En Sıcak Konular

Halkın cebine el attılar

20 Nisan 2008 11:52 tsi
Şubat ayından bu yana temel gıda ürünlerine yüzde 50'yi aşan oranlarda zam yapıldı. Zam listesinin ilk üç sırasında bulgur, tavuk eti ve pirinç yer aldı.

Başta kuraklıklık olmak üzere tarım ürünlerinin biyodizel, biyoetonol gibi yakıtlarda da kullanılması sonucu, tüm dünyada artan gıda fiyatları iç piyasada ise fırsatçıların yaptıkları zamlarla birlikte katlanarak artıyor. Bu yıl ocak ayında durgun olan gıda ürünlerinin fiyatları, şubat ayından itibaren tırmanışa geçti. Şubat ayı başından bu yana temel gıda ürünlerine yapılan zam yüzde 50'yi aştı.

Zam listesinin başında bakliyat ürünleri yer aldı. Son günlerin ana gündemini pirinç oluştururken, perakende piyasada, bulgurdaki artış pirinci solladı. Şubat ayından bu yana pirincin toptan fiyatı yüzde 80 civarında zam gördü. Ancak, kamuoyunda oluşan tepkiler ve talebin azalması, pirincin perakende fiyatındaki zamları frenledi. Son 2.5 ayda pirinç market raflarında yüzde 40 oranında artarken, talebi artan bugurun fiyatı ise yüzde 52 oranında zamlandı.

Bahar ayları ile birlikte tüketimi artan piliç eti de zam listesinin ilk 3 sırasında yer aldı. Şubat-Nisan döneminde fiyatı yüzde 50 artan piliç eti, şubatta 4 YTL'den satılırken bugün raflarda 6 YTL'ye çıktı. Son 2.5 ayda baklagillerden kırmızı mercimeğin fiyat yüzde 36, nohutun fiyatı da yüzde 25 oranında zam gördü.

ÜRETİM ARTMAZSA ZAMLAR SÜRER

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde başta bakliyat ürünleri olmak üzere, tüm temel ürünlerdeki artışlara dikkat çekerek, "Tarım ürünlerini yeterli sağlamazsak, fiyat artışlarını frenleyemeyiz, önümüzdeki aylarda da sürer. İthalat yapmaya da devam ederiz. Bunun için temel çözüm tarımsal üretimimizi artırmaktır" dedi.

KAHVALTILIKLARDAKi ARTIŞ YÜZDE 50-70 ARASINDA

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı piyasa araştırmasına göre, kahvaltılıklardaki bir yılık fiyat artışı yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Tulum peyniri ve kaşar peyniri bir yılda yüzde 50 zam görürken, beyaz peynirin fiyatı yüzde 70, siyah zeytinin fiyatı yüzde 55 arttı. Yağ fiyatlarındaki artışlar da resmi enflasyon rakamlarını geride bıraktı. Nisan 2007-Nisan 2008 döneminde, ayçiçek yağı yüzde 115, mısırözü yağı yüzde 110, margarin yüzde 72, tereyağı yüzde 46 zam gördü.

Aynı dönemde tuzun fiyatı yüzde 95, salçanın fiyatı yüzde 35 arttı. Gıda fiyatlarını yükselten nedenler arasında tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın yer aldığı vurgulanan ATO'nun araştırma sonuçlarına göre, çiftçinin en önemli girdilerinden birini oluşturan gübreye bir yılda yüzde 76, mazota yüzde 30 oranında zam geldi. Bir yılda elektriğin birim fiyatı yüzde 27, suyun birim fiyatı yüzde 12, kömür yüzde 18 oranında zamlandı. ATO Başkanı Sinan Aygün “ Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası güdümlü tarım politikaları iflas etmiştir" dedi.

 


bugün



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs