En Sıcak Konular

Tutanaksız 'yol tutmanın' zararı çok

21 Nisan 2008 12:20 tsi
Hasarlı kazalarda polis bekleme yerine tutanaklı dönem başladı. Ancak, sürücülerin küçücük bir eksiği çok büyük bir soruna neden oluyor. İşte unutmamanız gerekenler.

Maddi hasarlı kazalarda sürücülerin mutabakat sağlaması halinde kaza tespit tutanağı düzenleyerek olay yerinden ayrılmalarına ilişkin uygulama, kaza yapan şoförlerin ve görevli trafik polislerinin işini kolaylaştırırken, yanında tutanak bulundurmayan sürücüler ise eski uygulamaya mahkûm kalarak hem trafik akışını aksatıyor hem de asgari 2 saat yolda polis bekliyor.

Maddi hasarlı kazalarda tutulan ‘kaza tespit tutanağı’nın boş matbu formunu yanında bulundurmayan sürücüler saatlerce polis beklerken, tutanağın nasıl tutunacağını bilmeyenler ise zor anlar yaşıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, uygulamanın başlangıç tarihi olan 1 Nisan’dan bu zaman geçen 20 günde polise yapılan kaza başvurularında yüzde 70’lere varan düşüş gözlemlenirken, yanında tutanak formu bulundurmayan ve nasıl tutulacağını bilmeyen sürücüler zor anlar yaşıyor.

Maddi hasarlı kaza halinde polisi beklemeden, tutanağı tutup, fotoğrafını çekip, olay yerinden ayrılması gereken sürücülerin, çok kolay temin edilmesine rağmen yanlarında bulundurmadıkları formlar yüzünden saatlerce beklemesine anlam veremeyen yetkililer, her fırsatta sürücülere hem kaza tespit tutanağı formu dağıtıyor hem de maddi hasarlı kazalarda bu formların nasıl kullanılacağını öğretiyorlar.

İnternet sitelerinden rahatlıkla temin edilebilen bu formlardan çıktı alındığı gibi fotokopi ile çoğaltmasında hiç bir sakınca yok.

Kaza yapan sürücülerin en çok tutanak tutarken zorlandığını tespit edildiği uygulamada, sürücülerin aklına takılan onlara soru trafik görevlilerine iletiliyor. En çok hatanın kimde olduğunu taraflarca nasıl belirleneceği konusunda tartışan ve çıkmaza giren sürücüler tutanak tutarken dikkat etmesi gereken çok ince ayrıntılar var… Tutanakta yer alan bilgiler ve kaza krokisi kadar kaza yerindeki araçların çekilen fotoğraflar belirleyici en önemli etken oalrak dikkat çekiyor.

KAFA KARIŞTIRAN SORULAR?

Daha çok; “Kaza tespit tutanağı hangi kazalarda tutulur? Fotoğraf çekmek önemli mi? Hatanın kimde olduğuna kim karar verecek? Tutanak tutulduktan sonra ilk başvuru nereye yapılacak? Hata payları farklı belirlenirse ne olur? Tazminatlar en geç kaç günde ödenir? İkiden fazla araç maddi hasarlı kaza yaparsa polise gerek var mı? Kaza yaptığınız aracın şoförünün ehliyeti yoksa ne yapacağız?” soruları ile çıkmaza giren sürücülerin, kaza tespit tutanağı ile ilgili tüm öğrenmek istediği ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz…

EHLİYET VE SİGORTA ŞART
Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın. Kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor.

TUTANAĞA KUSUR ORANI YAZMAYIN
Tutanağa yalnızca kazanın oluş şeklini yazın, kusur oranı yazmayın. Kroki çizmeyi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşleri yazmayı unutmayın.

FOTOĞRAF ÇEKMEYİ UNUTMAYIN
Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin. Bu zorunlu değil, ancak kusur oranının belirlenmesinde avantaj sağlar.

ARACINIZI EMNİYET ŞERİDİNE ÇEKİN
Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekin. Tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz.

KAVGA ETMEYİN, EXPER KARAR VERECEK
Hasar oranını belirlemeye ya da bu yüzden karşı taraf ile kavga etmeye kalkışmayın. Zira hasarı sigorta şirketlerinin uzmanları belirleyecek. Bu noktada çekeceğiniz fotoğraflar önem kazanacak.

İLK BAŞVURU SİGORTA ŞİRKETLERİNE
Kaza yapan taraflar, kazanın oluş şeklini birlikte tutanağa yazıp mutlaka imzalayacak. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigortası veya kasko sigortası şirketine başvuru yapılacak.

SÜRE KISITLAMASI YOK AMA...
Tutanağın taraflarca sigorta şirketlerine ulaştırılmasında zaman açısından bir kısıtlama bulunmuyor ancak tutanak ne kadar hızlı ulaştırılırsa o kadar çabuk sonuçlanır.

YÜZDE 0, 50, 100 HATA PAYI
İlk başvuruyu alan sigorta şirketleri, en geç 1 gün içinde tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecek. Sigorta şirketleri, TRAMER vasıtasıyla 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre kaza sorumluluk değerlendirmesi yapacak.

TUTANAKLAR ZAMANINDA GÖNDERİLMELİ
Kaza sorumluluk değerlendirmesi TRAMER sisteminden yapılacak. Tutanağı zamanında TRAMER'e iletmeyen sigorta şirketi, tutanağı gönderen şirketin belirlediği oranları kabul etmiş olacak.

HATA PAYLARI FARKLI BELİRLENİRSE...
Sigorta şirketlerinin kaza sorumluluk değerlendirmesinde farklı sonuçlara ulaşılırsa, kaza tutanağı TRAMER bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na sunulacak. Komisyon, 3 gün içinde tutanak ve fotoğrafları inceleyerek hata paylarını kesin olarak belirleyecek.

TAZMİNATLAR 8 GÜNDE ÖDENECEK
Sigorta şirketi, belgeler tamamlandıktan sonra 8 iş günü içinde tazminatı ödeyecek.

TUTANAK İNCELEMELERİ İNTERNETTEN İZLENEBİLECEK
TRAMER, tazminat kazanan hak sahiplerinin tutanak incelemesinin hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak alt yapı kurdu.

UYGULAMA TEK TARAFLI KAZALARI KAPSAMIYOR
Tutanak, en az 2 aracın karıştığı kazalarda tutulabilecek. Uygulama, tek taraflı kazaları kapsamıyor.

İKİDEN FAZLA ARAÇ KAZA YAPARSA
İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla -fotokopi ile çoğaltılmış olabilir- form kullanılabilecek. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecek. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecek.

BU TÜR KAZALARDA TUTANAK TUTMAYIN

Sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumlar ise şöyle:

*Sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle ile araç kullanılıyorsa
*Sürücünün yaşı küçükse
*Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa
*Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise
*Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse
*Kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse
*Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise *Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

 haber 7



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs