En Sıcak Konular

Mesut Yılmaz: AKP fırsatı değerlendiremedi

21 Nisan 2008 16:03 tsi
AKP’ye yönelik açılan kapatma davasını değerlendiren Rize milletvekili Mesut Yılmaz, siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi açısından arzu edilen bir durum olmadığını kaydederek şöyle konuştu:

“Benim endişem Türkiye’de siyasi gerilimin mevcut meclis kompozisyonu nedeniyle giderek artması. Bu durumun hem gereksiz bir takım rejim tartışmalarını gündeme getirmesi, hem de vatandaşın acil çözüm bekleyen sorunlarının çözümsüz kalmasına neden olması. Vatandaşla siyaset arasında mesafenin büyümesinden, uçurum doğmasından endişeliydim. Seçim sonrası yaşanan gelişmeler maalesef benim bu endişelerimi haklı çıkardı. Bugün ülkede geçmişte hiç yaşanmamış bir siyasi gerilim yaşanmaktadır. Ankara’nın gündemi başka, Türkiye’nin gündemi başka. AKP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açtığı kapatma davası Türkiye’de siyasette yeni bir konjektür ortaya çıkardı. Siyasi partilerin kapatılması demokrasi açısından arzu edilen, demokratik açıdan gurur duyulacak bir şey değildir. Ancak Türkiye’de benzer nedenlerden dolayı kapatılmış birçok siyasi parti mevcuttur. AKP hakkında bir kapatma kararı verilirse, Türk siyasetinin yeniden şekillenmesi gündeme gelecektir. Bu tür olasılıklara karşı siyasetin hem hazırlıklı ve demokratik süreci kesintiye uğratacak tehlikelere karşı duyarlı olması gerekir.”

AKP FIRSATI DEĞERLENDİREMEDİ

Kendilerinin öteden beri, vatandaşın gündemini siyasetin gündemi yapmayı amaçlayan, devletin temel ilkeleri ile vatandaşın değerleri arasında uyum sağlamayı hedef almış bir siyasi hareketi temsil ettiklerini belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP bu konuda yakın bir tarihte çok büyük bir fırsat ele geçirmişti. Ama öyle gözüküyor ki bu fırsatı değerlendirememiş. Bügün Türkiye’yi kucaklayacak bir parti olma yerine, Türkiye’yi gerilimlere sürükleyen kutuplaşmanın bir parçasını tercih etmiştir. Başbakan’ın seçimlerden sonra söyledikleri ne kadar umut verici olsa da, daha sonraki davranışları buna ters yönde olmuştur. Türkiye gereksiz yere aşırı bir siyasi kutuplaşmaya itildi.”

‘AB'YE GEREKEN TEPKİ GÖSTERİLEMEDİ’

AB’nin AKP’nin kapatılması konusundaki tutumu ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Mesut Yılmaz şöyle devam etti:
“Avrupa Birliğinin en temel değerlerinden biri yargının bağımsızlığıdır. AB adına yapılan çeşitli açıklamalar yargının bağımsızlığı ilkesi ile bağdaşmayan açıklamalardır. Türkiye yerine başka bir AB ülkesinde böyle bir dava görülseydi ve bu açıklamaları AB temsilcileri yapsaydı o ülkelerden çok sert tepki görürlerdi. Türkiye’den böyle bir tepki görmemeleri maalesef iktidarın doğrudan yargıyla karşı karşıya gelmesinin bir sonucudur. Yargının çıkıp buna tepki gösterecek hali yok. Bu devlete düşer. Ancak devleti temsil eden Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet, bu yargılamanın tarafı olduğu için Türkiye AB’ye karşı vermesi gereken refleksi verememektedir. ‘Sen benim yargıma karışamazsın’ mesajını Türkiye verememiştir. Ama bazı iddialara göre tam tersine, bu organlardan daha çok müdahil olmaları konusunda temaslar yapılıyor. Bunlar yanlış şeylerdir.”

İDDİALAR GEÇERLİ İSE TÜRKİYE'Yİ YÖNETEMEZLER

Türkiye’nin kendi yargısına güvenmemesi halinde eksik bir devlet durumunda olacağını vurgulayan Yılmaz, kapatma davasının siyasi olduğu yöndeki iddialarla ilgili de şunları söyledi:: “O zaman Türkiye’nin baştan aşağı yeniden yapılanmaya ihtiyacı var demektir. Bu Anayasa Mahkemesi’ne eğer güvenmiyorsa, o zaman beni niye oraya gönderdi yargılanmam için. Eğer güvenmiyorsa, daha önce bu mahkeme tarafından kapatılan diğer partilere niye aynı tepkiyi göstermedi? DTP’ye açılan kapatma davasına Sayın Başbakan ‘Bu yargının meselesidir’ dedi. Ama kendileri için açılınca bunun ‘siyasete yapılmış bir yargı darbesi’ olduğunu ileri sürdü. Bunlar birbirleri ile çelişen ifadelerdir. Ortada henüz bir yargı kararı yoktur. Ancak olursa herkes için bağlayıcı olacaktır. Ortada savcının iddiaları var. AKP’nin yapması gereken husus, bu iddiaların geçersiz olduğunu kanıtlamaktır. Zaten bu iddialar geçerli ise AKP’nin Türkiye’yi yönetmeye hakkı yoktur. Eğer AKP Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara mutabık kalmazsa, bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürebilir.”

milliyet



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs