En Sıcak Konular

Askerler baskı yaptı mı?

20 Nisan 2008 09:40 tsi
Askerler baskı yaptı mı?
Soru şu: Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını engellemek için icat edilen 367 tartışmasında, askerler Anayasa Mahkemesi'ne baskı yaptı mı?.. Ali Akkuş, bahriye işlerini bırakıp siyasetle ilgilenenleri kaleme aldı...

Taraf Gazetesi, 10 gün önce kuvvet komutanlarından birinin Yüksek Mahkeme üyelerini 'darbe' ile tehdit ettiğini yazdı.  
 
Dönemin Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu, 'Öyle şey olur mu Allah rızası için?' derken, emekli komutan Yener Karahanoğlu, 'Böyle bir şey olmadı. Allah'a şükür dosdoğru konuşan bir insanım.' sözleriyle kendini savundu. Laiklik vurgusunun en üst seviyeye çıktığı bir dönemde yaşananları açıklamak için Allah'a atıfta bulunmak kimseyi ilgilendirmez. Beyanları doğru kabul etmek zorundayız. Ama daha önce yaşayıp gördüklerimiz inanmayı zorlar nitelikte.

Türkiye'de gelişmeleri daha iyi anlamak için Nokta Dergisi'nde yayınlanan Özden Örnek'in günlüklerini iyi okumak gerekiyor. Özden Paşa da önce 'yalan'lama yoluna gitmişti. Ama doğruluğundan artık şüphe edilmiyor. Şu satırları Deniz Kuvvetleri komutanlığını devraldıktan üç gün sonra yazmış: "Sabahleyin Kara Kuvvetleri komutanını ziyarete gittim. Bu ziyarete Hava K.K. ve Jandarma Genel K. da katıldı. Genelde bundan sonra ne gibi hareket etmemiz hakkında konuştuk. Anlaşılan bundan sonra bahriye işlerine daha az zaman ayırıp siyasi gelişmeleri takip etmek zorundayız." 28 Şubat denilince akla gelen Güven Erkaya da denizciydi. Yani, Örnek'in dediği gibi uzun süredir bu ülkede 'bahriye işlerine az zaman ayırıp siyasi gelişmeler takip ediliyor'.

Gerçeğin er ya da geç ortaya çıkma gibi kötü bir huyu var. Yener Paşa, Anayasa Mahkemesi'nde bulunan asker üyelerle görüştüğünü söylüyor. 'Özel ortamlarda' konuşulmuş ama 'darbe gibi konular kesinlikle gündeme gelmemiş'. İddia 10 gün önce ortaya atılmıştı. Paşa bugüne kadar neden konuşmadı? Cevabı bir hayli enteresan: "Bu zamana kadar çıkıp bir şey söylemedim, basın doğrusunu bulur diye." Karahanoğlu, savunmasında "Darbenin de bir gizliliği olur. Öyle bir şey yoktur ya, olsa bile öyle açıkça konuşulmaz herhalde bu konular." diyor. Özden'in günlüklerinden sonra bu işin gizlisi saklısı kalmadı. Emekli paşanın başkanlığını yaptığı Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Kadıköy'de düzenlediği toplantıda darbe isteyenleri gördü Türkiye. Ergenekon terör örgütüne üye olmaktan hapsedilenlerin sosyal faaliyetlerini bilmeyen kaldı mı?

Yener Paşa'nın söylediklerinin hepsi doğru kabul edilebilir. Hatta Tuğcu'nun "Bir asker mahkemeye telefon edip de böyle bir şey söylemeye cesaret edemez." sözü alkışlanabilir. Ama karar öncesinde yayımlanan bildiriye ne demeli? E-muhtıra olarak arşivlere geçen Genelkurmay bildirisi hafızalardan silinmediği müddetçe yapılan her açıklama, yemin de edilse, inandırıcılık testine tabi tutulacak.

Asker üyelerle konuştum, ama telkinde bulunmadım

Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kurarak 367 kararının alınmasını sağlamakla suçlanan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Yener Karahanoğlu, üyelere "darbe tehdidi" yaptığı yönündeki iddiaları yalanladı. Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'e konuşan Karahanoğlu, hukuka saygılı olduklarını, yüksek yargı organlarıyla darbe konuşmalarının mümkün olmadığını belirtti. Oramiral Karahanoğlu, Anayasa Mahkemesi üyelerini tanımadığını ifade ederken, sadece mahkemenin asker kökenli üyeleriyle birkaç kez özel ortamlarda konuştuğunu bildirdi. Karahanoğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin üyeleriyle hiç konuşmadınız mı bu konuları? Bu konu üzerine konuşmak üzere yargı üyelerini davet etmediniz mi?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Niye çağırayım? Olay artık o tarafa, Mahkeme'ye gitmiş. Böyle bir durumla muhatap olmaktan, konuşmaktan Anayasa Mahkemesi üyelerini, Yargıtay üyelerini de tenzih ederim, onlara kefil de olurum; tabii benim dönemimde görev yapmış olanlardan söz ediyorum. Zaten üyeleri tanımam. Yalnızca bizden (askerî yargıyı kastediyor) gitmiş üyelerle bir iki defa konuşmuşluğumuz olmuştur, o da öyle çağırarak değil, özel ortamlarda. Ancak onlarla da öyle darbe filan gibi konular kesinlikle konuşulmamıştır."

Zaman
 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs