En Sıcak Konular

Mehdi Eker: Pirinç krizi spekülasyon

20 Nisan 2008 20:01 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin yeteri kadar hububatı ve pirinci olduğunu belirterek, ''1 kilo pirincin maliyeti 1,3 YTL'dir. Şimdi birileri bunu 3,5-4,5 YTL'ye satıyorsa bu bir yapay sorundur. Bir spekülasyondur'' dedi.

Bakan Eker, TV8'de katıldığı bir programda, pirinçte yaşanan artış ve gündemdeki diğer konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Pirinç ile ilgili "memlekette kriz var, kıtlık var, karaborsa var" şeklinde çizilen tablonun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Eker, "Kriz diyebilmeniz için 3 markete gidersiniz size 'pirinç yok' denirse o zaman 1970'leri hatırlarsınız. O dönemlerde markette tüp, şeker, un bulgur yoktu. Bugün hangi markete giderseniz her şey var. Burada önce bunun adını koyalım. Bu kriz değil" diye konuştu.
 
Bazı firmaların dünyadaki bir takım gelişmeleri dikkate alarak bunu bir fırsata çevirip yüksek kar etme gayreti içine girdiklerini belirten Eker, ama bunun "kriz var" şeklinde yansıtılmasının doğru olmadığını bildirdi.
 
Dünyada biyoyakıt kullanımının artmasıyla birlikte uluslararası piyasalarda gıda maddelerinde de artış yaşandığına dikkati çeken Eker, bundan en çok ithalatla vatandaşlarını besleyen ülkelerin etkilendiğini vurguladı.
 
Mısır'ın, 1 Kasım 2008'e kadar pirinç satmayacağını açıklamasıyla birlikte dünyada bir panik havasının oluştuğunu anlatan Eker, "Çünkü Mısır'ın buğday ile sorunu vardı. Alması gereken buğdayı alamamıştı. O da böyle bir yola başvurdu. Bununla birlikte Tayland, Çin, Hindistan gibi pirinç üreticileri de pozisyon almak için beklemeye başladı" dedi.

"Yeteri kadar pirincimiz var"
 
Türkiye'nin yeteri kadar buğdayını ve ihtiyaç duyduğu pirincin yüzde 80'ini üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Eker, "Birileri hükümete muhalefet etme ve ekonomik kriz havası oluşturma gayreti içinde. Türkiye 17,5 milyon ton kuraklığa rağmen buğday üretti. Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye'nin pirinç üretimi 200 bin tondu. Bugün 400 bin ton" diye konuştu.
 
"1 kilo pirincin maliyetinin 1,3 YTL olduğunu ifade eden Eker, "Şimdi birileri bunu 3,5-4,5 liraya satıyorsa bu bir yapay sorundur. Bir spekülasyondur. Yapay bir sorunla memleketi meşgul etmenin, insanların paniğe kapılmalarına yol açmanın bir anlamı yok. Yeteri kadar hububatımız var, pirincimiz var" dedi.
 
Pirinç konusunda hükümet olarak her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Eker, bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) sıfır gümrükle ithalat yetkisi verdiklerini anımsattı.
 
AK Parti'nin 2002 yılında iktidara geldiği dönemden bugüne kadar yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Eker, 2002 yılında Türkiye'de çeltik üretiminin 360 bin ton olduğunu, 2006'da ise bu rakamın 696 bin tona ulaştığını anlattı.
 
2007'de kuraklığa rağmen Türkiye'nin çeltik üretiminin 650 bin ton olduğuna dikkati çeken Eker, çeltik üretiminin 4-5 yılda destek ve teşviklerle iki katına çıkarıldığını kaydetti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pirinçle ilgili ortaya çıkan iddialara ilişkin söylediği, "Bu cambazlara aldanmayın. Gerekirse ihbarda bulunun. Bunların üzerine üzerine gideceğiz" açıklamasını hatırlatan programın sunucusunun, "Bununla ilgili vatandaşlar bizzat sizi arayabilirler mi. Cep telefonu numaranızı verir misiniz" şeklinde sorusu üzerine Eker, numarasını verdi.
 
Devletin ilgili kurumları olduğunu, bu kurumların denetimlerini yaptığını anlatan Eker, "Biz de bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. 1,3 YTL'ye mal edilen 1 kilo pirinç eğer 4,5 YTL'ye satılıyorsa bu kabul edilebilir bir kar oranı değildir. Vatandaş olarak da biz tepki ortaya koymamız lazım" dedi.

cnnturk.com



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs