baltayı 'Taraf'a vurdu! | " /> baltayı 'Taraf'a vurdu! | "/>

En Sıcak Konular

Özkök baltayı 'Taraf'a vurdu!

19 Nisan 2008 18:09 tsi
Özkök baltayı 'Taraf'a vurdu! 'Bazı milletvekillerini' Türkiye'yi AKPM'ye şikayet etmekle suçlayan Ertuğrul Özkök, bugünkü yazısında devlet adamlığı dersi vereyim derken baltayı taşa vurdu. İşte ilginç ayrıntı:

          
AK Partili milletvekillerinin Avrupa Komisyonu Partalementerler Meclisi'nden (AKPM) kapatma davasına karşı bildiri yayınlamalarını istedikleri iddiası tartışılmaya devam ediyor.

AKPM'nin bildirisini 'Eksik talimat' manşeti ile veren ve AK Parti milletvekillerini jurnalcilikle suçlayan Hürriyet'in Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, köşesinde devlet adamlığı dersi vereyim derken baltayı taşa vurdu.

Özkök, 12 Eylül darbesinden sonra Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit'in hapis yatmasına rağmen Türkiye'yi Avrupa'ya şikayet etmediğini yazdı. Ancak Özkök, Ecevit'in darbe rejimiyle mücadele ederken, Avrupa'yı müdahaleye çağıran yazı ve röportajları yüzünden hapis yattığını unuttu.

Ertuğrul Özkök'e cevap Taraf gazetesinin bugünkü manşetinde yeraldı.

İşte Ertuğrul Özkök'ün yazısındaki ilgili bölüm:

Nasıl devlet adamı olunur

12 Eylül askeri müdahalesinin ertesindeki günleri çok iyi hatırlıyorum.
O günlerde rahmetli Bülent Ecevit’in yanındaydım.
Arayış Dergisi’ni çıkarıyorduk.
Ecevit ve Demirel, askeri yönetim tarafından hapse atılmış, partileri kapatılmıştı.
Avrupa Konseyi’nden çok sayıda insan Türkiye’ye gelip gidiyordu.
O günün gazetelerine bakın.
Ne Demirel’den, ne Ecevit’ten, ne de onların yakınındaki insanlardan, Avrupa’ya gidip, "Türkiye’yi Konsey’den atın, aleyhte bildiri yayınlayın" gibi bir istekte bulunduğunu gördüm.
Evet, onlar hapse girmiş insanlardı.
Tam aksini yaptılar.

Rahmetli Turan Güneş’in Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nde tutmak için verdiği mücadeleyi hálá hatırlıyorum.
Bu, bir kültür farkıdır.
Bu bir vatanseverlik farkıdır.
Ciddi bir siyaset anlayışı farkıdır.
İşte bu devlet anlayışları yüzünden her iki lider de "devlet adamı" olmuştur.

* * *

Bari Ecevit’ten utanın

CHP “Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet ettiniz” diye isyanlarda, Ak Parti her zamanki gibi “Böyle bir şey yapmadım” deyip yan çiziyor ama, Ecevit aynı şeyi 12 Eylül darbecileri için yapmış, ‘jurnalci’ damgası yemekten korkmadan “Demokrasi için bu şart” demişti. CHP durup durup hukukun üstünlüğünü keşfetti. AB’den gelen kapatma davası eleştirilerine “Mahkemeye müdahale etmeyin” diyor.

Aslında dillerinin altındaki “Bırakın, işlerini bitirelim.” Son keşifleri, AK Parti’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden “kapatmaya karşı bildiri talep etmesi.” Buna ‘jurnalcilik’ diyorlar, Ak Parti de “Valla böyle bir şey yapmadım” telaşında.

BEŞ AY 12 GÜN HAPİS YATTI

Korkmasına neden olmadığını göstermek için birsürü haklı sebep var aslında ama şimdilik şunu hatırlatalım: Ecevit de 12 Eylül’de jurnalcilikten hapis yatmıştı; bundan şeref duyarak CHP’liler, Türkiye’deki olumsuzlukları Avrupa platformuna taşımayı “gammazlama” olarak nitelerken, eski liderleri Bülent Ecevit’in 12 Eylül darbesinden sonra bu gerekçeyle toplam beş ay 21 gün hapis yattığını unuttular.

Ecevit, darbe sonrası alıkonulduğu Hamzakoy’daki bir aylık zorunlu ikametinden dönüşünde  “yazı yazmak, konuşmak, demeç vermek, toplantı yapmak” yasaklarıyla karşılaştı.

MGK’nın kararlarını aşabilmek için CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etti. ‘Sivil Ecevit’ sıfatıyla yabancı basına demeçler vermeye başladı. Kenan Evren’in partileri suçlayan açıklamasına karşı TRT’ye gönderdiği tekzibi yabancı basınla da paylaştı. Bunun üzerine çarptırıldığı iki aylık  hapis cezasını Ulucanlar Cezaevinde yattıktan sonra ‘meşruten’ tahliye edildi.

DARBECİLERİ AVRUPA'YA ŞİKAYET ETTİ

Ancak darbe yönetimine karşı mücadelesini Avrupa’ya taşıdı ve demokrasi duyarlılığı yüksek kişi ve kurumları Türkiye’ye müdahaleye çağırdı. Danimarkalı gazeteci Jan Stage’in yazısı üzerine 10 Nisan 1982‘de gözaltına alındı. “Devletin hariçteki nüfuzunu kıracak şekilde, dahili vaziyet hakkında yabancı bir memlekette asılsız neşriyat yaptırmaktan” beş yıl hapis istemiyle yargılanırken Danimarkalı gazetecinin ‘bana demeç vermedi’ ifadesi üzerine 3 Haziran 1982’de tahliye edildi.

Bu sıralarda Der Spiegel dergisindeki yazısı ve Hollanda televizyonuna verdiği demeçler üzerine Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından ‘milli menfaatler’ gerekçe gösterilerek bir dava daha açıldı. 20 Ağustos 1982’de yeniden cezaevine girdi. Jan Stage davasından yattığı günler mahsup edilerek, 15 ekim 1982’de tahliye edildi.

DARBEYİ ELEŞTİRMİŞTİ

Ecevit, Der Spiegel’e gönderdiği darbe yönetimine ağır eleştiriler yönelttiği yazıyı, o dönem Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara Temsilciliği görevinde bulunan Yalçın Doğan’ın yardımıyla yurtdışına çıkardı. Derginin bir kadın muhabiri Ecevit’in yazısını iç çamaşırına saklayarak yurtdışına çıkarıp yayınladı. Ecevit, yazıda imzasının olmasının cezaevine girmesine neden olacağı uyarısı üzerine “Birilerinin bunları söylemesi gerek. Burada olup bitenlerin dünyada bilinmesi gerek. Her türlü cezayı göze aldım” dedi. Ecevit, gazeteci Doğan tarafından cezaevine uğurlanırken de “Birileri demokrasi için hep fatura ödüyor, ben üç ay hapis cezası almışım, ne ki” dedi.

Timeturk



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs