En Sıcak Konular

Arınç: Partilerin yaşaması esas olmalıdır

20 Nisan 2008 16:06 tsi
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''Partilerin yaşaması esas olmalıdır. Partiler, bütün çağdaş, demokratik ülkelerde olduğu gibi kolaylıkla kapatılmamalıdır'' dedi.

Arınç, İstanbul'da Beyazay Görme Engelliler Derneği'nde, "Siyaset ve idealizm" başlıklı konferans verdi.
 
İktidar ve muhalefet partileri olmazsa demokrasinin olmayacağını belirten Arınç, "Partiler, bütün çağdaş, demokratik ülkelerde olduğu gibi kolaylıkla kapatılmamalıdır. Yanlış yapıyorlarsa, ikaz edilmelidirler. Yanlış yapanlar, eğer suçları varsa bu suçlardan dolayı yargılanmalı, hüküm giyenlen varsa ilişikleri kesilmelidir" dedi.
 
Arınç, "Ama doğrudan doğruya partiler, aldığı oy ne olursa olsun kapatılarak, rekabetsiz ve yarışmada adaletsiz bir noktaya Türkiye ve bütün dünya gelmemelidir. Bu sözleri biz geçmişte de söylüyorduk, bugün de söylüyoruz. Adil, eşit bir demokratik rejimde siyasi partiler, düşünceleri ne olursa olsun mutlaka var olmalıdırlar" diye konuştu.
 
Fikir ve ifade özgürlüğünün, Türkiye'deki özgürlüklerin hemen hemen hepsinin bir bileşkesi olduğunu ifade eden Arınç, karşılıklı olarak düşüncelere saygı duyulması gerektiğini vurguladı.
 
"Birbirimize tahammül edelim"
 
Arınç, "Birbirimize tahammül edelim ve doğruları bulmaya çalışalım. Söyletmeyin, vurun mantığıyla bir insanın ağzını kapatmak, ona söz ve ifade imkanı tanımamak çok yanlıştır, çok çirkindir, çok ilkeldir" diye konuştu.
 
İfade özgürlüğünün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de temeli olduğunu vurgulayan Arınç, içinde şiddet, terör ve kamu düzenini bozacak tahrikler olmadıkça herkesin düşüncesini ortaya koyabileceğini söyledi.
 
Birkaç gün sonra TBMM'nin kuruluşunun 88'inci yılının kutlanacağını hatırlatan Arınç, o günlerde Türkiye'nin dört bir tarafından gelen temsilcilerin, memleketin bağımsızlığı için ant içtiklerini ifade ederek, "Hepimiz, dinimizin, vatanımızın, mukaddesatımızın, bayrağımızın ne kadar önemli olduğunun bilinci içindeyiz" dedi.
 
Meclisin bugün 550 milletvekilinden oluştuğunu ve duvarında "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazdığını dile getiren Arınç, 1961 Anayasası'na kadar egemenliğin başka hiçbir kurum ve kuruluşta değil, sadece millette olduğunu belirtti.
 
Arınç, "Millet iradesi, egemenlik hakkı Meclis'te temsil ediliyor. Dolayısıyla Meclisimiz ne kadar güçlü olursa, siyaset o kadar güçlü olur. Millet iradesi ne kadar güçlü olursa, milletin sorunlarına da o kadar kolay çözüm bulunur. Dolayısıyla Meclisi her zaman açık tutmak, güçlü kılmak, Meclisi her an milletimizin temsil edildiği yer olarak görmek bizim görevimiz olmuştur" diye konuştu.
 
"Millet iradesine hepimiz 'eyvallah' demeliyiz"
 
Siyasetten anladıklarının, topluma hizmet ve siyasi partilerin tek amacının da iktidar olduğunu dile getiren Arınç, hiçbir partinin muhalefette kalmak için kurulamayacağını söyledi.
 
Arınç, "Muhalefetin bütün görevi iktidar olmak, iktidarın bütün görevi iktidarda kalmaktır. Buna kim karar verecek?, Buna halk karar verecek. Nasıl karar verecek; seçimle, sandıkta karar verecek. İktidar sandıkta el değiştirmeli. Millet iradesine hepimiz 'eyvallah' demeliyiz" dedi.
 
"AK Parti bugün yüzde 47 oy aldı. Ama halk dilerse, AK Parti'yi başarısız görürse, onu yüzde 7'ye indirebilir" diyen Arınç, "Yüzde 47'ye 'ne kadar güzel', yüzde 7'ye 'nekadar çirkin' diyemeyiz. Halkın verdiği karar demokratik bir karardır. Ona karşı 'vay, sen hiçbir şey bilmiyorsun ahmak adam. Niye oyunu ters kullandın' demeye hiçbirimizin hakkı yok. Milletin oy hakkına saygı duyacağız" diye konuştu.
 
Arınç, teşebbüs özgürlüğünün, fikir ve inanç, din ve vicdan özgürlüğünün olması gerektiğini söyledi.
 
Ancak, özgürlüklerin sınırsız olmadığını dile getiren Arınç, "Benim özgürlüğüm seninkinin sınırında başlar. Birbirimizin hakkına, malına, düşüncesine hiçbir zaman tecavüz etmeden, kendi kimliğimizle yaşamak, özgürlüklerimizdendir" diye konuştu.
 
İnsan merkezli adımlar
 
Demokratikleşmede attıkları adımların insan merkezli olduğunu ifade eden Arınç, insanları özgür olan devletlerin büyük devletler olduğunu, insanları baskı altında olan devletlerde ise ilerleme, refah vemutluluğun görülemeyeceğini belirterek, Türkiye'nin bu konuda iyi bir noktada olduğunu kaydetti.
 
Arınç, "Biz, toplumdaki farklılıkları, ayrıştırıcı bir özellik olarak değil, bütünleştirici bir özellik olarak görüyoruz ve çokluk içinde tekliği, vahdeti anlamak istiyoruz. Ve toplum içindeki farklılıklarıbirer zenginlik olarak kabul ediyoruz" dedi.
 
Arınç, demokrasiler içerisindeki vazgeçilmez unsurlarınsiyasi partiler olduğunu belirtti.
 
Sorular...
 
Konuşmasının ardından dernek üyelerinin sorularını yanıtlayan Arınç, "dokunulmazlıkların hala neden kaldırılmadığına" ilişkin soru üzerine, bu konuda Meclis'te bir anlaşmaya varılamadığını, dolayısıyla sorumluluğun sadece AK Parti'de olmadığını dile getirdi.
 
Bir dernek üyesinin, kendisini bakanlıkta görmek istediğini söylemesi üzerine de Arınç, "Hizmet her yerde yapılıyor. İnşallah en güzel hizmetleri yapmayı Allah kısmet etsin" dedi.
 
cnnturk.com



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs