kapatma davası mı? | " /> kapatma davası mı? | "/>

En Sıcak Konular

CHP'ye kapatma davası mı?

22 Nisan 2008 08:32 tsi
CHP'ye kapatma davası  mı?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin Kanaltürk’e 3 milyon dolar usulsüz ödeme yaptığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, CHP’nin Kanal Türk’e yaptığı ödemeyle ilgili dava dosyasının Anayasa Mahkemesi’ne intikal ettirildiği kaydedildi. 

Başsavcılık, CHP’nin Kanaltürk’e (Yaşam TV’ye) ödeme yaptığı iddialarına ilişkin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, başsavcılığa ilettiği yazı ve eklerinin, siyasal partinin mali denetimi kapsamında görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderildiğini duyurdu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan konuya ilişkin basın bildirisinde, şunlar kaydedildi:

“21.04.2008 günü bazı yayın organlarında yer alan Cumhuriyet Halk Partisi ile Yaşam TV Yayın Hizmetleri A.Ş. arasında 2004 ve 2005 yıllarına ilişkin çeşitli ödemelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Söz konusu konuya ilişkin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilettiği yazı ve ekleri, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun hükümleri uyarınca siyasi partinin mali denetimi kapsamında görüldüğünden yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmiştir.”

TUNCAY ÖZKAN NE DEMİŞTİ?
Kanaltürk’ün sahibi Tuncay Özkan, Kanaltürk’ü 17 milyon dolara kurduğunu söylemiş, Maliye’nin kanalda inceleme başlatması üzerine ise, bunun sadece 3 milyon dolarının ödenmiş sermaye olduğunu belirtmiş, bunun da Kanal D’den Çukurova Grubu’na geçerken aldığı transfer parası olduğunu söylemişti. Tuncay Özkan, Cumhuriyet mitingleri sırasında da, “Kanalım CHP’nin emrinde” açıklamasıyla dikkat çekmişti.

CHP: SIRRI İFŞA DAVASI AÇACAĞIZ
Maliye Bakanlığı’nın Kanaltürk’e yaptığı mali incelemede bazı usulsüzlükler tespit ettiği, CHP’nin Kanaltürk’e karşılıksız olarak 3 milyon dolar para aktardığı haberi çıktığında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek açıklama yapmış, Kanaltürk ile karşılıklı reklam anlaşması yaptıklarını ve ödenen parayla ilgili belgelerin mevcut olduğunu söylemişti.

Özyürek, “Kanaltürk’e hizmet karşılığında avans verildiğini ve bunun belgeli olduğunu” savunurken, söz konusu haberin “vergi sırrını ifşa ettiği için suç oluşturduğu” iddiasıyla yargıya başvuracaklarını söylemişti. Özyürek şöyle demişti: “Biz onlara (Kanaltürk) 3 milyon dolarlık avans vermiştik. Onun bir kısmı çeşitli hizmetlerle kapatıldı. CHP belgeseli gibi çalışmalar hazırlanması ve seçim dönemlerinde bu televizyondan partinin reklamlarının yayınlanması karşılığında verilmiştir.”

“VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOK”
Anayasa Mahkemesi’nde bir yıldır dosyasının bulunduğu ortaya çıkan CHP’den bugünkü tepki ise, Grup Başkanvekili Süha Okay’dan geldi. Okay, gazetecilerin soruları üzerine, konunun bir yıl sonra yeniden gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını belirterek “CHP’nin veremeyeceği hiçbir hesabı yoktur” dedi.

CHP’nin, yasal çerçeve içerisinde ödeme yaptığını ifade eden Hakkı Süha Okay, şöyle devam etti: “Bu tür spekülasyon ve dedikodularla, belki kimi basın organları, AKP’ye alternatif olarak CHP’yi de tartışmanın içine sokmak isteyebilir. Ancak bu konu, bir yıl öncesinin tartışma konusuydu. Birileri 1 yıl öncekini, birileri de 85 yıl öncekini tekrar tekrar gündeme getirerek, kimi ilişkilerle ilgili CHP’ye çamur atmak istiyor. Bu doğaldır, zaten siyasal iktidarın başı olan Başbakan’ın yapmak istediği de budur. CHP’nin veremeyeceği hiçbir hesabı yoktur.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise bu konuda bilgisi olmadığını belirtirken, CHP’nin yaptığı her işi yasal çerçeve içinde yapmaya büyük özen gösterdiğini vurguladı. Öymen, “Partimizin politikası budur. Şimdiye kadar da buna çok büyük özen gösterdik. Hiçbir yolsuzluk, usulsüzlük partimizde yoktur. Benim bildiğim de yasalara aykır herhangi bir faaliyetimiz yoktur” diye konuştu.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği belgeleri delil olarak kabul ederse, Anayasa’nın 69. ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 67 ve 70. maddelerine aykırılık nedeniyle, CHP için de kapatma davası açılabileceği konuşuluyor.

Ntvmsnbc

 



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs