En Sıcak Konular

Rusya'dan Türkiye'ye enerji engeli!

22 Nisan 2008 10:08 tsi
Washington'da yapılan enerji toplantısında konuşmacılar, Rusya'nın, enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden iletilmesini engellemeye çalıştığını belirterek, AB, ABD ve Türkiye'ye birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Washington'da Jamestown Vakfı adlı kuruluşça düzenlenen "Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında enerji köprüsü olarak rolü" konulu toplantıda konuşmacılar, Rusya'nın, enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden iletilmesini engellemeye çalıştığını belirterek, AB, ABD ve Türkiye'ye birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'nda uzun yıllar görevde bulunduktan sonra geçen yıl ayrılan ve halen enerji konusunda danışmanlık yapan emekli büyükelçi Mithat Balkan, Türkiye'nin rolünü içeren enerji projeleri konusunda bilgi verdikten sonra, Ankara ile Moskova arasındaki iyi siyasi ilişkilere karşın Rusya'nın, enerji konusunda Türkiye'yi bir rakip olarak gördüğünü ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden aktarılmasını engellemeye çalıştığını anlattı.

Balkan, Türkiye üzerinden orta Avrupa'ya kadar Azerbaycan gazının iletilmesini öngören Nabucco projesinin sıkıntıda olduğunu kaydederek, bunun işlemesi için büyük sorumluluğun, AB, ABD ve Türkiye'ye ait olduğunu ve zaman geçirilmemesi gerektiğini söyledi.

Hudson Enstitüsü kuruluşunun enerji uzmanı Zeyno Baran da Rusya'nın, enerji kaynaklarının satımı ve iletimi konusunda tekel olmaya çalıştığını ve bu yönde eski Sovyet cumhuriyetlerine baskı uyguladığını dile getirdi.

AB ülkelerinin birleşik bir enerji politikası olmadığına işaret eden Baran, Rusya'nın engellemelerine karşı Nabucco'nun başarısı için AB, ABD ve Türkiye'nin birlikte çalışması gerektiğini belirtti. 

haber7



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs