CHP tepki vermeliydi | " /> CHP tepki vermeliydi | "/>

En Sıcak Konular

Koç: Darbe günlüğüne CHP tepki vermeliydi

21 Nisan 2008 10:45 tsi
Koç: Darbe günlüğüne CHP tepki vermeliydi Yaklaşan CHP kongresi öncesi Haluk Koç'tan demokrat çıkışlar sürüyor. Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Koç, türbandan, e-muhtıraya, darbe günlüklerinden, ulusalcı mitinglere kadar pekçok konuda nasıl bir CHP kurabileceğini açıkladı.

Ahmet Hakan / Hürriyet

Koç: Darbe günlüğüne CHP tepki vermeliydi


CHP’de Baykal’a rakip çıkan isimlere sorduğum sorulara yanıtlar geldi...

Öncelikle Haluk Koç’un yanıtlarını yayınlıyorum...

Okuyalım ve görelim: Haluk Koç, Baykal’dan ne kadar farklı imiş...

TÜRBAN Türbanın İslam’ın bir simgesi olarak öğrenciler ve kamu çalışanları tarafından giyilmesini doğru bulmuyorum. Türbanın ne derece özgürleştirici bir simge olduğu, İslam’a göre zorunlu olup olmadığı, giyilmesindeki "yan etkilerin" ve "baskıların" derecesi ayrıca irdelenmeden bu konudaki ya hep ya hiç yaklaşımını da sağlıklı bulmuyorum...

AVRUPA BİRLİĞİ Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin "CHP’nin işi" olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü CHP’nin çağdaşlaşma anlayışının AB’ye tam üyeliğin altyapısı olduğunu söylemek isterim. Çağdaşlaşma kavramı, laikliği ve demokrasiyi de içerir... AB ile AKP arasında kan uyuşmazlığı vardır.

PARTİ KAPATMA İddia ediyorum: Üst yönetimi değişen, demokratikleşen ve halkla kucaklaşan CHP, AKP’nin üstesinden kesinlikle gelecektir. Çünkü sanıldığının aksine AKP demokrasiyi güçlendirmiyor. AKP’de parti içi demokrasi yoktur. AKP, Siyasal Partiler ve Seçim Yasaları’nın daha katılımcı ve demokratik olması için adımlar atmıyor. Sendikal haklar, sosyal haklar konusunda çağın gerisindeki uygulamalara sarılıyor. Ancak yargının işine karışmayı demokrasi anlayışıma uygun bulmuyorum. Kuşkusuz partiler kapatılmamalı; ancak partilerin ırkçı ve dinci faşizme yönelmelerine de olanak verilmemeli. Demokrasi, kendisini boğacak olanakları sağlamak anlamına gelmez.

LAİKLİK UYGULAMALARI Evet, laiklik uygulamalarından doğan sorunlar var; Alevi-Bektaşi yurttaşlarımızın şikayetleri bunun en somut kanıtıdır. Cemevleri neden ibadet evi sayılmasın? Diyanet İşleri Başkanlığı neden yeniden yapılandırılmasın?

ULUSALCI MİTİNGLER Miting meydanlarındaki ulusalcıları, birilerinin yaptığı gibi "ötekiler" olarak algılamıyorum. Ülkemizin tarihsel ve toplumsal gelişiminin doğal bir sonucu ve bir uyarı işareti olarak görüyorum.

SOSYAL DEMOKRASİ CHP, kesinlikle Avrupa tipi bir sosyal demokrat partiye dönüşmelidir.

İRTİCA Ülkenin çok sorunu var... AKP siyaseti tıkadı... Ekonomi yalpalıyor. İşsizlik artıyor. Büyüme düşüyor... Enflasyon başkaldırıyor... Bunlar yaşamsal sorunlar... Ancak bu sorunların varlığı, irtica tehlikesi olmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü AKP devlet bürokrasisini tarikatlara göre dolduruyor, eğitim bilimsellikten uzaklaştırılıyor.

DARBE GÜNLÜKLERİ Görevde olan generallerin darbe günlüklerine kesinlikle tepki verirdim... Ben CHP üst yönetiminin 27 Nisan 2007’de gece yarısı verilen "e-muhtıra"ya karşı çıkmasını isterdim.



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs