En Sıcak Konular

Kırmızı ete en az yüzde 20 zam beklentisi

20 Nisan 2008 15:26 tsi
Son bir yılda yüzde 6 ile 10 arasında artış gösteren kırmızı etin, talebin artacağı turizm sezonunda en az yüzde 20 zam görmesinin beklendiği bildirildi.

Pirinç, buğday, bulgur, ekmek, un ve bakliyat derken yem fiyatlarındaki yükseliş kırmızı ete de zammı gündeme getirdi.
 
Konya Ticaret Odası'na göre kemikli kuzu eti son bir yılda yüzde 10,28, kemiksiz sığır eti yüzde 9,64, dana kıyma ise yüzde 6,39 oranında artış gösterdi.
 
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, 2 yıldır girdi fiyatlarının arttığını, yakında birçok işletmenin kapanacağını söylediklerini, ancak kimsenin ciddiye almadığını söyledi.
 
Avrupa ülkeleri ve ABD'de üreticilerin inanılmaz destekler aldığını ifade eden Karabulut, "Bu ülkelerde kırmızı et fiyatları doğal olarak bizden düşük oluyor. Türkiye'de mısır tonu bir yıl önce 300 YTL iken bugün 525-550 YTL oldu. Samanın tonu bir yılda 90 YTL'den 300 YTL'ye, arpa fiyatı ise 250-300 YTL'den 500 YTL'nin üzerine çıktı. Girdilerin artışına göre toptan satışımızda en az yüzde 25 zam yapılması gerekiyor. Şu anda kilosunu 9 YTL'nin üzerinde mal ettiğimiz eti 8,1 YTL'ye zor veriyoruz. Destek olmadan üretici nasıl ayakta kalsın?" dedi.
 
Girdilerin artması, üreticilerin desteklenmemesi nedeniyle birçok işletmenin kapandığını dile getiren Karabulut, "Sadece Konya'da büyükbaş hayvan sayısı yarı yarıya azaldı. 3 yıl önce 1000 hayvanlı modern bir tesis kuran işadamı, hayvan sayısını 200'e kadar düşürdü ve kapatmayı düşünüyor. Benim 150 hayvanımdan geriye 80'i kaldı. Üreticilerin dayanacak gücü kalmadı" dedi.
 
Et fiyatının yükselmesini istemediklerini ancak şartların kendilerini buna zorladığını vurgulayan Karabulut, "Hayvan sayısı azaldı, arz giderek düşüyor. Besiciler üretimden çekiliyor. Turizm sezonu açıldı. Haziran ayı ile birlikte kırmızı ete talep patlayınca durum bugünden çok farklı olur. Kırmızı ete yapılan zammın Haziran ayı içinde en az yüzde 20'ye ulaşacağı bekleniyor. Üretici desteklenmezse önümüzdeki yıllarda kırmızı etin yanına bile yaklaşılmaz" diye konuştu.

cnnturk.com



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs