyor güneşin ışığından…

Aşkın, sevginin sembolü bütün çiçekler bir bir açıyor, bir taraftan doğanın bize armağanı ağaçlar meyvelerle dolup taşıyor… 

Annemi hayata bağlayan çiçek sevgisi de, her bahar bizim evde coşkuyla yaşanıyor,

çiçek sevgisinin, bir aşk, bir tutku olduğunu en yakınımda annemde görerek büyüdüm. 10 yaşlarında anneme yardım ederken, her temizlikte sıkılıp, bıkkınlık geldiğinde çok şikayetçi olduğumu dün akşam anlatıyor gülüşüyoruz birlikte, şimdi o zaman söylediklerimi duysanız!

Laf aramızda;  “çiçeğe göre mi yaşıyacaaaaz?” “evde çiçeklerden bize yer kalmadııııı”, gibi sözleri arkaya arkaya sıralıyormuşum. ( Eee insan büyük konuşmasın! )

Şimdilerde ne oldu derseniz, bitki sevdası beni de sardı tabii ki…

Annem konuşur çiçekleriyle, sohbet eder çocukları gibi, onlar da sevildiklerini anladıkça coşarlar adeta, aslında bu bizim ailede gelenek, benim anneannem asıl “çiçek sevdalısı”. Bazen öyle gülerim ki onlara, kimi zaman paylaşırlar çiçeklerini, birinde tutmayan çiçek, öbüründe tutarsa o zaman kıskanırlar çiçeklerini,  nasıl bir sevgidir bu?

Bu arada yediğimiz meyve ve sebzelerin tohumları da atılmaz, onları ne yapıyorsunuz derseniz, bir dahaki sefere onu da anlatırım.

Anneme soruyorum, şimdi hangi çiçekler ekilir balkona? Sardunya, begonya, ıtır, karanfil, kına çiçeği, latin çiçeği, gelin çiçeği, fesleğen, küpeli, menekşe, gül… Uzayıp giden listeyi sıralıyor.

Itırın kokusunu çok sevdiğim için, birlikte ıtır ekmeye karar veriyoruz. Geçen gün lokumcudan lokum alırken,  hemen gözüne kestirdiği çiçekten bir fide istemiş, onlar da kırmayıp vermiş, evde gelip suya koyup köklendirmiş. Şimdi toprağı aldık, saksıyı aldık ekiyoruz hep birlikte.

Toprak alırken dikkatli olun açıktan satılan karıncalı, böcekli toprakları evinize almayın, sonra sıkıntı olabilir!

Poşetlenmiş satılan, süs bitkileri için hazırlanmış toprakları alabilirsiniz. Dikkat edin rutubetli olmasın, o zaman da sinek yapıyor!

Saksı olarak en güzeli ve sağlıklısı antik saksı diye adlandırılan, toprak saksılar. Tabii bütçenize uymazsa evdeki yağ tenekesine de ekebilirsiniz, tenekede çiçeklerin daha güzel olduğunu anneannem söylerdi.

Şimdi gelelim ekmeye, önce saksıya biraz toprak koyuyoruz, toprağın ortasını açıp ıtır çiçeğinin köklerini yerleştiriyoruz, biraz daha toprak ilave edip, kenarlarını bastırarak dikim işlemini tamamlıyoruz.

Can suyu verip, sevip okşuyoruz, yerine çabuk alışsın, köklensin ve verimli olsun diye.

İşte bir çiçeğimiz daha oldu. Hayırlı, bereketli olsun!

Şimdi biraz da ıtırın faydalarından bahsedelim;

Itır: Çobaniğnesi/ Turnagagası /Leylekgagası                              

Latince adı: Pelargonium odoratisimum, Geranium

Sardunyagiller familyasındandır. Güzel kokulu yaprakları, türlü renkte çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır.

Çoğunun çiçekleri pembe veya beyaz renktedir. Itır çiçeği hemen hemen dünyanın her yerinde 1800 metre rakıma kadar kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda bulunur. Çoğu zaman, taşların arasında böyle hoş kokulu tada sahip şifalı bir bitkinin nasıl oluştuğu hayret vericidir.

Cildi güzelleştirir, ishali durdurur, boğaz ağrılarını giderir. Mide ve barsak gazlarını giderir. Barsak parazitlerinin düşürülmesinde etkilidir. Nikris’e de faydalıdır.

Losyon yapımında kullanılır.

Saf ıtır uçucu yağı da ayrıca bulunabilir. Tonik etkilidir. Candida albicans (bir çeşit deri mantarı), cilt bakımı ve hijyende etkilidir. Antiseptik, astrenjan (canlı dokularda sıkışma), yara iyileştirici, kuru, hormonal dengesizlikten kaynaklanan egzamalı, iltihaplı ve çatlak ciltler için kullanılır. Sakinleştirici özelliği sayesinde stresten arındırır.

Sabit yağda inceltilerek kullanılır! Gebeliğin ilk 3 ayında kullanımından sakının!

Nihal Doğan

iyibilgi özel



Bu haber 9,886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs