CIA depremi | " /> CIA depremi | "/>

En Sıcak Konular

Ekvator ordusunda CIA depremi

22 Nisan 2008 12:54 tsi
Ekvator ordusunda CIA depremi Correa, Ekvador'daki hava üssünde bulunan 100 Amerikan askerini ülkeden çıkarmakta da kararlı olduğunu belirtti

ABD yönetimine karşı muhalif tutumuyla dikkat çeken Ekvador'un Devlet Başkanı Rafael Correa, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın, ülkesinin bütün istihbarat birimlerine sızdığını açıklayarak ordu ve emniyet teşkilatında temizlik harekatına başladı.

Correa, Ekvador'daki hava üssünde bulunan 100 Amerikan askerini ülkeden çıkarmakta da kararlı olduğunu belirtti.

Üst düzeydeki bazı komutanların, istihbarat bilgilerini Bush yönetiminin Latin Amerika'daki en yakın müttefiki Kolombiya ile paylaştığını açıklayan Correa, geçtiğimiz haftalarda Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve diğer üst düzey subayları görevden almıştı.

Bush yönetiminin en sert muhaliflerinden Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in de yakın müttefiki olan Correa'nın attığı adımlar, seleflerinin izlediği politikalardan açık bir ayrılığı ortaya koyuyor.

Ekvador'un sahil kendi Manta'da bulunan ABD üssünün kapatılması ihtimali de ABD için ciddi bir tehdit olarak yorumlanıyor. Manta'daki üs, ABD'nin Güney Amerika'daki en önemli askeri mevziii olarak değerlendiriliyor. ABD yönetimi ise bu üssün Peru'ya bağlı Iquitos bölgesine taşımayı planlıyor.

PERU TUZAĞA DÜŞMEYECEK

Ancak ABD tarafından Peru'ya kurulması planlanan askeri üs, Perulu uzmanlar ve milletvekilleri tarafından ülke bağımsızlığına karşı tehdit olarak değerlendiriliyor. Bölgedeki uyuşturucu ticareti üzerine çalışmalarıyla bilinen Ricardo Soberon, ABD Güney Komutanlığı'nın Ekvador'daki üssünü Peru'ya taşıması kararını değerlendirdi.

Üssün görünüşteki amacının, 'bölgedeki uyuşturucu ticaretine karşı koordinasyon merkezi olarak çalışmak' olarak ifade edildiğini söyleyen Soberon, esas amacın ise Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelere karşı asker konuşlandırmak olduğunu savundu.

Yasal Savunma Enstitüsü askeri uzmanı Jose Robles, Peru'daki her tür yabancı askeri varlığı kınadığını; özellikle de bu varlığın 'uyuşturucu ticaretine karşı' kılıfıyla sunulmasına karşı olduğunu vurguladı. Robles, ne Peru halkının, ne de parlamentonun ABD askeri üssünü kabul edeceğini söylerken, Peru'ya yönelik olarak son dönemde artan şüpheli ABD uçuşları hakkında acil bir açıklama yapılması gerektiğini savundu.

Star



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs