En Sıcak Konular

"Delil yetersizliğinden tutukluluğunun devamına..."

20 Nisan 2008 16:03 tsi
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yedi aydır tutuklu bulunan Rıza Çiçek’in tahliyesi için yapılan başvuruyu delil yetersizliği nedeniyle reddetti. Ancak CMK'nın 100. Maddesi, bir kişinin tutuklanması için kuvvetli şüphe bulunması şartını taşırken, da

Mahkeme savcının “terör örgütüne yataklık” iddianamesini delil yok diye üstelik de iki kez reddetti ama, yedi aydır tutuklu Tuncelili köylünün serbest bırakılması talebini geri çevirdi. Hozatlı Rıza Çiçek ve halaoğlu Bülent Karataş, 27 Eylül 2007’de bal kütüğü toplamak için gittikleri ormanlık alanda askerlerin açtığı ateşle vuruldu. Karataş öldü, Çiçek ise yaralandı. Genelkurmay’ın sitesinde olayla ilgili olarak “İki terörist etkisiz hale getirildi” diye açıklama yapıldı. Yaralı Çiçek tutuklandı, savcılık hakkında “terör örgütüne yataklık” iddianamesi hazırladı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi “Suçu işlediğine dair delil yok” gerekçesiyle, hem de iki kez reddetti. Ama Çiçek’i de tahliye etmedi

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Tunceli’de askerlerin açtığı ateş sonucu yaralanan ve “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanan Rıza Çiçek için hazırlanan iddianameyi, dava açmak için yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Aynı mahkeme, yedi aydır tutuklu bulunan Çiçek’in tahliyesi için yapılan başvuruyu da redderek kendi kararıyla çelişti.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100. Maddesi, bir kişinin tutuklanması için kuvvetli şüphe bulunması şartını taşırken, dava açılması için de yeterli delil olmasını gerektiriyor.

GENELKURMAY’A YALANLAMA

 Hozat’ta 27 Eylül 2007’de bal kütüğü toplamak için ormanlık alana giden Rıza Çiçek ve halasının oğlu Bülent Karataş, askerlerin açtığı ateşle vuruldu. Olayda Bülent Karataş yaşamını yitirirken, Rıza Çiçek de yaralandı. Çiçek olayla ilgili verdiği ifadesinde yedi-sekiz askerin önce yanlarına gelip buradan gitmelerini istediğini, ardından kimliklerini alıp kendilerine üstlerini çıkararak kaçmalarını söylediklerini ve arkalarından ateş ederek kendilerini vurduklarını söylemişti. Olayın gerçekleştiği gün Valilik “Dur ihtarına uymayan iki terörist vuruldu” açıklamasını yaparken, Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde “İki terörist etkisiz hale getirildi” duyurusu yapılmıştı.

İDDİANAME İADE EDİLDİ

Malatya Cumhuriyet Savcılığı, Çiçek hakkında tutuklama kararının üzerinden beş ay geçtikten sonra “Terör örgütüne bilerek yardım etmek” suçlamasıyla dava açılmasını istedi. 11.04.2008 tarihinde savcılığın hazırladığı iddianameyi görüşen Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise, şüpheli Rıza Çiçek’in örgüte yardım-yataklık suçunu işlediğine dair gösterilen tanık ifadelerinin incelendiğini, bu ifadelerde şüphelinin atılı  suçu işlediğine dair bilgi bulunmadığını, yine incelenen dosyada şüphelinin ne gibi yaşam malzemesini örgüte götürdüğünün açıkça belirtilmediğini vurgulayarak dava açılması istemini reddetti. Mahkeme, savcılığın bu karara itiraz etmesi üzerine, iddianameyi 15.04.2008 tarihinde tekrar görüşüp reddetti ve soruşturma dosyasını Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi de aynı yönde karar verirse, dosya tekrar savcılığa gönderilecek. Savcılık bu durumda iddianameyi ya üçüncü kez tekrar hazırlayacak ya da delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verecek.

TAHLİYE TALEBİNE RET

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcılığın iddianamesini iade etmesi üzerine harekete geçen Rıza Çiçek’in avukatı Hüseyin Aygün, müvekkilinin tahliye edilmesini istedi. Ancak aynı mahkeme yedi aydır tutuklu bulunan ve yeterli delil olmadığı için dava bile açılamayan Çiçek’i tahliye etmedi. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100. Maddesi, bir kişinin tutuklanma için kuvvetli şüphe bulunması şartını taşırken, dava açılması için de yeterli delil bulunmasını gerektiriyor.

İNFAZCILAR HÂLÂ GÖREVDE

Avukat Hüseyin Aygün, Bülent Karataş’ın öldüğü, Rıza Çiçek’in yaralandığı olaydan bir gün sonra bölgede görevli askerler hakkında “Adam öldürmek ve öldürmeye teşebbüs etmek”ten suç duyurusunda bulunmalarına karşın, bugüne kadar sorumluların ifadelerinin alınmadığını söyledi. 

 Taraf



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs