sürpriz karar verebilir' | " /> sürpriz karar verebilir' | "/>

En Sıcak Konular

'Mahkeme sürpriz karar verebilir'

20 Nisan 2008 12:00 tsi
'Mahkeme sürpriz karar verebilir' Ergenekon operasyonunun, Nokta ve AKP'ye açılan kapatma davalarının yakın takipçisi gazeteci Tamer Korkmaz iyibilgi’nin sorularını yanıtladı. Korkmaz’a göre ‘Ulusalcı bomba kardeşliği’nin kanıtlanması büyük gelişme. Üstelik de Ana

Yeni Şafak yazarı Tamer Korkmaz ile yaptığımız röportajın ikinci ve son bölümünde Ergenekon’da gelinen son noktayı, Nokta davasındaki tıkanmayı ve AKP’ye açılan kapatma davasını konuştuk. 

Röportajın ilk bölümü için tıklayınız!

BOMBALAR ŞEHİRLERARASI YOLCULUK YAPIYOR!

Ergenekonda gelinen son noktaya ilişkin değerlendirmeleriniz kısaca nasıl? Bu işin sonu nereye gider?

Ergenekon soruşturmasının daha ileri noktalara gitmesi gerekir. Şu aşamada savcının ne yapacağı çok önemli. Önce iddianameyi göreceğiz.

Bugüne kadarki gelişmelerle Ergenekon-Danıştay bağlantısı ortaya çıktı. Son iki yıldır yaşanan büyük provokasyonların birbirleriyle bağlantılı olduğu anlaşıldı.

‘Ulusalcı Bomba Kardeşliği’ kanıtlandı. Bir yandan da memleketimizin dört bir yanında bombalar şehirlerarası yolculuk yapıyor. Son dönemde birçok provokasyon da son anda engellendi. Ergenekon’un başka şubelerinin de olduğu kesin…

28 Şubat’tan kalma BÇG fişlemelerini güncelleyen isimlerden birinin Emekli Albay Fikri Karadağ olduğunun ortaya çıkması ve bu kişinin Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunması önemli bir gösterge…

Sonuç olarak…

Tüm bunları şunun için söylüyorum: Ergenekon ve benzeri darbeci yapılanmalarla ilgili büyük resme perde arkasında ulaşıldığını iddia ediyorum.

Ne var ki, yargının gerekenleri yapmaması bu noktadaki en büyük engel. Mesela, Danıştay tetikçisine müebbet veren mahkeme Ergenekon-Danıştay bağlantısı kesinleştiği halde hadisenin devamını getirmedi. Burada bağlantı koparılmış oldu.

‘SARIKIZ’IN KOMUTANLARI YARGILANMALI’

Darbe günlükleri davasından Alper Görmüş beraat etti ama komutanların yargılanması hatta tanık olarak dinlenmesi bile mümkün olmadı. Davanın sonucu hakkında yorumlarınız neler?

Darbe günlüklerinin emekli oramirale ait olduğu kesinleşti. Ardından Alper Görmüş beraat etti. Mahkeme darbecilerle bu sonuç arasında da bir bağlantı kurmadı… 

Savcılardan hala ses yok. Bu noktada Van Savcısı’nın başına gelenler hatırlatılıyor tabii. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı, günlüklerin Oramiral Örnek’e ait olduğunu tespit ettiren kişi. Hal böyle iken bu günlükler konusunun askıda kalmaması lazım.

Sarıkız-Ayışığı kod adlı muhtıralar için hazırlık yapan komutanlar yargılanmalıdır. Yargılandığı takdirde çok şey değişir. Ancak şu anda işin bu tarafı kapalı…

Sizce komutanlar yargılanabilir mi?

Yakın vadede değilse de, uzun vadede bu sürecin üzerine bütünüyle gidilmesi noktasındaki ümidimi koruyorum.

Şu husus sanıldığından çok daha önemli: Ergenekon bağlantılarının seri şekilde ortaya çıkarılması daha önce hiç görülmüş bir hadise değildi.

Bu durum, Türkiye’de statükonun hâkimiyetini yitirmesiyle birebir ilintili. O zaman, çetelerin üzerine gidilmesi sürecinin yani bu filmin devamı var demektir.

‘ANAYASA MAHKEMESİ ŞAŞIRTABİLİR’

AKP'ye açılan kapatma davasına içeriden ve dışarıdan sert tepkiler var. Sizce toplum dava sürecinde nasıl bir sınav verecek?

Sonuçta demokrasimizin kazanacağını düşünüyorum. Geçen yıl yaşadığımız olaylara bakarsak bu sonucun orada alındığını hatırlarız. 27 Nisan sanal muhtırasından sonra darbe bekleyenler de, ‘Gül Çankaya’ya çıkamaz’ diyenler de hem yanıldılar, hem kaybettiler…

Mahkemenin kararı ne olur?

Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl 1 Mayıs’ta 9-2 ile 367 lehine karar verdikten iki ay sonra 5 Temmuz’da bu defa 367’nin de içinde bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin reddedilmesi istemi hakkındaki başvuruyu oylarken 6-5’lik bir karar verdiğini, bir başka deyişle 367’nin aleyhine bir karar vermiş olduğunu unutmayalım.

Yani…

Yani ‘Anayasa Mahkemesi’nden kesinlikle kapatma kararı çıkar’ diyenlere ‘Bu kadar garanti konuşmayın’ diyorum.

Bu noktada hükümetin elinde ne gibi kartlar var?

Hükümet bu konuda Anayasa değişikliği yoluyla neler yapılıp yapılamayacağını, nereye kadar gidilebileceğini değerlendirecektir. Bu çerçevede erken seçim ihtimalini de hesaba katmak gerekir.

Türkiye’nin yeni yürüyüşünün 367’lerle, kapatma davalarıyla engellenmeye çalışıldığı, daha ziyade yargıyı kontrol edenlerin refleksleri üzerinden girişilen bir operasyon var.

Ancak bu çizginin Ankara’nın yeni gidişatını engellemesi mümkün değil. Geçen yıl neler oldu ama her şey tersine döndü ve demokratik işleyişin yara alması için çabalayanlar kaybetti. Yine öyle olacak.

Türkiye belki bir miktar vakit kaybedecek ancak statüko kalıntılarının anti-demokratik direnci milli irade tarafından bir kez daha kırılacaktır.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 5,553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs