En Sıcak Konular

Türk-İş'in Gül'den talepleri neydi?

21 Nisan 2008 17:02 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İş Genel Başkanı Kumlu ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Pembe Köşk'te basına kapalı gerçekleşen kabulde Türk-İş'in talepleri vardı:

Pembe Köşk'te basına kapalı gerçekleşen kabulün başlangıcında basın mensuplarının görüntü almalarına izin verildi.

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, kabulün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda görüşüldükten sonra yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki 65 yaş fiili hizmet zammı ve güncelleme katsayısı gibi konulardaki taleplerinin karşılanmadığını belirterek, bu konularda Cumhurbaşkanı'ndan yardım istediklerini söyledi.

Türk-İş, DİSK ve KESK olarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama isteklerini daha önce ilan ettiklerini ve konuyu İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile de görüştüklerini anımsatan Kumlu, 1 Mayıs'ın bayram ve tatil ilan edilmesi yönündeki isteklerini de Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiklerini ve bu konuda gerekli düzenleme yapılması için ricada bulunduklarını anlattı.

Mustafa Kumlu, Gül'ün bu konuyla ilgili ''Arkadaşlarımızla görüşelim, değerlendirelim'' dediğini aktardı.

Gül'ün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de Kumlu, ''Yorum yapmadı'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın yasadan rahatsızlığı yok mu?'' sorusuna karşılık Kumlu, ''O konuda bir şey söylemedi'' yanıtını verdi.

-TÜRK-İŞ'İN GÜL'DEN TALEPLERİ-

Türk-İş Başkanı Kumlu ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı Gül'e taleplerini yazılı olarak da sundu.

Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasını öngören ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un TBMM'de görüşülmesi sırasında önerilerinin bir kısmının kabul edildiği belirtilen talep yazısında, ''Ancak, kamuoyunda rahatsızlık yaratan kimi hükümlerde taleplerimizin dikkate alınmaması, yasanın uygulama sürecinde de ciddi sorunları ve mağduriyetleri beraberinde getirecektir'' denildi.

Emeklilik yaşının 58-60 olarak korunmasının, ülke gerçeklerine daha uygun bir yaklaşım olacağı da ifade edilen yazıda, emekli aylıklarının hesaplanmasında gelişme hızının mevcut mevzuatta olduğu gibi yüzde 100 olarak dikkate alınmasının, aylık bağlama oranının ise ilk 10 yıl, her 360 gün için yüzde 3 olarak hesaplanmasının, aylıkların düşmesini büyük ölçüde engelleyeceği belirtildi.

Talep yazısında, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü yüzde 25 ve daha yüksek oranda kaybeden sigortalılardan çalışmayanlara bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirinde alt sınır uygulanmasının bu durumdaki sigortalıların mağduriyetini önleyeceği ifade edildi.

Yasal düzenlemeler ile ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaları nedeniyle fiili hizmet zammından yararlanan sigortalıların bu haklarının ellerinden alındığı da hatırlatılan yazıda, ''Söz konusu hakkın sürdürülmesi, hakların korunması ilkesine daha uygun düşecektir'' denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, Emek Platformunun temsilcileri ile yapılan görüşmelerde çalışanlara, emeklilere, bunların hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimlere verilecek sağlık hizmetlerinin yöntemini, ilaç, protez, ortez, tıbbi araç ve gereçlerin miktar ve sürelerini belirleyecek komisyonlar ile satın alınacak bu hizmetlerin fiyatlarını belirleyecek komisyonlarda karar alma sürecine katılma yetkisinde ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin de bulunması istendi.

Yazıda, ''Kamuoyunda büyük rahatsızlıklar yaratan söz konusu düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, taleplerimizin dikkate alınarak bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilmesi'' istendi.

Talepler arasında, ''tarihsel önemi dikkate alınarak 1 Mayıs 2008 Perşembe günü yapılacak İşçi Bayramı kutlamalarında Taksim Meydanı için gereken iznin verilmesi, diğer ülkelerde olduğu gibi 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak bir gün süreyle tatil edilmesine ilişkin yasal düzenlemenin ivedilikle yapılması'' da yer aldı.


AA
 



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs