En Sıcak Konular

Sadr Maliki yönetimini savaşla tehdit etti

20 Nisan 2008 15:16 tsi
Sadr Maliki yönetimini savaşla tehdit etti Radikal Şii lider Mukteda El Sadr'ın ''savaş'' tehdidinin ardından, Irak ordusuyla Şii militanlar arasında çıkan çatışmalarda 20 militan öldü. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Maliki hükümetine destek için Bağdat'ta.

Irak'ın başkenti Bağdat ve güney bölgelerinde Mukteda El-Sadr'a bağlı Şii militanlar ile merkezi hükümet arasındaki uçurum derinleşiyor.
 
Silahlı güçlerinin dağıtılması talebine karşı çıkan Sadr, Başbakan Nuri El Maliki yönetimine karşı "savaş" tehdidinde bulundu.
 
Irak ordusu ile Sadr'a bağlı Şii militanların oluşturduğu Mehdi Ordusu arasındaki çarpışmalar Bağdat'ın Sadr mahallesi ile güneydeki Basra kentinin Hayaniye bölgesinde sürüyor.
 
Basra'da ABD Hava Kuvvetleri ve İngiliz topçu desteğini alan Irak ordusu, Mehdi ordusunun kontrolündeki birçok noktada şiddetli direnişle karşılaştı.
 
Necef kentinde yazılı bir açıklama yapan Şii lider Mukteda El Sadr, Mehdi ordusuna karşı operasyonların durdurulmaması halinde Maliki hükümetine karşı "savaş" ilan edeceğini duyurdu.
 
Şii din adamının bildirisi gece boyunca Bağdat'ın Sadr semtindeki camilerin minarelirnden okundu.
 
Bağdat kentindeki çatışmalar, Şii milislerin Amerikan karargahına yönelik havan atışlarını önlemek için Sadr semti çevresine duvar inşa edilmesi üzerine başlamıştı.
 
Maliki'ye destek için Rice Irak'ta
 
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'a beklenmedik ziyarette bulundu. Rice, Başbakan Nuri El Maliki ile görüştükten sonra Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı David Petraus ve Büyükelçi Ryan Crocker ile görüştü.
 
Maliki ile görüşmede güvenlik alanındaki gelişmelerin ele alındığı belirtildi. Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Maliki'nin güvenlik alanındaki çabalarını takdir ederek, çeşitli gruplar arasında uzlaşma sağlanmasına yardımcı olmak için Irak'a geldiğini belirtti.
 
Maliki'nin Basra'da Mehdi Ordusu milisleriyle mücadelesinin çeşitli etnik grupları ve mezhep gruplarını daha önce görülmedik şekilde bir araya getirdiğinin işaretini gördüğünü belirten Rice, "bu uyumdan faydalanmak istediklerini" söyledi.

Cnnturk



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,903 µs