En Sıcak Konular

Hırvatlar yolu yarıladı!

22 Nisan 2008 09:52 tsi
Hırvatlar yolu yarıladı!
Avrupa Birliği (AB) katılım sürecine Türkiye ile birlikte 2005'te başlayan Hırvatistan, dün 2 fasıl daha açarak toplam 35 faslın 18'inde müzakereleri başlattı.

Slovenya dönem başkanlığında Türkiye'nin de davet edileceği haziran ayında düzenlenecek Hükümetler Arası Konferans'ta 3-4 fasılda daha müzakereleri başlatmayı hedefleyen Hırvatistan, müzakereleri yılın ikinci yarısında daha da hızlandırarak mevcut AB Komisyonu'nun görev süresi sonuna (Kasım 2009) kadar sonuçlandırmak istiyor. Fasılların yarısından fazlasını müzakerelere açmasına rağmen sadece 2'sini kapatan Zagreb'in müzakereleri tamamlayabilmesi için birçok kapanış kriterini yerine getirmesi gerekiyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hırvatistan ile müzakerelerin gelecek yıl tamamlanabileceğini belirterek, kasım ayında yayınlanacak ilerleme raporunda süreci hızlandırmak için yeni bir yol haritasını önereceklerini ifade etmişti. Önümüzdeki yıl müzakereleri tamamlaması durumunda Hırvatistan'ın muhtemelen 2011 yılında AB'nin 28'inci üyesi olması bekleniyor. Katılım müzakerelerine Zagreb ile eşzamanlı başlayan Ankara ise bugüne dek 6 fasılda müzakereleri başlattı ve 1'inde kapattı. AB, Türkiye ile haziran ayında düzenlenecek Hükümetler Arası Konferans'ta 2 fasılda daha müzakereleri başlatmayı planlıyor.

Rehn: Reformlar sürerse Türkiye 10 yılda üye olur

AB Komisyonu'nun Genişleme Komiseri Olli Rehn, Türkiye'nin reformları kararlı şekilde sürdürmesi halinde 10 ila 15 yıla kadar AB üyesi olmasını beklediğini söyledi. Rehn, Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye'nin henüz gitmesi gereken uzun bir yol var. Reformları kararlı şekilde sürdürdüğü takdirde, Türkiye'nin 10 ila 15 yıla kadar AB üyesi olmasını bekliyorum.'' dedi. "Birliğin sınırları nereye kadar?'' şeklindeki bir soruya karşılık da Rehn, yeni AB reform sözleşmesine göre, isteyen her ülkenin AB'ye girmek için başvuruda bulunabileceğini; ancak kendilerinin her ülkeyi kabul etmek zorunda olmadıklarını belirterek, "Haritada bir çizgi çekerek ya da yeni bir perde kurarak kapıyı tümüyle kapatmak yanlış olacaktır. Avrupa'nın sınırlarını sonsuzluğa kadar belirleyemeyiz. Böyle bir durumda AB stratejik seçeneklerini kaybeder." ifadesini kullandı. Olli Rehn, AB'nin, haziran ayında Türkiye'yle 2 yeni başlığın daha açılmasını planladığını kaydetti.

zaman
 



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs