En Sıcak Konular

Avrupa Parlamentosu kapatmayı tartışacak

20 Nisan 2008 12:47 tsi
Türkiye'nin AB ilerleme raporu ve karar tasarısını oylacak olan Avrupa Parlamentosu, kapatma davası ve 301'i tartışacak.

Türkiye, yeniden Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündeminde. AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda, Türkiye'nin AB yolunda sağladığı ilerlemeyi değerlendiren rapor ve buna ilişkin karar tasarısı görüşülerek oylanacak. Görüşmeler sırasında AKP'ye açılan kapatma davası ve 301. maddenin ağırlıklı olarak tartışılması bekleniyor.

AP Dış İlişkiler Komisyonu yarın toplanarak Türkiye Raportörü Hollandalı muhafazakar parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan yeni Türkiye raporünü ve buna ilişkin karar tasarısı görüşecek. Görüşmeler sırasında parlamenterler tarafından sunulan 262 değişiklik önergeleri de gündeme gelecek.

Ruijten raporü, Türkiye'nin son bir yılda reform yolundaki attığı adımlar ile kısa vadede yapılması gereken reformlara dikkat çekiyor. PKK'nın eylemlerinin kınandığı raporda ifade ve dini özgürlükleri dahil, çok sayıda alandaki eksikliklere işaret ediliyor.

AKP DAVASI, 301. MADDE

Yarınki görüşmelerde üzerinde durulacağı konuların arasında TCK'nın tartışmalı 301. maddesi de bulunuyor. Ruijten raporunda 301. madde konusunda "reform" yapılması talep ediliyor. Ancak Komisyondaki görüşmelerde en çok AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu çerçevede Komisyon üyesi milletvekillerinin kapatma davasına ilişkin olarak genelde eleştirisel görüşleri dile getirmeleri bekleniyor.

Ruijten raporunun son taslağında, AKP ve DTP hakkındaki kapatma davalarına ilişkin bölümünde yargı açısından "olumsuz" görüşlerine yer verilmesi kesin gözüyle bakılıyor. Nitekim, Ruijten, 27 Mart'ta Komisyon'da yapılan ön görüşme sırasında AKP ve DTP'ye kapatma davaları açılmasına tümüyle karşı olduğunu vurgularken "Sadece yargıyla ilgili hızlı reformlar yapılarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini" öne sürmüştü. Bu çerçevede, Ruijten, raporundaki yargı ile ilgili eleştirilerin sertleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.

ERMENİ LOBİSİNİN ÇABASI SONUÇ VERMEDİ

Ermeni lobisi, tüm girişimlerine karşın, 24 Nisan "soykırımı anma günü"nden üç gün önce görüşülecek rapora Türkiye'yi kınayan ifadelerin yer verilmesini sağlayamadı. Buna karşın raporun dış ilişkileri bölümünde Türk hükümetini Ermenistan'a yönelik "ekonomik ambargo"ya son vermeye ve sınırı açmaya çağırıyor. Raporda ayrıca Türk ve Ermeni hükümetleri, "Geçmişteki olaylar konusunda samimi ve açık tartışmalara yapılmasını sağlayarak geçmiş ve geleceğe ilişkin olarak barışma sürecini başlatmaya" çağrılıyor.

Rapora ilişkin olarak verilen değişiklik önergelerinin altısının Ermeni sorununa ilişkin olduğu belirtiliyor.

Ruijten raporun AP Genel Kurulu'nda Mayıs ayında görüşülerek oylanması öngörülüyor.

SOSYALİST GRUBU'DAN TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Bu arada, Türkiye raporunun Dış İlişkiler Komisyonu'nun ele alınması önce ABHaber'e açıklamalarda bulunan Sosyalist Grubu Sözcüsü, Sosyalist Grubun Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söyledi.

"Türkiye ile müzakereler tam üyelik hedefi ile devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye, Kopenhag kriterlerini karşılamak için reformlara devam etmeli" diye sözcü, Sosyalist Grubun AB reformlarının yapılması konusunda Erdoğan hükümetine destek verdiğini de söyledi.

dunyabulteni

 

 



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,187 µs