En Sıcak Konular

Savunma ihalelerinde ikinci kriz

20 Nisan 2008 16:24 tsi
Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 9 Nisan'daki toplantısında, VİP uçak alımında olduğu gibi, Göktürk Uydu Projesi’nde de büyük bir kriz çıktığı ileri sürüldü.

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 9 Nisan'daki toplantısında, VİP uçak alımında olduğu gibi, Göktürk Uydu Projesi’nde de büyük bir kriz çıktığı ileri sürüldü.

Ankara kulislerine yansıyan bilgiye göre, İcra Komitesi’nin üçlü toplantısında, Başbakan Erdoğan, Göktürk Uydu Projesi’nin İtalyanlara verilmesini önerdi.

İddiaya göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, bu sözlere “biz Almanları istiyoruz. Almanlar olmazsa İngilizleri tercih ediyoruz. İtalyanları ise kesinlikle istemiyoruz” yanıtını verdi. Hükümet ile askerler arasındaki bu görüş farkı nedeniyle proje yeniden ertelendi.


Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 9 Nisan'daki toplantısında, hükümet ile askerler arasında, VİP uçak alımında olduğu gibi Göktürk Uydu Projesi’nde de kriz yaşandığı ortaya çıktı. Hükümetin ihalenin İtalyanlara verilmesini istediği, askerlerin ise buna kesin bir dille karşı çıktığı bildirildi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 9 Nisan'daki toplantısında, PKK’yı uzaydan gözleyecek olan Göktürk Uydu Projesi’nde karar çıkması bekleniyordu. İhale öncesinde, hükümetin ve sivil bürokratların İtalyanlara göz kırptığı, uydunun kullanıcısı olacak askerlerin ise Almanları tercih ettiği konuşuluyordu. Ancak toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Göktürk Uydu Projesi’nin bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendiği kaydedildi.

Ancak kulislere yansıyan bilgiye göre, projenin bir sonraki toplantıya ertelenmesi sırasında, hükümet ile askerler arasında derin görüş ayrılıkları olduğu ortaya çıkmış ve tartışmalar yaşanmıştı. Toplantı sırasında, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın projeyle ilgili sunumundan sonra icra komitesinin asli üyeleri ayrı bir odada toplanmışlardı. Kulislere sızan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yaklaşık yarım saat süren üçlü zirvesinden sonra, bürokratlara “bu maddeyi geçelim” direktifi verilmişti.

-KARŞILIKLI RESTLEŞME-

Ankara kulislerinde son günlerde konuşulan bilgiye göre, üçlü zirvede hükümet ile askerler arasında derin görüş ayrılığı olduğu ortaya çıktı. Kulislere göre, üçlü zirvede Başbakan Erdoğan, uydu ihalesinin İtalyanlara verilmesini önerdi. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt buna kesin bir dille karşı çıktı. Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre, Orgeneral Büyükanıt bu konuda, “Biz ihalenin Almanlara verilmesini istiyoruz. Almanlar olmazsa ikinci tercihimiz İngilizler. Ancak İtalyanları kesinlikle istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu keskin görüş ayrılığı nedeniyle de Göktürk Uydu Projesi yeniden ertelendi.

-BÜROKRATLAR DA TARTIŞMIŞTI-


Türkiye’nin büyük önem verdiği Göktürk Uydu Projesi’nde İtalyan Telespazio, Alman OHB ve İngilizlerin EADS Astrium firmaları yarışıyor. Projede bir süre önce Savunma Sanayi Müsteşarlığı(SSM) birimleri, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu’ya bir brifing vermişlerdi. Bu brifing sırasında da SSM bürokratları ile askerler arasında tartışma çıkmıştı.

-İLK KRİZ VİP’TE ÇIKMIŞTI-

İcra komitesi toplantısında ilk kriz VİP uçak alımında çıkmıştı. Askerlerin komuta kontrol uçağı alımına, hükümetin Başbakanlığa alınacak 3 ayrı VİP uçağı eklemek istemesine Genelkurmay Başkanı Büyükanıt karşı çıkmıştı. Orgeneral Büyükanıt’ın, toplantıda buna yönelik bir yazılı bir karar metni gelmesi halinde bunu imzalamayacağını söylediği iddia edilmişti.

Vatan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs